24

Przecier pomidorowy - przepis




Przełom sierpnia i września to najlepszy czas na przetwory z pomidorów. To właśnie teraz są one nie tylko najsmaczniejsze, ale i najtańsze. To dokładnie ten smak za którym tęskni się zimą jedząc pozbawionego smaku pomidora z importu. 

Do przecieru pomidorowego najlepiej nadają się podłużne pomidory odmiany Lima. Są one słodkie i mięsiste, ale najistotniejszy jest fakt, że nie mają w sobie zbyt wiele soku. Jeśli użyjecie odmian tradycyjnych, doprowadzenie przecieru do właściwej konsystencji zajmie Wam znacznie więcej czasu, a przecier bardziej przypominać będzie sok.

Tak przygotowany przecier nie tylko jest świetną bazą do zupy, ale też do sosu. I chociaż trzeba poświęcić mu troszkę czasu, jestem pewna, że zimą jego smak będzie bezcenny.                                 

Składniki:

* 5 kg pomidorów odmiany Lima 

* 3-4 łyżki cukru

* 2 łyżeczki soli  

                              

Pomidory przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych (dzięki czemu przecier szybciej zgęstnieje) i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy sól i dusimy do chwili, aż pomidory się rozpadną i znaczna część soku odparuje (mnie zajęło to około 2 godziny). Po tym czasie pomidory przecieramy przez gęste sito. Pomidory ponownie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż masa zgęstnieje. 

Gorący (a w zasadzie jeszcze gotujący się) przecier przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy (gotując w garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików) przez około 15 minut od chwili zagotowania się wody lub wstawiamy je do nagrzanego do 125 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

Smacznego :)              




Opublikowano: 30 sierpnia 2013
Tagi: pomidory
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2015 15:20 odpowiedz
Myślę, że można, ale należy najpierw wyciąć gniazda nasienne żeby pozbyć się i nasion i nadmiaru wody.
Gość
Gość
29.08.2015 14:36 odpowiedz
Czy można iść na taka łatwiznę, że zmiksuję całe pomidory np. blenderem, pogotuję aż będą odpowiednio gęste i włożę do słoików?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.08.2015 07:41 odpowiedz
Aga - ewentualnie można wlać gorący przecier do gorących słoików (podgrzewanych w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez około 40 minut).
Ja tak robię dżemy, że wyjmuję sobie na bieżąco po 1 słoiku z piekarnika i wlewam do niego gotujący się jeszcze dżem. Wówczas nie pasteryzuję.
Aga
Aga
25.08.2015 14:32 odpowiedz
Czy konieczne jest pasteryzowane jeszcze w piekarniku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.06.2015 08:19 odpowiedz
To są zwykłe, papierowe serwetki :) Obcięłam boki i z każdej serwetki uzyskałam 4 serwetki na wieczko :)
sloneczko085
16.06.2015 00:40 odpowiedz
Kasiu a czym ozdabiałaś wieczka sloiczków?
Gdzie można takie cuda nabyć :) :)
madzia_d:
madzia_d:
07.10.2014 13:12 odpowiedz
Zrobiłam ten ketchup kilka dni temu.
Jako ketchup mi bardzo smakuje, ale moja rodzinka woli pudliszek taki bez konserwantów:(
Za to odkryłam, że jest doskonały jako baza do spagetti oraz do pizzy.Pozdrawiam
20halina
07.09.2014 19:47 odpowiedz

piękne te słoiczki, że nie wspomnę o zawartości, bardzo ładnie uchwycone w kadrze - pozdrawiam :-)
jolantaszyndlarewicz
06.10.2013 21:16 odpowiedz
Oj tak limy są najlepsze:) .... w tym roku udało mi się przygotować kilka słoiczków keczupu, co uznałam za swój sukces ...ale tak nam posmakował, ze w przyszym roku planuję większy przerób i większy asortyment pomidorowych cudów:)
tagor22
16.09.2013 12:34 odpowiedz
Miłe Panie!
Przecież do oddzielania pestek z pomidorów .malin, jeżyn i innych owoców jest bardzo
skuteczne proste i tanie urządzenie.Bardzo podobne do ręcznej maszynki do mielenia
mięsa= tylko z wydłużonym skośnym ślimakiem i sitkiem. Osobiście sprawdziłem- rewelacja.
Pożyczam od miłej sąsiadki.

Pozdrawiam
vlados
vlados
04.09.2013 13:43 odpowiedz
a ja wszystko do mixera gotowanie do zdechu i final
papryke ostra wrzucam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.08.2013 12:02 odpowiedz
Ja przecieram trzepaczką :)
justynka_foczka
justynka_foczka
31.08.2013 11:53 odpowiedz
o faktycznie, o tym nie pomyślałam ;) w takim razie po staremu sito i tylko tą kulkę muszę kupić do ucierania ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.08.2013 10:23 odpowiedz
Nie polecam takiego sposobu. Płynny przecier bardzo bulgocze i robią się takie strzelające "wulkany". Ja tak raz robiłam i potem myłam ściany, podłogę, kuchenkę. Chyba, że masz bardzo wysoki garnek.
justynka_foczka
justynka_foczka
31.08.2013 09:54 odpowiedz
piękny przecier Ci wyszedł :) ja w pon. albo we wt. idę na łowy pomidorowe ;) zastanawiałam się w tym roku nad takim robieniem przecieru - wszystkie pomidorki przerobić w sokowirówce, potem połączyć sok i te wytłoki i gotować- co o tym myślisz? ;)
bagienny
31.08.2013 06:06 odpowiedz
Cześć. Twój blog aktualnie jest głównej stronie gazeta.pl
Udanego BlogDay2013 ;]
veggie
30.08.2013 20:12 odpowiedz
cudnie prezentują się te Twoje słoiczki :-)
darkangelika
30.08.2013 19:57 odpowiedz
Kiedyś wykorzystałam te pomidory do zrobienia sosu i rzeczywiście mało w nich soku ;) Tez może zrobię przecier z pomidorów, bo Twój wygląda obiecująco ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.08.2013 18:48 odpowiedz
To zależy od długości gotowania (w jakim stopniu sok odparuje), ale mnie wyszło 7 słoiczków po 550 ml.
justynka107
justynka107
30.08.2013 17:37 odpowiedz
ile wyjdzie tego przecieru?
dzieki za odp :)
Ciast.Co
30.08.2013 10:01 odpowiedz
Przepiękne zdjęcia!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.08.2013 08:22 odpowiedz
Nie obieram pomidorów, ponieważ skórka zapewnia przecierowi bardziej intensywny kolor. A przecier i tak trzeba przetrzeć, więc skórki zostaną na sicie.
kabamaiga
30.08.2013 08:14 odpowiedz
Kasiu ubranka i naklejki super. Nie obierasz pomidorów?
karmel-itka
30.08.2013 07:16 odpowiedz
domowe przeciery nie mają porównania, są tak smakowite, pełne słońca!