0

Przystawka z buraka



Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przystawkę, którą przygotowałam ostatnio dla swoich gości. 
Nie ukrywam, że komponując menu, to właśnie z przystawką miałam największy problem. Chciałam, by było w miarę lekko, ale też dość oryginalnie i zaskakująco. 
I chyba się udało ;) 

Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, zwłaszcza, jeśli zakupicie już ugotowane buraki, które są coraz popularniejsze i dostępne w większości sklepów. I których osobiście jestem ogromną fanką ;)
A krótki czas przygotowania jest o tyle istotny, iż nie należy przygotować jej wcześniej. Podajemy ją od razu, aby rukola nie zwiędła, a serek nie zafarbował od buraków.

Najistotniejszą jednak kwestią jest, by nie zmieniać składników. 
Koniecznie użyjcie serka o smaku orzechowym oraz gęstego sosu balsamicznego o owocowym posmaku. 
I oczywiście nie zamieniajcie rukoli na inną sałatę :) Jej pikantny smak świetnie komponuje się ze słodyczą buraków i słodko kwaśnym smakiem sosu balsamicznego. 

Taką piramidkę możecie też przygotować jako lunch, podając do niej na przykład czosnkowe grzanki z bagietki, lub jako przekąskę gdy wpadnie koleżanka. 


Składniki na 2 porcje:
  •  2 ugotowane buraki
  • 1,5-2 opakowania orzechowego serka kanapkowego
  • 2 garści rukoli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • oliwa
  • truskawkowy lub malinowy sos balsamiczny (gęsty sos, nie ocet)

Buraki kroimy na szatkownicy na cienkie plasterki. Wybieramy największe plasterki ze środka. 

Każdy plaster buraka smarujemy serkiem, a następnie składamy je w piramidkę. Układamy na talerzu. 

Dookoła buraczanej piramidki układamy rukolę i skrapiamy ją oliwą. 

Całość posypujemy pestkami dyni i polewamy sosem balsamicznym (jak dla mnie im więcej sosu, tym lepiej ;) ). 

Podajemy od razu. 
Smacznego!

Opublikowano: 6 marca 2019
Tagi: buraki rukola
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.