27

Przyprawa do piernika


Wyobrażacie sobie Boże Narodzenie bez aromatycznego piernika? Bo ja nie :) 

Wiem, że do Świąt pozostało jeszcze 7 tygodni ale to idealny czas by zagnieść leżakujące 6 tygodni ciasto na piernik staropolski. A by piernik był pyszny i aromatyczny, potrzebna jest naprawdę dobrej jakości przyprawa.

W tym roku postanowiłam sama taką przygotować. Jest o wiele bardziej aromatyczna i nie zawiera - jak te kupne - głównie mąki lub cukru. 

Proponowana porcja spokojnie wystarczy na kilka pierników i ja mam w planach zaproponowac Wam ich co najmniej 4.

I bez względu na to, który z nich zdecydujecie się przygotować, ta przyprawa wzbogaci smak każdego z nich. 

A już jutro przepis na ciasto na wspomniany wcześniej piernik staropolski. Wpiszcie na listę zakupów pół kilograma dobrego miodu :)

Składniki:

* 3 opakowania cynamonu (45 g)

* 1 opakowanie mielonego imbiru (10 g)

* 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

* 10 strąków kardamonu

* 1 łyżeczka całych goździków

* 1,5 łyżeczki nasion kolendry 

* 1 płaska łyżeczka białego pieprzu ziarnistego

* 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego

* 2 duże laski wanilii (pokrojone w około 2 centymetrowe kawałki)

* skórka otarta z 2 dużych, dojrzałych pomarańczy

* skórka otarta z 1 dużej cytryny

Wszystkie składniki umieszczamy albo w mocnym blenderze albo partiami w młynku do kawy i mielimy do chwili aż wszystkie składniki będą rozdrobnione.

Możecie też rozdrabniać je w mozdzierzu - co niestety zajmie Wam sporo więcej czasu.

Jeśli jesteście posiadaczami Thermomixa miksujcie 30 sekund, obroty 9.

Gotową przyprawę trzymamy w szczelnie zamykanym pojemniku (lub słoiczku) w chłodnym miejscu - najlepiej na dolnej półce lodówki.

 

 


 

 "It is not even the beginning of Christmas unless it is Christmas in the heart."

Richard Roberts "Contemporary Christ"


HOMEMADE GINGERBREAD SPICE

Ingredients:

* 45 g ground cinnamon

* 10 g ground ginger

* 1 teaspoon nutmeg

* 10 cardamom pods

* 1 teaspoon cloves spice

* 1,5 teaspoons coriander seeds

* 1 teaspoon white pepper

* teaspoon allspice berries

* 2 large vanilla pods (chopped)

* zest from 2 large, ripe oranges

* zest from 1 large lemon

Whizz all infredients in a powerful food processor or in a coffee grinder. You can also traditionally use a mortar. 

Ready-made spice keep in a sealed jar in a fridge. 

Opublikowano: 4 listopada 2012
Kategoria: Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (27)
monia
monia
01.12.2015 20:30 odpowiedz
Robiłam już kiedyś z innego bloga, ale ta jest doskonała. Ten aromat! Póki co jeszcze bez kardamonu, ale poszukam go w sklepach. Mam nadzieję, że ta skórka nie spleśnieje...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2015 23:02 odpowiedz
Ok. 1/3 łyżeczki
jagoda2304
jagoda2304
12.11.2015 14:01 odpowiedz
Witam, nie mogłam znaleźć białego pieprzu w ziarnach, mogę dać mielony? Jeśli tak to ile? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.11.2013 12:04 odpowiedz
Ja użyłam zielonego.
Gość
Gość
19.11.2013 11:48 odpowiedz
mam pytanko co do kardamonu bo sa dwa rodzaje czarny i zielony; ktory lepiej uzyc?
Kawiarka
19.11.2012 23:46 odpowiedz
dzięki za zamieszczenie przepisu :) ciężko mi było znaleźć przyprawę do piernika w Danii, dlatego też skorzystam z Twojego przepisu.

