96

Prosty piernik czekoladowy


Gdybym wiedziała, że istnieje przepis na tak szybkie i pyszne ciasto piernikowe, z pewnością pokusiłabym się o nie na Święta. Ciasto nie przypomina konsystencją typowego piernika, ponieważ jest niesamowicie puszyste i delikatne - chyba najbardziej puszyste, jakie kiedykolwiek jadłam. Jak dla mnie sama polewa jest dla niego wystarczającym uzupełnieniem, ale możecie przełożyć go powidłami śliwkowymi. Cieszę się, że z tych proporcji wychodzi wielka blacha ciasta... :)

Składniki mokre:

* 3 jajka

* 1 szklanka mleka

* 1 pełna szklanka powideł śliwkowych

* 2 łyżki miodu

* 3/4 szklanki oleju

Składniki suche:

* 3 szklanki mąki

* 1 szklanka cukru

* 2 pełne łyżki kakao

* 1 duża paczka przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1.5 łyżeczki sody

Polewa:

* 2 łyżki masła

* 3 łyżki kakao

* 3 łyżki cukru pudru

* 5 łyżek śmietanki 36%

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Stopniowo, po łyżce dodajemy wymieszane składniki suche. Miksujemy ok dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Masło topimy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Do masła dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy trzepaczką do utworzenia się jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście.

Ciasta nie należy trzymać w lodówce.

Smacznego :)

 



 



Źródło


Opublikowano: 3 stycznia 2011
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (96)
1  2
H
H
14.05.2018 03:34 odpowiedz
Pyszne puszyste. Blacha szybko znikła. Ciasto wilgotne extra do kawki.
Danuta
Danuta
25.12.2017 11:19 odpowiedz
Pyszny , polecam nie wytrzymałam i jak spróbowałam , to już poszło z górki ; ))) zjadłam przed Wigilią , na szczęście nie wszystko.
Kasia
Kasia
22.12.2017 19:11 odpowiedz
Mój pierniczek właśnie w piecu, zapach w całym domu.
Loten
Loten
20.12.2017 18:21 odpowiedz
Kocham ten piernik, jest taki puszysty <3
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2017 07:05 odpowiedz
Najlepiej dzień wcześniej.
anka
anka
17.12.2017 22:02 odpowiedz
mam pytanie ile dni przed świętami mogę upiec ten piernik
Nata
Nata
16.12.2017 23:28 odpowiedz
Piernik jest bardzo dobry! Trochę wyrosła mi górka, ale w rozprowadzeniu polewy to nic nie przeszkadza.
KasiaMi11
KasiaMi11
08.12.2017 07:41 odpowiedz
Piekłam go już kilka razy ,jest pyszny i pięknie się prezentuje a czekolada na wierzchu obłędna.Na święta oczywiście będzie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.11.2017 08:17 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Pozdrawiam :)
lena81
lena81
16.11.2017 23:19 odpowiedz
Kasiu, piernik właśnie się piecze. Pięknie rośnie, i cudownie pachnie. Dziękuję za fajny przepis :-) a blacha faktycznie wychodzi XXL, dla moich głodomorów i amatorów słodkości to ciasto jest idealne :-)
Gość
Gość
23.12.2015 18:02 odpowiedz
Zaiste jest to dobry i szybki piernik! Czekolada również. Upiekłam go właśnie na Wigilię.
Lidka
Lidka
14.12.2015 18:08 odpowiedz
Prosty, szybki i pyszny. W tym roku zdetronizuje chyba w czasie Świąt nasz ulubiony piernik marchewkowy:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2015 23:54 odpowiedz
Witam,

Oczywiście, można dodać do niego bakalie. Proponuję orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę, posiekane suszone śliwki i morele. Przed dodaniem do ciasta bakalie proszę oprószyć łyżką mąki i dokładnie wymieszać, co zapobiegnie opadaniu ich na dno.

