12

Potrójnie mięsne roladki z oscypkiem w sosie z czerwonych warzyw


Nareszcie dołączyłam do grona szczęśliwych posiadaczy Thermomixa. Po raz pierwszy zakochałam się w nim jakieś 15 lat temu, a odkąd go posiadam wiem, że to nie tylko przelotne zauroczenie. Po tym, jak poruszyłam temat Thermomixa na Facebooku okazało się, że wielu z Was go posiada i chętnie widzielibyście na blogu przepisy na dania przyrządzone przy jego użyciu. Mam nadzieję, że chociaż dwa takie przepisy w miesiącu uda mi się dla Was dodać. I oczywiście, że się Wam spodobają :) Postaram się by było i słodko i wytrawnie. A może macie jakieś konkretne prośby i sugestie?

Na dobry początek zapraszam na wołowo wieprzowe roladki z boczkiem i oscypkiem w pysznym sosie z czerwonych warzyw. Idealny, weekendowy obiad. 

Roladki:

* 4 cienkie płaty wołowiny

* 4 cienkie kotlety ze schabu

* 8 plasterków wędzonego boczku

* 8 plasterków oscypka (ew. rolady ustrzyckiej)

* 4 płaskie łyżeczki musztardy

* sól, pieprz

Sos:

* 1 mała czerwona papryka

* 1 duży pomidor

* 1/2 marchewki

* 1/2 cebuli

* 1 ząbek czosnku

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 3 łyżki śmietany

* 1 kopiata łyżka mąki

* sól, pieprz

Dodatkowo:

* 8 ziemniaków

* 1 brokuł

Wołowinę smarujemy musztardą a następnie posypujemy solą i pieprzem. Na mięsie układamy plastry boczku a na niego kładziemy rozlepany na cienko plaster schabu. Na schabie kładziemy ser. Roladkę zwijamy zaczynając od tego końca, na którym były układane pozostałe składniki. Gotową roladkę związujemy sznurkiem spożywczym lub nitką. Układamy je na Varomie. 

Do misy wkładamy pokrojoną paprykę, pomidora, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy trochę soli i pieprzu oraz dolewamy 2 szklanki wody. 

Do koszyczka wkładamy ziemniaki i umieszczamy go w misie. Na misie ustawiamy Varomę i parujemy godzinę (Varoma, obroty 3). Następnie dodajemy drugi poziom Varomy na którym układamy różyczki brokuła i parujemy kolejne 10 minut. 

Po tym czasie zdejmujemy roladki i brokuła, wyjmujemy ziemniaki a do powstałego sosu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką o koncentratem i gotujemy 2 minuty (100 stopni/obroty 5). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie barzdzo gęsty dodajemy pół szklanki wody. 

Smacznego :)

 

 



 



 



Przepis własny
 


Opublikowano: 15 września 2012
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2012 20:38 odpowiedz
Absolutnie nie :) To będą 2 przepisy w miesiącu :) A zamiast nich mogę wrzucać 2 więcej aby osoby nie posiadające Thermomixa nie czuły się poszkodowane, ok? :)
Gość
Gość
18.09.2012 13:06 odpowiedz
Czy w takim razie osoby nie posiadające tego świetnego urządzenia od tej pory zostaną "samotne" w kuchni bez Twoich rewelacyjnych przepisów?????

Trochę mnie to smuci :((
kulinarnespotkania
17.09.2012 20:45 odpowiedz
bardzo, bardzo smakowite danie:)
zibi_zd
17.09.2012 14:46 odpowiedz
Mniam ... szkoda tylko ze w UK oscypek jest nie do kupienia
asialc
16.09.2012 12:02 odpowiedz
Pyszności! :-))
kuchcikowo
15.09.2012 22:28 odpowiedz
Oj, ja też się w nim zakochalam w zeszlym roku. Niestety narazie to milość bez wzajemności :). Kto wie , może kiedyś ... Roladki urocze ! Aż tutaj mi pachnie.
mariolcia191
mariolcia191
15.09.2012 20:17 odpowiedz
Zgadzam się! Thermomix jest niezastąpiony:-) zawsze się wszystko udaje i mmmm,jak smakuje!;) super,ze będziesz się dzieliła z nami swoimi pomysłami!:-)
karmel-itka
15.09.2012 16:26 odpowiedz
ale wyglądają!
Kasiu, rewelacja ;]
jolantaszyndlarewicz
15.09.2012 16:22 odpowiedz
wyglądają naprawde przepysznie .... ale o thermomixie mogę tylko pomarzyć:) pozdrawiam
Gość
Gość
15.09.2012 13:29 odpowiedz
Pięknie wygląda! muszę spróbować!
charlotta
charlotta
15.09.2012 12:05 odpowiedz
cudne, ale nie mam tej maszynki, można bez niej?
shinawa
15.09.2012 00:50 odpowiedz
prezentuje się niezwykle apetycznie :)