0

Przekąski karnawałowe



Karnawał trwa w tym roku aż do 5 marca.
To naprawdę sporo czasu na imprezowe szaleństwa :)
A jaki jest największy dylemat osób organizujących je w swoich domach?
Oczywiście co przygotować dla gości.

Dziś mam dla Was aż 3 propozycje karnawałowych przekąsek. 
Proste w przygotowaniu i pyszne, z jednym wspólnym mianownikiem.
Ajvarem Ostrym Podravka. 

Ajvar Podravka to rodzaj warzywnej, bardzo popularnej m.in. w Chorwacji pasty, przygotowana na bazie naturalnych składników tj.: papryki i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw. 

Dla mnie to po prostu smak słonecznego lata. Nic dodać, nic ująć.

Ajvar Podravka jest przygotowany w oparciu o chorwacką recepturę. Nie znajdziecie też w nim konserwantów, aromatów ani sztucznych dodatków. Czyli jest tak, jak być powinno :) 

Jeśli zdarzyło się Wam spędzać wakacje w Chorwacji, to z pewnością jego smak nie jest dla Was nowością. Jeśli natomiast jeszcze go nie znacie, to zachęcam do spróbowania.
Nawet ze świeżą bagietką smakuje wyśmienicie.
Ale zdradzę Wam, choć do sezonu grillowego jeszcze daleko, że dla mnie jest idealnym dodatkiem do grillowanej kaszanki. Dla mnie sprawdza się idealnie ;) 


1. Świderki z ciasta francuskiego z ajvarem i parmezanem

Szybkie i proste w przygotowaniu. 
Nie. 
Bardzo szybkie i bardzo, bardzo proste w przygotowaniu. 
Pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. 
Tylko ostrzegam, że wciągają i jedna porcja to stanowczo za mało :)
 


Składniki:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego)
  • 1 łyżka Ajvaru Ostrego Podravka
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Połowę ciasta smarujemy Ajvarem Podravka i posypujemy parmezanem. 
Ciasto składamy na pół i kroimy w paski o grubości około 1,5 cm. 
Trzymając za oba końce paski skręcamy w przeciwnych kierunkach tworząc świderki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy około 10-12 minut. 

Podajemy z Ajvarem Podravka. 


2. Wytrawne muffinki

Jak dla mnie klasyka. Czy to w postaci słodkiej, czy też jak te, wytrawne, muffinki zawsze muszą pojawić się na imprezie. 
A jak pachną?
Jak pizza. I tak też w sumie trochę smakują.
Jeśli macie ochotę, możecie dodać inne składniki (posiekane salami, kapary, paprykę lub liście świeżej bazylii). Możecie też, jeśli wśród Waszych gości znajdą się wegetarianie, przygotować je w wersji bezmięsnej.  



Składniki na 10 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżka Ajvaru Ostrego Podravka
  • 4 łyżki tartego, żółtego sera
  • 4 łyżki drobno pokrojonych kabanosów
  • 3 łyżki drobno pokrojonych oliwek 
  • 3 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów

W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. 
Do mąki dodajemy ser, oliwki, suszone pomidory i kabanosy. Mieszamy do czasu, aż mąka pokryje wszystkie składniki.
W drugiej misce łączymy mleko, olej, jajka oraz Ajvar Podravka. 

Składniki płynne wlewamy do miski ze składnikami suchymi i mieszamy łyżką tylko do połączenia. 
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka - ok. 20 minut. 

Podajemy z Ajvarem Podravka. 


3. Roladki z cukinii z indykiem

Przepyszna propozycja!
Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
Możecie wyłożyć je na duży talerz i powbijać w nie wykałaczki. Talerzyki absolutnie zbędne, choć mile widziany sos jogurtowo czosnkowy lub jakaś zielenina do przegryzienia ;) 



Farsz:
  • 600-700 g mielonego mięsa z indyka
  • 150 g oscypka (lub żółtego, wędzonego sera)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek Ajvaru Ostrego Podravka 195g (Pasta jest dostępna również w gramaturze 350)
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
Dodatkowo:
  • 2 niewielkie cukinie
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy je do miękkości. Pod koniec dodajemy Ajvar Podravka. Doprawiamy do smaku solą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Do przestudzonego farszu dodajemy starty na drobnych oczkach ser.

Przy pomocy obieraczki do warzyw lub szatkownicy cukinię kroimy z cienkie plasterki. 
Na każdym plasterku umieszczamy niewielką ilość farszu i całość zwijamy w rulonik. 
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, całość posypujemy parmezanem, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut.

Podajemy z Ajvarem Podravka.

Smacznego!


Opublikowano: 17 stycznia 2019
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.