Ach i jeszcze skórka pomarańczowa. Z pewnością będzie tu bardzo pasować :)
ciekawa
ciekawa
10.12.2015 21:39 odpowiedz
Witam, czy mogę dodać do tego piernika bakalie, orzechy? moja znajoma piecze pyszny wilgotny , bardzo wyrośnięty piernik z taką polewą czekoladową, wyglądem przypomina ten lecz jest pełen bakalii. Niestety nie chce zdradzać przepisu i szukam inspiracji na Pani blogu :) Dziekuję za odpowiedź i jakby była Pani tak miła i podpowiedziała jakie bakalie będą do niego pasować ewentualnie :)
Gość
Gość
19.01.2015 07:13 odpowiedz
Jest pyszny, na drugi dzień jeszcze lepszy ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2014 13:30 odpowiedz
Powidła proszę potraktować jako składniki mokre i dodać do ciasta.
Ave
Ave
20.12.2014 12:49 odpowiedz
Ja mam może głupie pytanie bo nigdy nie piekę, jestem raczej słonolubna. Czy te powidła co sa w skł. mokrych sa do przełożenia ciasta czy miesza się je razem z pozostałymi mokrymi składnikami i sa potem w całej masie ciasta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2014 15:53 odpowiedz
Jeśli tylko lubisz orzechy, to oczywiście, że tak :) Ja wolę go bez, ale można je dodać.
kacagata
kacagata
10.12.2014 15:18 odpowiedz
Kasiu czy jak dodam orzechy będzie równie dobry?
karina
karina
03.12.2014 15:08 odpowiedz
Kasiu
Czy mogę piec dwie blachy równocześnie w piekarniku czy może coś pójść "nie tak" i lepiej zrobić to jedno po drugim?

Pozdrawiam serdecznie
ewka870
ewka870
25.02.2014 16:28 odpowiedz
Piernik pyszny, wilgotny i błyskawiczny w przygotowaniu. Polecam.
denisa
30.12.2013 10:59 odpowiedz
pycha :) zajadała się cała rodzinka i naprawdę nietrudny do zrobienia. dziękuję bardzo za przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2013 08:36 odpowiedz
Tak, dokładnie taka :)
Lenka
Lenka
23.12.2013 00:48 odpowiedz
Planuję upiec ten piernik, tylko mam pytanie napisałaś: duża paczka przyprawy do piernika, taka 40g będzie dobra?
Ewa
Ewa
05.12.2013 20:20 odpowiedz
Super przepis i co najważniejsze na dużą blachę, przeważnie znajduję przepisy na ciasta na małe blaszki lub keksówki, u Ciebie może się najeść cała rodzina :)
halcia
31.12.2012 19:17 odpowiedz
faktycznie prosty, latwy i przyjemny chcialo by się napisać....ale to nie ten portal haha więc napisze - wyśmienity, wlasnie go upieklam .Przepis warty polecenia
łania
łania
26.12.2012 19:40 odpowiedz
Zrobiłam na Święta i wyszedł super. Puszysty i mięciutki. Szybciutko się go robi i jest naprawdę pyszny
Secret
Secret
23.12.2012 20:57 odpowiedz
Upiekłam go bo uwielbiam takie proste pachnace korzennie ciasta :)
ale podbnie jak u Zenka wydaje mi sie ze zrobił sie zakalcowaty.. Patyczek był suchy i jeszcze potrzymalam chwilkę w piekarniku..
ciasto troche opadło i jest dosc niskie choc pieklam w blaszce 25x40 tak jak mialo byc
dałam sode i proszek na 100%... napewno nie ma lekkiej i puszystej konsystencji..
Nie wiem czemu tak sie stało.. moze przez to,ze przez chwile temperatura mi troche spadla,ale zaraz jak zauwazylam to podkrecilam i bylo ok..
Za to polewa prepyszna i mocno czekoladowa! :)
Lucy
Lucy
19.12.2012 12:59 odpowiedz
Dziękuje za szybką odpowiedź. Hmmm i teraz nie wiem który piec... Jeszcze się zastanowię, mam kilka dni ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2012 11:42 odpowiedz
Ten piernik spokojnie wytrzyma 2 dni, tylko trzeba go szczelnie przykryć ściereczką.
Swoją drogą ja polecam ten lepki piernik - jest fenomenalny :)
Lucy
Lucy
19.12.2012 11:39 odpowiedz
Miałam piec lepki piernik z powidłami ale ten mnie pokusił prostotą i szybkością wykonania (co ma znaczenie przed Świętami). Piszesz, żeby nie trzymać go w lodówce, ile czasu może stać? Bo chciałam go upiec w niedziele, więc by 2dni musiał postać do świąt.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2012 12:31 odpowiedz
Kasiu ja nie piekę nigdy z termoobiegiem więc nie wiem jak Ci doradzić. A nie masz opcji tylko góra + dół?
Gość
Gość
26.11.2012 12:29 odpowiedz
Kasiu,hmmmm szukałam takiego puszystego piernika.....znalazłam na Twoim blogu Kasiu.!
a jaka temp.pieca z termoobiegiem?
pozdrawiam Kasia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.10.2012 13:54 odpowiedz
Cieszę się, ze smakował :)