Pozdrawiam

www.kuchnia-babci-broni.blogspot.dk
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2012 15:19 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa :)
Wiem, co to znaczy "rozpieścić" jedzeniem ;)

Miłego weekendu :)
slamka
slamka
09.11.2012 15:16 odpowiedz
kasiu tu gdzie mieszkam pierniczki to zadko spotykany rarytas. kuchnia to moje hobby uwielbiam obdarowywac przyjaciol moimi "wypocinami" . przyzwyczailam ludzi do polskiego jedzenia i teraz ponosze konsekwencje (hihihihi). Bardzo czesto kozystam z twoich przepisow ktore sa rewelacyjne bardzo cenie twoj blog i twoja pomoc poniewaz czasami na obczyznie ciezko znalesc potrzebne produkty a ty zawsze pomozesz .
Jeszcze raz dziekuje. zycze milego dnia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2012 21:07 odpowiedz
Oj spora porcja z tego wychodzi i na poczwórną porcję powinna starczyc :) Swoją drogą podziwiam za pracowitość :)

PS. Dziękuję za miłe słowa :)
slamka
slamka
08.11.2012 16:07 odpowiedz
Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz.
rzeczywiscie jest to male zielone przypominajace pestke dyni i po rozlupaniu ma ziarenka w srodku. Nigdy predzej tego nie uzywalam dlatego nie zabardzo wiedzialam o co chodzi ze straczkiem. jeszcze raz dziekuje za podpowiedz(odpowiedz).
uwielbiam twoj blog . wszystko jest pyszne , przepisy przejzyste a jak znajdzie sie laik ( jak ja hihihi) to pomozesz. Jeszcze jedno pytanko . ile mniej wiecej wychodzi tej przyprawy bo pieke pierniczki z poczwornej porcji (prezety) i czy to wystarczy ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2012 14:20 odpowiedz
Chodzi Ci o takie zielone strączki? W których po rozłupaniu są małe ziarenka? Bo to o takie właśnie chodzi :)

Jak chodzi o skórkę, to ja dodaję świeżą, ale jak chcesz by przyprawa spokojnie wytrzymała 2 miesiące, możesz ją najpierw wysuszyć w piekarniku.
slamka
slamka
08.11.2012 14:04 odpowiedz
hej mam pytnie odnosnie kardamonu. dostalam w hinduskim sklepie ale nie jest w strakach tylko w pestkach (jak dynia) ile mam go uzyc do przyprawy?
chcialam tez sie upewnic odnosnie skorki z cytrusow czy ty uzywasz swiezej ? ile taka przyprawa moze wytrzymac? pytam poniewaz musze ja zrobic teraz na piernik a znajoma chce tez ale zobaczymy sie dopiero w tydzien przed swietami.
dziekuje za odpowiedz
Gunia
Gunia
06.11.2012 20:45 odpowiedz
Super! Mam wszystkie składniki, więc jutro zabieram się do roboty:) No i czekam na piernikowe przepisy:)
matylda
04.11.2012 20:56 odpowiedz
ach, już czuję ten zapach. :)
Zuza
04.11.2012 20:30 odpowiedz
pozycja obowiązkowa!
Ola
Ola
04.11.2012 18:54 odpowiedz
BN bez piernika to nie BN. a ta przyprawa to po prostu podstawa
ralpheek
04.11.2012 15:54 odpowiedz
jednym z moich zadań na ten tydzień miało być poszukanie dobrej receptury na przyprawę do piernika - dziękuję za to, że już szukać nie muszę :)
pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
kulinarnespotkania
04.11.2012 15:30 odpowiedz
to dopiero musza byc cudowne aromaty:)
gruszkazfartuszka
04.11.2012 13:52 odpowiedz
O, w tym roku to ja chyba w końcu zrobię swoją :) Mam dość przeglądania opakowań i wybierania takiego, gdzie w składzie nie ma kopru włoskiego :)
zawsze.oliwek
04.11.2012 12:39 odpowiedz
boskie. no po prostu boskie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2012 10:54 odpowiedz
Czyli sezon na pierniczenie oficjalnie otwarty? :))
ankawell
04.11.2012 10:30 odpowiedz
JA PIERNICZĘ ! :):) piękne zdjęcie... ja też sama przyprawę piernikową przygotowuję , ale Twoja jest znacznie bogatsza w aromaty :)
jolantaszyndlarewicz
04.11.2012 09:41 odpowiedz
Przepiękne naczynka, a w nich istny skarb:) ... też mam w planach domowa przyprawę w tym roku:) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2012 09:17 odpowiedz
Polecam :) To zupełnie inna jakość przyprawy.
darkangelika
04.11.2012 08:51 odpowiedz
Zdjęcie genialne;) A co do przyprawy to myślę, że i ja kiedyś taką sobie stworzę;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2012 07:51 odpowiedz
Dziękuję :)
karmel-itka
04.11.2012 07:42 odpowiedz
ach, domowa przyprawa do piernika...
przecudne zdjęcie.