25

Słodkości na imprezę



Dziś mam dla Was wpis, jaki nie pojawił się do tej pory na blogu. 
Aż 7 przepisów na 7 obłędnie pysznych deserów, które przygotowałam w ramach słodkiego stołu na naszą pierwszą parapetówkę.

Tym razem zrezygnowałam z klasycznych wypieków i chciałam zaskoczyć moich gości czymś oryginalnym. 
I udało się :)
Wybór kombinacji smakowych był na tyle duży, że każdy mógł znaleźć coś dla siebie, a dodatkowo ustawione w rzędach monoporcje robiły spore wrażenie pod kątem wizualnym. 
A przecież najpierw jemy oczami, prawda? :) 

Przygotowanie takich deserów, choć może się tak wydawać, nie zajęło mi więcej czasu niż przygotowanie 3 lub 4 ciast. 
Biszkopty, kruszonkę, prażone jabłka, lemon curd i frużelinę przygotowałam dzień wcześniej, więc prace nad deserami rozłożyły się na dwa dni. 

To zdecydowanie moja ulubiona forma serwowania słodkości na domowych imprezach i Wam również serdecznie polecam spróbować takiego rozwiązania. 
Jestem przekonana, że i Wy i Wasi goście będziecie zachwyceni :) 


Ze wszystkich podanych proporcji uzyskamy po około 12-15 deserków (w zależności do wielkości naczynia). 

1. Klasyczne i bezpieczne połączenie czekolady oraz wiśni. 
Czarny, nasączony domowej produkcji, wysokoprocentową wiśniówką, bogaty w smaku krem czekoladowy i frużelina.

BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżka czarnego kakao (może być zwykłe)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 5-6 minut. 
Następnie dodajemy wodę oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. 
Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 
Formę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. 
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, przez około 25 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekrawamy na 2 części (w poprzek). 
Spód naczynek w których przygotowujemy deser wykładamy biszkoptem. 

PONCZ
  • 150-200 ml wiśniówki 
(W wersji bezalkoholowej sok wiśniowy)
Umieszczony w naczynkach biszkopt skrapiamy dość obficie wiśniówką lub sokiem. 

MASA CZEKOLADOWA
  • 500 g mascarpone 
  • 350 + 150 ml kremówki 
  • 300 g gorzkiej czekolady (użyłam 70%)
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
Czekolady drobno siekamy i zalewamy 150 ml gorącej kremówki. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. 
Mascarpone łączymy z pozostałą, płynną kremówką oraz cukrem i ubijamy do chwili, aż krem zgęstnieje. Cały czas miksując dodajemy przestudzoną czekoladę i od tej pory miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 
Gotowy krem wykładamy na naponczowany biszkopt i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. 

FRUŻELINA
  • 2 opakowania mrożonych wiśni (ok. 900g)
  • 160 g cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 120 ml zimnej wody
Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy do rozmrożenia. 
Następnie zagotowujemy je i cały czas mieszając dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą, Gotujemy na małym ogniu tylko do momentu aż sos zgęstnieje. 
Przestudzoną frużelinę wykładamy na zastygnięty mus. 

2. Równie bezpieczne i powszechnie lubiane tiramisu. 
Z włoskich biszkoptów, dobrej jakości mocnej, przygotowanej w ekspresie ciśnieniowym kawy i żółtek z wiejskich jaj. 
Odpowiednie naponczowanie sprawia, że całość rozpływa się w ustach. 

SKŁADNIKI 
  • 750 g mascarpone
  • 7 dużych żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
  • ok. 400 ml słodkiej, mocnej kawy
  • 5 łyżek likieru czekoladowego (opcjonalnie)
  • kakao

Żółtka (ze sparzonych wcześniej jajek) łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do czasu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. 
Kawę łączymy z alkoholem i zamaczamy w niej biszkopty. Powinny być dość mocno wilgotne, by rozpływały się w ustach. 
W pucharku układamy warstwowo krem oraz biszkopty (po 2 warstwy). Każdą warstwę biszkoptów obficie oprószamy kakao.
 

3. Propozycja typowo sezonowa - serniczki jagodowe z sosem z białej czekolady i świeżymi owocami.
Kwintesencja smaku i zapachu lata!

MASA SEROWA
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 500 ml kremówki 
  • 1/2 litra jagód
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • 120 ml wrzątku 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy ze zblendowanymi na gładki mus jagodami. 
Kremówkę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy. Następnie dodajemy do niej twaróg i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 
Na koniec dodajemy mus jagodowy z żelatyną i ponownie miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 
Masę serową przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.

