48

Popękane ciasteczka orzechowe


Intensywnie orzechowe ciasteczka "chodziły" za mną od dłuższego czasu. Dotychczasowe eksperymenty jednak nie przynosiły oczekiwanych efektów... I tak metodą prób i błędów udało się :) Ciasteczka idealne. Mocno orzechowe, a jednocześnie nie zbite i nie twarde. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

Składniki:

* 270 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe)

* 50 g mąki

* 65 g cukru pudru

* 1 jajko

* 1  łyżeczka miękkiego masła

* 1/2 łyżeczki proszku

* 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

* cukier puder do obtoczenia

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy dopóki nie utworzy się jednolita kula. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni a z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego (25g), obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok 17-18 minut.

Smacznego :)

 



 



 


Opublikowano: 7 marca 2011
Tagi: orzechy
Kategoria: Ciasteczka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (48)
marta
marta
20.06.2019 13:10 odpowiedz
Wyszły przepyszne
Gość
Gość
10.06.2017 18:34 odpowiedz
Coś z tym przepisem jest nie tak,tylko 1 tyczka masła,na 1/5 kg maki?
Gość
Gość
21.11.2015 03:09 odpowiedz
Szkoda ze nie ma przepisu na miarki!
Aneta
Aneta
09.11.2014 13:17 odpowiedz
Ciasteczka są super w smaku.
Wczoraj je robiłam -polecam ten przepis.
ciastka orzechowe
24.02.2014 15:39 odpowiedz
Ciastka wyglądają pysznie :)
trzeba będzie przetestować przepis
Ania
Ania
21.01.2014 18:43 odpowiedz
A mnie, te ciasteczka nie wyszły. Właśnie wyjęłam z piekarnika. Twarde i nie popękały. Szkoda czasu i produktów. :-(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2013 00:13 odpowiedz
Kilka dni na pewno. Myślę, że do tygodnia.
Gość
Gość
10.12.2013 16:02 odpowiedz
Jak długo można je przechowywać ?
t
t
30.11.2013 23:14 odpowiedz
ciastka pyyyszne! oprocz lezakowania w lodowce to caly czas robienia - blyskawica!mozna dac mniej cukru z racji obtaczania ich potem w pudrze. przepis super!
Piece of me
05.03.2013 19:19 odpowiedz
Ostatnio je zrobiłam i wyszły przeeepysznee ! :) http://enjoyandcreate.blogspot.com/2013/03/popekane-ciasteczka-orzechowe.html" rel="nofollow">enjoyandcreate.blogspot.com/2013/03/popekane-ciasteczka-orzechowe.html
EDAT
EDAT
01.02.2013 15:04 odpowiedz
ciacha przepyszne !!!!!właśnie wyciągnęłam z piekarnika i ... szkoda, że zrobiłam z jednej porcji....
Karolina
Karolina
14.02.2012 14:47 odpowiedz
Upiekłam i polecam. Bardzo smaczne, a wygląd bezbłędny.
Dziękuję za przepis. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2011 15:56 odpowiedz
Można, tylko potem będzie wyjąc ciasto ok 20-30 min przed robieniem ciasteczek, żeby odrobinę zmiękło.
aleeex
aleeex
22.08.2011 15:48 odpowiedz
Mam pytanko: czy można pozostawić ciasto w lodówce na całą noc?
drahma
drahma
08.07.2011 18:49 odpowiedz
W życiu nie pomyślałabym Kasiu, że w sumie zwyczajne ciastko może tak pięknie wyglądać a smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Robę je prawie co tydzień!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2011 19:55 odpowiedz
Można użyc migdałów, ale będą zupełnie inaczej smakowac :) Nie pamiętam juz ile ich wyszło, ale myślę że ok 30.
piekarniczka
piekarniczka
31.03.2011 17:45 odpowiedz
Witam mam pytanie ,czy zamiast orzechów mogę użyć mielonych migdałów?i jeszcze ile wychodzi tych ciasteczek z podanych składników?
pozdrawiam:)
lucynella
19.03.2011 19:06 odpowiedz
wyglądają obłędnie :) i takie proste w wykonaniu !!trzeba zrobić!!
emma001
15.03.2011 21:39 odpowiedz
robiłam i stwierdzam ze sa boskie!
http://krainawypiekow.blox.pl/2011/03/orzechowo-mi.html" rel="nofollow">krainawypiekow.blox.pl/2011/03/orzechowo-mi.html
Ola
Ola
11.03.2011 21:51 odpowiedz
Ciacha-pycha. I piękne zdjęcia!
mopswkuchni
09.03.2011 19:36 odpowiedz
Lubię te popękane ciasteczka. Można je zinterpretować teraz tak: pekąją lody, kruszy się kra...odchodzi zima, a nadchodzi wiosna :)
diab79
09.03.2011 01:13 odpowiedz
Ilekroć widziałam gdzieś zdjęcia takich popękanych ciasteczek, zastanawiałam się, jak je zrobić. Dziękuję więc za recepturę. Teraz i ja je wypróbuję.
apsik1
08.03.2011 18:11 odpowiedz
fajne takie ciasteczka, piekłam kiedyś szellkowe ciasteczka czekoladowe posypane pudrem, ale te też zrobię
kuchennewzlotyicosjeszcze.blogspot.com
amarantqa
08.03.2011 14:32 odpowiedz
Kasiu, i to jest coś, czego i ja szukałam!
piękne zdjęcia!
karmel-itka
08.03.2011 08:11 odpowiedz
wariacje na temat popękanych ciasteczek xd
ale pyszne!
abbra
08.03.2011 06:40 odpowiedz
O ! Taka wersja na pewno by mi smakowała ! :)
Miałaś fajny pomysł Kasiu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.03.2011 21:46 odpowiedz
Dokładnie nie pamiętam juz ile, ale ok 25 - 30 :)
Justin Dorothy
07.03.2011 19:44 odpowiedz
Przepiękne :) Orzechowe są najlepsze:)
Zuza
07.03.2011 18:31 odpowiedz
rewelacja :)
EwaZosia
EwaZosia
07.03.2011 18:26 odpowiedz
Fajny przepis:) Ile wychodzi ciasteczek z tego pzrepisu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.03.2011 17:57 odpowiedz
1 jajko, już poprawiam :)
GOŚĆ
GOŚĆ
07.03.2011 17:44 odpowiedz
Mam pytanko ile jajek trzeba dodać bo w przepisie jest wpisane jedno jako dwa razy.
chantel111
07.03.2011 17:35 odpowiedz
lubię orzechowe ciastka :) Twoje wyglądają uroczo
kulinarnespotkania
07.03.2011 16:55 odpowiedz
slicznie wygladaja te ciasteczka i tak kusza, ze musze kilka Ci porwac:)
Kubełek Smakowy
07.03.2011 16:33 odpowiedz
Boskie, jak małe kamyczki przyprószone resztką śniegu.

