24

Próżniak


 

Początkowo nie byłam pewna, czy będziecie zainteresowani takim "zwyczajnym" ciastem i nie planowałam zamieszczać go na blogu, ale kiedy zaczęło zbierać komplementy, pomyślałam, że w takim razie pewnie i Wy zdecydujecie się go przygotować. Bo choć nie jest specjalnie urodziwe, to argumentów przemawiających za jego przygotowaniem jest znacznie więcej niż jego wygląd :)

Przede wszystkim to bardzo proste w przygotowaniu i niewymagające użycia miksera ciasto. Jego przygotowanie, włączając w to obieranie i krojenie jabłek, zajmie Wam około 10 minut. Dodatkowo jest ono bardzo tanie i założę się, że zdecydowana większość z Was nawet w tej chwili ma w domu wszystkie niezbędne do przygotowania go składniki. 

Ale najważniejsze argumenty przygotowałam na koniec :) I tu bez wahania muszę powiedzieć, że jest to i jego smak i konsystencja. Ciasto jest delikatne, bardzo puszyste i niezmiernie wilgotne, na co ma wpływ (w stosunku do ilości ciasta) bardzo duża ilość jabłek. Początkowo nawet będzie Wam się wydawać, że w zasadzie w cieście są same jabłka, ale po upieczeniu zmniejszają swoją objętość. 

Jak już wspomniałam wcześniej, ciasto nie wygląda zbyt spektakularnie, ale jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego, albo okaże się, że za godzinę wpadnie do Was koleżanka na kawę, to chyba nie mogłabym polecić Wam lepszego wypieku. 

Składniki na keksówkę o wymiarach 10x22 cm

* 2 duże jabłka (moje były nawet bardzo, bardzo duże)

* 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej tortowej

* 1/2 szklanki (125 ml) cukru 

* 2 jajka

* 4 łyżki oleju

* 1 pełna łyżka dowolnej konfitury (użyłam domowej, z renklod)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

Obrane i wydrążone jabłka kroimy w kostkę.

Jajka, olej, cukier oraz konfiturę łączymy w misce i energicznie ubijamy rózgą do chwili, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i całość mieszamy do chwili powstania gładkiego ciasta, do którego dodajemy jabłka. Dokładnie mieszamy, by ciasto pokryło wszystkie jabłka, a następnie przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki) formy. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut, do czasu aż ciasto nie będzie oblepiać wbitego w środek patyczka. 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 

Smacznego :)
 

Opublikowano: 27 października 2017
Tagi: jabłka
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Natalia
Natalia
11.11.2018 22:11 odpowiedz
Pyszny ;) szybki i smaczny.
Ja mialam w domu jabko gruszke i banana.
Wyszlo wysmienicie - dziekuję za przepis.
Johaśka
Johaśka
17.01.2018 21:06 odpowiedz
Można jabłka pokroić w plasterki, też smaczne
vegenovo
28.11.2017 09:51 odpowiedz
Wygląda naprawdę ciekawie, w ten weekend na pewno sprawdzę ten przepis, pozdrawiam i czekam na więcej:)
Aleksandra
Aleksandra
11.11.2017 12:37 odpowiedz
Smaczna i szybka zupa. Gotowałam z mrożonej fasoli.
maalena
maalena
06.11.2017 14:44 odpowiedz
Kasiu, ciasto jest PRZEPYSZNE. Przyniosłam do pracy i zniknęło błyskawicznie i wszystkim bardzo smakowało :)
Gość
Gość
31.10.2017 18:34 odpowiedz
Lubię takie szybkie i proste ciasta. Jako, że za niedługo święta chciałabym poprosić, aby na blogu pojawiło się ciasto z ostatnio tak popularnym owocem kaki.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.10.2017 18:22 odpowiedz
Proszę zwiększyć ilość składników o połowę.
Gość
Gość
31.10.2017 16:14 odpowiedz
Mam formę na keksowke 10x30, czy mogę w niej zrobić? Jak zwiększyć składniki?
Anna
Anna
29.10.2017 21:09 odpowiedz
Ciasto pyszne! Piekłam wczoraj i piekłam już dziś. Wszyscy chwalą i proszą o przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.10.2017 20:49 odpowiedz
Gość - tak, może być dżem.

Larte - Mnóstwo osób go zrobiło (informacja z Facebooka i Instagrama) i nikt do tej pory nie narzekał, że wyszedł zakalec. Może jabłka były bardzo soczyste i puściły bardzo dużo soku?

Ewa - Cieszę się, że smakuje :)
Ewa
Ewa
29.10.2017 16:52 odpowiedz
To ciasto ma ogromną wadę... Znika w pół godziny od wystawienia na stół! ;)
Dzięki za kolejny fajny przepis!(tylko zmniejszę następnym razem ilość cukru) :)
Larte
Larte
29.10.2017 16:30 odpowiedz
Zrobiłam wszystko, jak w przepisie, tylko cukier dałam brązowy. I wyszedł zakalec
Gość
Gość
29.10.2017 15:54 odpowiedz
Czy może być dżemem zamiast konfitury?
K
K
28.10.2017 21:47 odpowiedz
WITAM, CZY MOZNA JAKOS ZASTAPIC JAJKO
algaria
28.10.2017 19:27 odpowiedz
Cyt: "Czekam na opinię o moim "pagajcu" ;)"- doskonały, jak wszystkie ciasta, które wypróbowałam z Twoich przepisów ;)
Isiaok
Isiaok
27.10.2017 20:58 odpowiedz
Dziękuję za przepis, umieszczę na lodówce, idealne ciasto "na szybko"
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.10.2017 18:50 odpowiedz
Aga - Do jajek i oleju.

Algaria - Miło mi, że mogłam przywrócić miłe wspomnienia :) Czekam na opinię o moim "pagajcu" ;)
Aga
Aga
27.10.2017 18:16 odpowiedz
A w którym momencie dodajemy cukier?
algaria
27.10.2017 16:14 odpowiedz
Moja babcia na takie proste i smaczne ciasta mówiła "pagajec". Wpadała do nas (nie miała piekarnika) i od progu wołała do mojej mamy "Krysia upieczemy jakiegoś pagajca na niedziele?" ;) To ciasto tylko bez konfitury, za to z dodatkiem orzechów włoskich upiekłam jako pierwsze w życiu na zajęciach ZPT w szkole podstawowej. Nie ma siły by nie wyszło. Dziękuję Ci za ten przepis i miłe wspomnienia.... Zatem idę upiec pagajca tym razem na sobotę - pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.10.2017 10:37 odpowiedz
Dziękuję za czujność - wielkość keksówki uzupełniona :)
Ewelina
Ewelina
27.10.2017 10:30 odpowiedz
dziękuję za pomysł, właśnie myślałam nad szybkim i dobrym ciastem na wieczór :)
King
King
27.10.2017 09:48 odpowiedz
Witam!Mam pytanie o wielkość formy?
anna
anna
27.10.2017 09:29 odpowiedz
Cześć Kasiu, mogłabym Cię prosić o uzupełnienie przepisu w jakich wymiarach ma być keksówka? :)
Gość
Gość
27.10.2017 09:09 odpowiedz
W przepisie brakuje wymiaru keksówki, chciałam więc o to dopytać :)