SOS
  • 200 ml kremówki 
  • 300 g białej czekolady 
Czekoladę drobno siekamy i zalewamy gorącą kremówką. 
Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy sos osiągnie temperaturę pokojową rozlewamy go na serniczki.

DODATKOWO
  • sezonowe owoce 
Owoce wykładamy na sos czekoladowy. 
 

4. Równie letnia propozycja - porzeczkowa panna cotta. 
Lekka, aksamitna w smaku, o pięknej, różowej barwie. 

SKŁADNIKI
  • 600 ml kremówki
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 150 g cukru
  • 400 g czerwonej porzeczki 
  • 5 łyżeczek żelatyny (z lekkim czubkiem)
  • 100 ml wrzątku 

DO DEKORACJI
  • małe bezy 
  • porzeczki

Porzeczki blendujemy i przecieramy przez gęste sito by uzyskać gładki sos. 
Kremówkę łączymy z mlekiem oraz cukrem i podgrzewamy (dość często mieszając) do chwili, aż zacznie się delikatnie gotować, a następnie zdejmujemy ją z palnika. 
Do śmietanki dodajemy mus z porzeczek oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 
Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową rozlewamy ją do pucharków i wstawiamy do lodówki by zastygła. 
Przed podaniem dekorujemy bezami i owocami. 

 

5. Propozycja dla tych, którzy nie wyobrażają sobie domowej imprezy bez szarlotki. 
Chrupiąca kruszonka, prażone z cynamonem jabłka i bita śmietana. 
Klasyka, która zawsze znajdzie swoich amatorów. 

KRUSZONKA
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła 
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy miękkie masło, które wcieramy w suche składniki do czasu powstania kruszonki. 
Kruszonkę wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut, a następnie przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia. 
Wystudzoną kruszonkę siekamy dodatkowo no nożem (lub wałkujemy w foliowym woreczku) i przesypujemy do naczynek. 

WARTSTWA JABŁKOWA 
  • 8 jabłek
  • 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Prażymy przez około 15 minut, po czym dodajemy cukier i cynamon. 
Prażymy, dość często mieszając, do chwili, aż jabłka zmiękną. 
Przestudzoną masę jabłkową wykładamy na kruszonkę. 

BITA ŚMIETANA
  • 650 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na masę jabłkową. 
opcjonalnie oprószamy ją cynamonem.
 

6. Obłędne trio kawy, czekolady i masła orzechowego. 
Słodko, ale jakże pysznie! 

BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. 
Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 5-6 minut. 
Następnie dodajemy kawę oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia 
Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 
Formę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. 
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, przez około 25 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekrawamy na 2 części (w poprzek). 
Spód naczynek w których przygotowujemy deser wykładamy biszkoptem. 

PONCZ
  • 150 ml słodkiej kawy 
  • 50 ml likieru orzechowego (opcjonalnie)
Biszkopt ponczujemy kawą z likierem. 


KREM ORZECHOWY
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml kremówki 
  • 3 czubate łyżki  masła orzechowego (użyłam typu crunchy)
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 120 ml wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie dodajemy do niej masło orzechowe (żelatyna powinna być wciąż gorąca) i mieszamy energicznie do rozpuszczenia się masła. Studzimy. 
Mascarpone łączymy z kremówką oraz cukrem pudrem i ubijamy na gęsty krem. 
Na koniec dodajemy żelatynę z masłem orzechowym i krótko miksujemy. 
Krem wykładamy na naponczowany biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

SOS CZEKOLADOWY
  • 200 ml kremówki 
  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)
Drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącą kremówką. Mieszamy do chwili powstania gładkiego sosu i odstawiamy do przestygnięcia. 
Kiedy sos uzyska temperaturę pokojową przekładamy go na zastygniętą masę orzechową. 

DODATKOWO
  • prażone orzechy laskowe
  • ciasteczka Oreo
Sos czekoladowy posypujemy prażonymi orzechami i dodajemy ciasteczko.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

7. Faworyt zarówno mój, jak i większości gości. 
Eaton Mess z lemon curd i marakują. 
No bo jak bezy, bita śmietana, krem cytrynowy i marakuja mogą nie podbić serc i podniebień? 

