18

Pomidorowy chłodnik


Powróciły upały, chociaż zdążyliśmy się od nich odzwyczaić. Ciężko znosi się nam je w mieście. No ale funkcjonować trzeba. I jeść. Może chłodnik? Bez gotowania, bez dodatkowego źródła ciepła, bez straty czasu na długie przebywanie w kuchni. Całość zajmie nam góra 15 minut :)



Składniki na 2-3 porcje:

* 1 szklanka soku pomidorowego

* 1 duży kubek jogurtu naturalnego

* 3 łyżki śmietany 12 %

* 2 łyżki posiekanego koperku

* sól

* pieprz

* 3-4 jajka

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i odstawiamy do wystudzenia.

Sok pomidorowy, jogurt i śmietanę mieszamy (można użyć trzepaczki lub miksera). Dodajemy drobno posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli ktoś preferuje wersję pikantniejszą, proponuję dodać tabasco lub chilli w proszku. Podajemy z jajkiem.

Smacznego :)

 



 




Opublikowano: 14 sierpnia 2010
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Mika
Mika
07.08.2015 12:44 odpowiedz
To chyba najszybsza zupa świata! Ekspresowo się ją robi i w ekspresowym tempie znika :) Pyszotka!
bryssska
23.08.2010 22:43 odpowiedz
jest tak przepięknie podany że chyba bym się na niego od razu skusiła
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2010 12:15 odpowiedz
Qka witam na blogu i pozdrawiam :)
qka
qka
17.08.2010 12:11 odpowiedz
Niedawno znalazłam Twojego bloga i od razu się zakochałam w Twoich przepisach :) A jak tylko zobaczyłam pomidorowy chłodnik to w trybie natychmiastowym wylądowałam w sklepie, żeby zrobić zapasy potrzebnych składników i na obiad jadłam wczoraj pyszną zimną zupkę. A jako, że pomidory nie istnieją dla mnie bez bazylii dorzuciłam jeszcze pokrusząną, własnoręcznie ususzoną bazylię :) Pysza. Polecam wszystkim:)
pozdrawiam
Kuchenne Figle
16.08.2010 10:51 odpowiedz
O takiej wersji jeszcze nie słyszałam :)
kabamaiga
15.08.2010 18:41 odpowiedz
Taka nasza swojska wersja gazpacho ;) Wspaniały pomysł, tylko żeby udało mi się jeszcze przekonać rodzinkę, że chłodniki to jest to.
grazyna1961.only
15.08.2010 18:17 odpowiedz
Super chodnik , akurat na dzisiejszy upał :)
Ivon
15.08.2010 15:48 odpowiedz
Jak pięknie, apetycznie się prezentuje na talerzu z tym jajkiem. Rewelacja !!!
mania179
15.08.2010 11:40 odpowiedz
Śliczne zdjęcia, chłodnik się pięknie prezentuje.
ilka_86
15.08.2010 09:24 odpowiedz
a ja mam nie za dobre wspomnienia z chłodnikiem:/ z racji tego, że było to jeszcze na początku mojego kucharzenia, przepis wzięty z pierwszej lepszej kolorowej gazety, więc efekt wizualny był oczywiście świetny, gorzej z tym smakowym;) danko niestety nie było jadalne;) pamiętam, że były tam buraczki i inne jeszcze warzywka;) ale może pora spróbować ponownie?? uwielbiam pomidory, mam ich teraz pod dostatkiem na działce, więc kto wie;) ale tym razem przygotuję niewielką porcję, a nie cały gar jak wtedy;) heh miłej niedzielki
aniado
14.08.2010 23:28 odpowiedz
No takiego jeszcze nie jadłam! Trzeba będzie wypróbować, bo zapowiada się ciekawie:) Pzdr Aniado
aga-aa
14.08.2010 23:20 odpowiedz
o jaki fajny pomysł z tym jajcem :)
zaytoona
14.08.2010 18:21 odpowiedz
Świetna sprawa, taki chłodnik. Chętnie bym taki widziała w roli jutrzejszego obiadu.

Pozdrawiam!
justmydelicious
14.08.2010 17:17 odpowiedz
mmm aż zamarzyłam o takim chłodniku :)
gosiaa99
14.08.2010 16:20 odpowiedz
Kasiu!:)
Po pierwsze te jajka sa cudwone!:)
Tez zawsze kupuje te ciemne;)
A po drugie wpadam na chlodniczek:)
usmiecham-sie
14.08.2010 13:42 odpowiedz
chłodnik - kocham!! :D
ugotujmy
14.08.2010 12:26 odpowiedz
uffff.. dziś tak gorąco. miseczka zupy zimnej idealna..
edysia79
14.08.2010 10:13 odpowiedz
Oj tak, w upalne dni, nie tylko w mieście, takie obiadki są idealne :)