Orzechowe, ua!
krokodyll8
07.03.2011 16:32 odpowiedz
O,muszą być dobre! :-) A wyglądają pięknie i na zęwnatrz ( te pęknięcia) i w środku. Wewnątrz takie właśnie orzechowe.
kuchennefascynacje
07.03.2011 16:03 odpowiedz
Mniam coś pysznego :)
milk_chocolate84
07.03.2011 15:15 odpowiedz
takie typowe zimowe ciasteczka :) Rewelacja :)
cuda.wianki
07.03.2011 13:57 odpowiedz
sliczne, takie metoda prob i bledow powstawanie jest najlepsze :-)
zaytoona
07.03.2011 13:43 odpowiedz
Takie popękane ciasteczka zawsze wyglądają nieprawdopodobnie uroczo...
Swoją drogą: w przepisie wykorzystuje się jedno, czy dwa jajka? Bo z tego co widzę na liście składników dwukrotnie powtórzyło się "1 jajko".

Pozdrawiam! :)
judik1119
07.03.2011 13:01 odpowiedz
Wyglądają na prawdę pięknie!:) Koniecznie muszę zapisać przepis:)
elau66wr
07.03.2011 12:39 odpowiedz
ulala ciacha akurat dla mnie Kasiu. Orzechy mam więc chyba tylko zakasać rękawki i marsz do kuchni.
ka.wo
ka.wo
07.03.2011 12:18 odpowiedz
Piękne są te ciasteczka i muszą być przepyszne :)
zauberi
07.03.2011 12:06 odpowiedz
bardzo ładne i na pewno pyszne
darki85
07.03.2011 11:33 odpowiedz
w sam raz do popołudniowej herbatki (:
wrotka_online
07.03.2011 11:22 odpowiedz
Bardzo lubię takie ciasteczka. Ja niedawno również takowe zrobiłam, tyle że czekoladowe http://wrotkaonline.blox.pl/2011/02/Popekane-czekoladowe-ciasteczka.html" rel="nofollow">Popękane ciasteczka czekoladowe Z przyjemnością wypróbuje wersje orzechową.
wykrywaczsmaku
07.03.2011 11:21 odpowiedz
Coś jest w takich popękanych ciasteczkach, mają taki rustykalny wygląd :) Piękne zdjęcia!
jolantaszyndlarewicz
07.03.2011 11:07 odpowiedz
Znam takie czekoladowe i cynamonowe już też:) ...a orzechowe na pewno poznam:) pozdrawiam Cię ciepło:)