20

Pudding ryżowy z figami


Nigdy wcześniej nie miałam okazji robić puddingu ryżowego. A okazuje się, że to świetny pomysł na słodką przekąskę lub ciepłą kolację. Ja przygotowałam go z figami, ale możecie je zastąpić każdymi innymi owocami świeżymi lub mrożonymi - np. truskawkami. Ja już myślę, by pudding ten przygotować w wersji z gruszkami i po upieczeniu posypać go cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 

Składniki na formę 18x18 cm lub na tortownice 20 cm:

* 1 szklanka ryżu

* 1 i 1/3 szklanka wody

* 1 puszka mleka kokosowego

* 1/2 szklanki brązowego cukru

* 5 jajek

* 5 fig

Ryż, wodę i połowę mleczka kokosowego umieszczamy w garnku z grubym dnem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut praktycznie cały czas mieszając, ponieważ ryż ma tendencję do przywierania do garnka. Miękki ryż odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka miksujemy z cukrem i pozostałym mlekiem dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy składniki się połączą dodajemy przestudzony ryż i chwile miksujemy. Masę ryżową odstawiamy na około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. 

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę ryżową. Na wierzchu układamy przekrojone na pół figi i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut.

Pudding można podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego :)

 



 



 



Źródło 


Opublikowano: 21 października 2011
Tagi: figi ryż
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
emilka_sen
24.10.2011 07:07 odpowiedz
Jeszcze nie jadłam nigdy takich pyszności i do tego z figami - musi być nie zapomniany smak.
pozdrawiam
dorota20w
23.10.2011 22:11 odpowiedz
wspaniale wygląda
mania179
22.10.2011 13:54 odpowiedz
Piękne zdjęcia i super pomysł z tym puddingiem :)
zyrafa
zyrafa
22.10.2011 09:11 odpowiedz
Zrobiłam z wiśniami, bo akurat miałam zamrożone. Zjedliśmy jeszcze ciepły polany sosem wiśniowym... mmmmm... pycha :P Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.10.2011 21:57 odpowiedz
Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Zyrafa - tak, właśnie o taką pojemnośc chodzi :)
majanaboxing
21.10.2011 21:32 odpowiedz
Figi są boskie! Ja bym je zjadla zanim zdążyłabym zrobić taki pudding. A wygląda znakomicie:)
est-ouest
est-ouest
21.10.2011 20:39 odpowiedz
pyszne i ladne... u nas niestety swieze figi juz sie skonczyly wiec pozostaje czekanie do przyszlego roku... dlugo bo swieze figi uwielbiam z miesem, rybami i w deserach!
niepokornik
21.10.2011 19:57 odpowiedz
nie lubię ryżu, ale takim puddingiem bym nie pogardziła:)
jolantaszyndlarewicz
21.10.2011 17:39 odpowiedz
Pierwsze zdjęcie, jest bardzo, ale to bardzo zmysłowe .... a sam pudding .... oj zjadłabym i to pewnie niejeden kawałek:)
asiek_ba
21.10.2011 17:22 odpowiedz
Wygląda bajecznie! Zjadłabym ten kawałek z wieeelką ochotą!
Pozdrawiam Cię Kasiu serdecznie i ciepło:)
Asiek
zyrafa
zyrafa
21.10.2011 17:10 odpowiedz
Kasiu a ta puszka mleka to jakiej pojemności? bo ja mam taką 400ml.
judik1119
21.10.2011 14:27 odpowiedz
Wygląda wyśmienicie! W połączeniu z figami musiał smakować wspaniale:)
Monika
21.10.2011 13:34 odpowiedz
Oj, ja tez pierwszy raz widzę przepis na pudding ryżowy. Wygląda przepysznie!
zauberi
21.10.2011 11:06 odpowiedz
wygląda jak kawał pysznego ciacha :), do zobaczenia jutro!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.10.2011 10:04 odpowiedz
Dziękuję Wam i zapraszam do wypróbowania :)
cucinadellafelicita
21.10.2011 09:54 odpowiedz
Przyznam, że nigdy nie jadłam puddingu ryżowego. Ten wygląda bosko! Pozdrawiam :)
majazteca
21.10.2011 08:22 odpowiedz
Nie jadlam jeszcze takiego ryzowego puddingu. Z figami wyglada po prostu oblednie :)

Pozdrawiam cieplo.
ugotujmy
21.10.2011 07:59 odpowiedz
uwielbiam figi najbardziej. i ciekawi mnie taka słodkośc!
Asia  JedzonkoMalucha
21.10.2011 07:57 odpowiedz
Wspaniały pudding! I jak pięknie się prezentuje!
Angie
21.10.2011 07:49 odpowiedz
Hmmmm....i te figi...z nimi wszystko smakuje obłędnie