LEMON CURD
  • 5 soczystych cytryn
  • 5 dużych jajek
  • 250 g cukru
  • 180 g masła  

Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. 
Jajka łączymy w rondelku z grubym dnem z cukrem i ubijamy energicznie trzepaczką przez ok. 4 minuty, a następnie podgrzewamy na niewielkim gazie cały czas mieszając. Po około 2-3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy praktycznie cały czas do chwili połączenia się składników. Kiedy krem zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i przecedzamy przez sito. Odstawiamy do zastygnięcia.

BITA ŚMIETANA
  • 700 ml kremówki 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Kremówkę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy. 

DODATKOWO:
  • ok. 7 świeżych marakui lub gotowa pulpa
  • ok. 150-200 g dobrej jakości bez

W pucharkach umieszczamy warstwami: pokruszone bezy, lemon curd, bitą śmietanę oraz miąższ lub pulpę z marakui. 
Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. 
 

Opublikowano: 15 lipca 2020
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (25)
Agnieszka
Agnieszka
01.08.2020 19:47 odpowiedz
Kasiu powiedz proszę gdzie można kupić te małe pojemniczki na desery. Wszystko oczywiście wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:33 odpowiedz
Zamawiam na Allegro - sprzedający OpakowaniaOK :) 
Sisi1718
Sisi1718
26.07.2020 12:04 odpowiedz
Witam, jakiej wielkosci naczyń Pani użyła w przepisie?;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2020 06:41 odpowiedz
150-200 ml :)
Ewa Wojniak
Ewa Wojniak
22.07.2020 17:01 odpowiedz
O czymś takim wlasnie myslalsm na imprezę rodzinną. Chciałam zapytać w czym były serwowAne desery? Czy w mini pucharkach? Jakich objętościowo?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2020 06:44 odpowiedz
To są takie plastikowe pucharki wielokrotnego użytku. Zamawiane na Allegro :) 
Gosia
Gosia
21.07.2020 13:24 odpowiedz
Cuuudne ???? ile czasu trzeba, aby zrobić tyle smakołyków ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2020 06:43 odpowiedz
Prace rozłożyłam na 2 dni i w sumie zajęło mi to około 7 godzin.
Ada
Ada
19.07.2020 20:19 odpowiedz
Kasiu, ile taki deser tisarmisu może być poza lodówka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2020 06:42 odpowiedz
U mnie stał jakieś 4 godziny i był ok :) 
macka123
macka123
16.07.2020 15:49 odpowiedz
Super pomysł i smaki!
Zawsze mi się podobały na imprezach takie mini deserki, ale te plastikowe pojemniczki mnie odrzucają????. Poz
Paulina
Paulina
16.07.2020 12:55 odpowiedz
Jakiej pojemności pojemniczków Pani używała?
Ada
Ada
15.07.2020 20:49 odpowiedz
Rewelacja, na taki wpis czekałam. Monodesery????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:34 odpowiedz
A będzie ich więcej ;) 
Anita
Anita
15.07.2020 19:45 odpowiedz
Super przepisy, połowa z nich to moje smaki. Wykorzystam w weekend♥️
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:34 odpowiedz
Czekam na recenzje :) 
Blue
Blue
15.07.2020 11:36 odpowiedz
Kasiu te wszystkie przepisy brzmią tak pysznie, że mam ochotę lizać ekran. Jak zawsze wyśmienite pomysły. Zapisuję jako inspirację, na pewno wkrótce wykorzystam :-*
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:35 odpowiedz
Czekam zatem na opinię :)
algaria
algaria
15.07.2020 10:40 odpowiedz
Umarłam... na ślinotok od samego patrzenia... Już wiem, a w zasadzie nadal nie wiem co zrobię na imieniny męża.. Cudne, smakowite, niesamowite :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:34 odpowiedz
Miło mi, że się podobają :) 
Magda
15.07.2020 10:31 odpowiedz
Bardzo dziękuję za ten wpis. Szukam ostatnio przepisów na deserki w słoiczkach i muszę przyznać, że wstrzeliłaś się tym pomysłem w punkt. Chętnie wypróbuję Twoje propozycje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:34 odpowiedz
:) 
Ewa
Ewa
15.07.2020 09:21 odpowiedz
tak sobie myślę..... czy zamiast porzeczek mogłbyby być maliny?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:33 odpowiedz
Jasne :) 
Agata
Agata
15.07.2020 08:59 odpowiedz
Coś wspaniałego! Już nie mogę się doczekać aż przygotuję te wszystkie pyszności. Ogrom pracy w to włożyłaś, dziękujemy :)