
Oto przepis na jedno z moich ulubionych, szybkich i zdrowych propozycji obiadowych.
Ryż z wędzonym na gorąco łososiem, mnóstwem warzyw, syszonymi pomidorami i parmezanem.
W ostatnim czasie pojawia się u mnie przynajmniej raz w tygodniu, więc myślę, że i Wam takie połączenie przypadnie do gustu.
Składniki na 2-3 porcje
- 200 g łososia wędzonego na gorąco
- 100 g ryżu
- 1 mała cukinia
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała marchewka
- 1/3 niewielkiego pora
- po 1/2 cebuli czerwonej i zwykłej
- 5 ząbków czosnku
- 5-7 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek
- 2-3 łyżki oliwy (może być z pomidorów suszonych)
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie
- tarty parmezan do poodania
- rukola
Na oliwie podsmażamy drobno posiekane cebule, pora oraz drobno posiekany czosnek.
Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, a po około 5 minutach drobno posiekaną paprykę oraz cukinię.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane pomidory oraz pastę z papryczek i całość podgrzewamy kilka minut.
Na koniec dodajemy rozdrobnionego łososia i ugotowany ryż.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z rukolą i parmezanem.
Smacznego!
Opublikowano: 27 lutego 2021