Pozdrawiam
Gość
Gość
28.10.2012 12:48 odpowiedz
Od bardzo dawna "chodzi za mną" piernik. Wypróbowałam Twoj przpis i muśze powiedzie, że ciasto jest idealne
alka
alka
15.10.2012 11:17 odpowiedz
bardzo smaczne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto. polecam! rodzinie bardzo smakowało
madzia
madzia
27.08.2012 13:52 odpowiedz
Witam! Dziękuję za wspaniały przepis. Rzeczywiście bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu oraz tak pyszny że chyba jutro zrobię powtórkę :D
Chciałabym się tylko dowiedzieć jak Pani to robi że pierniczek na zdjęciu jest taki równy. Mój wybrzuszył sie na środku i choć na smak nie ma to wpływu to na stole ładniej prezentuje się takie równe :)
Pozdrawiam! :)
ASAM
ASAM
26.02.2012 13:19 odpowiedz
Muszę przyznać, że tak prostego szybkiego i pysznego ciasta jeszcze nie jadłam. Nie jest jakimś wykintnym widziwiańcem, ale ma zaletę, która bardzo mnie zaskoczyła(dzieci przynajmniej w mojej rodzinie średni lubią piernik)a to smakuje bardzxo wszystkim dzieciom
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2011 21:18 odpowiedz
Myślę, że ok 40 minut, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już suche. Pozdrawiam
Valcik
Valcik
10.12.2011 19:53 odpowiedz
Witam, a ja chciałabym upiec piernik w dwóch podłużnych formach. Ile czasu takie mniejsze mają się piec?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.10.2011 19:51 odpowiedz
Zenku nie mam pojęcia - to ciasto zawsze i mnie, i innym piekącym je osobom (co widac we wcześniejszych komentarzach) wychodzi.
1. Czy oby na pewno nie zapomniałeś dodać proszku i sody? (przepraszam, ale musimy to wykluczyć)
2. Czy wbity po upieczeniu w ciasto patyczek wychodził suchy?
zenek
zenek
30.10.2011 16:05 odpowiedz
Pierniczek wygląda super. U mnie po upieczeniu niestety gruby zakalec (lub w środku nie upieczone, sam nie wiem, wszustko robione według przepisu), co może być powodem?
kulinarnespotkania
17.01.2011 17:25 odpowiedz
zrobilam i potwierdzam, ze jest pyyycha!!!
dziekuje za super przepis:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2011 21:46 odpowiedz
Super, że Wam smakował :)
myniolinka
09.01.2011 18:01 odpowiedz
Kasiu dziękuję za pyszną propozycję! upiekłam i oczywiście wszyscy byli zachwyceni... zniknął w ciągu jednego dnia a to już o czymś świadczy :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.01.2011 11:10 odpowiedz
Kasiu cieszę sie, ze Wam smakowało :) Nieźle, że poradziliście sobie z tak dużą blachą ;)

Miłego dnia !
Aborygenka
Aborygenka
06.01.2011 10:59 odpowiedz
Z wczoraj upieczonego ciasta zostały 4 kawałki. Rodzinka wymiatała talerze, goście również :))
Piernik jest puszysty, miękki i delikatny. W przyszłości przełożę ciasto konfiturą morelową. Świetna propozycja na szybkie ciacho do kawy. Pozdrawiam.
kulinarnespotkania
05.01.2011 22:32 odpowiedz
mniam...:) wyglada cudnie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2011 21:55 odpowiedz
Aborygenko czekam na opinie :)
nina
nina
05.01.2011 16:51 odpowiedz
Ciasto wygląda pięknie! Mistrzostwo świata!
1  2