0

Prosecco Zabaglione (Zabajone)




Co powiecie na deser, którego przygotowanie zajmie Wam 10 minut, a jego głównym składnikiem jest Prosecco? 
Coś czuję, że nie jedno z Was właśnie się uśmiechnęło ;) 

Warstwa pokruszonych herbatników lub kruszonki, świeże owoce i delikatny, aksamitny krem jajeczny o intensywnym aromacie Prosecco. 

Jak chodzi o kruszonkę, to zawsze mam zapas już upieczonej w słoiczku.
Polecam Wam taki sposób, ponieważ nie znam człowieka, który nie lubi kruszonki, a na jej bazie można wyczarować mnóstwo "awaryjnych" deserów zarówno gdy wpadną niezapowiedziani goście, jak i gdy będzie za Wami "chodzić" coś słodkiego ;) 
Kruszonka, której użyłam w tym przepisie to kruszonka orzechowa, z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. 
Ale w wersji ekspresowej świetnie sprawdzą się też zmielone herbatniki ;) 

No to jak? 
Skusicie się w ten weekend? :) 

 


Składniki na 2 porcje
  • 3 żółtka 
  • 150 ml Prosecco 
  • 1,5 łyżki cukru 

Dodatkowo
  • zmiksowane herbatniki lub kruszonka
  • mieszanka owoców (u mnie jeżyny, borówki, maliny i porzeczki)

Do szklanek wsypujemy po ok. 2 łyżki pokruszonych herbatników lub kruszonki, a na następnie dodajemy solidną garść owoców. Im więcej, tym lepiej (szklanki na zdjęciu mają pojemność 500 ml).

W większej misce (najlepiej metalowej) łączymy żółtka z cukrem i Prosecco. 
Miskę kładziemy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody (spód miski nie może dotykać wody!) i mieszamy rózgą do czasu, aż masa znacznie powiększy objętość i zgęstnieje (ok. 4 minuty). 

Zabajone jest gotowe kiedy konsystencją przypomina nie do końca ubitą śmietanę i na zanurzonej w nim łyżce pozostaje w postaci pianki. 
(Pamiętajcie jednak, że masa nie powinna się zagotować!)

Gotową masą zalewamy owoce. 

Deser nie powinien być przygotowywany więcej niż 2-3 godziny przed podaniem, a najlepiej smakuje do ok. 30 minut po przyrządzeniu. 

Smacznego! 

Opublikowano: 21 sierpnia 2020
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.