9

Pomidorowo szałwiowa zupa rybna


"Nie znoszę zupy rybnej" - usłyszy każdy kto albo mi takową zaproponuje, albo poprosi mnie o przepis na tradycyjną, przygotowywaną na wywarze z łba i ości zupę. Ogólnie nie jestem fanką zup, ale jestem w stanie przełknąć każdą, poza rybną. 

I o ile podejrzewam, że moje nastawienie do klasycznej zupy rybnej nigdy się nie zmieni, to za sprawą pewniej sympatycznej czytelniczki Dominiki odkryłam smak, który przedstawił mi zupę rybną w zupełnie innym świetle :)

Dominika wysłała mi przepis i zapewniała mnie, że ta zupa na pewno będzie mi smakować. I tak faktycznie jest! 

Najważniejsze dla mnie jest, że dodaje się do niej sam filet. Dodatkowo szałwia nadaje jej niesamowitego smaku. No i jest czosnek, który uwielbiam. A dzięki bazie z przecieru pomidorowego smak ryby nie jest dominujący i zupa nie pachnie mocno rybą. 

Polecam nie tylko na Wigilię :)

Składniki:

* 500 g filetu z dorsza bez skóry*

* 600 ml przecieru pomidorowego

* 500 ml bulionu warzywnego

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki masła

* 1 duża, czerwona papryka

* 15 liści świeżej szałwi

* 1 łyżeczka soku cytrynowego

* sól i pieprz do smaku

Celulę i czosnek drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na maśle - tylko do zeszklenia. Następnie dodajemy drobno posiekaną paprykę i smażymy około 5-7 minut dość często mieszając. Do podsmażonej papryki dodajemy przecier pomidorowy, bulion, posiekaną szałwię, sól i pieprz i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobne kawałki rybę (ryba powinna się rozpaść tak, jak widać na zdjęciach) i sok cytrynowy. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostre smaki dodajcie też szczyptę chilli. 

* Świeży filet z dorsza dostępny jest w halach Makro

Smacznego :)


 

“There is nothing like a plate or a bowl of hot soup, it's wisp of aromatic steam making the nostrils quiver with anticipation, to dispel the depressing effects of a grueling day at the office or the shop, rain or snow in the streets, or bad news in the papers.”

Louis P. De Gouy


Ingredients:

* 500 g fillet of cod (without skin)

* 600 ml tomato puree

* 500 ml vegetable broth

* 1 large onion

* 2 garlic cloves

* 2 tablespoon butter

* 1 large red bell pepper

* 15 fresh sage leaves

* 1 teaspoon lemon juice

* salt and pepper to taste

Chop finaly onion and garlic and fry a little on butter. Add chopped bell pepper and fry for 5-7 minutes stirring from time to time. Then add broth, tomato puree, chopped sage, salt and pepper and simmer for 15 minutes and after that add chopped cod and lemon juice. Simmer for another 15 minutes.

Season with salt and pepper.



Źródło 

Opublikowano: 4 grudnia 2012
Tagi: pomidory ryba
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2013 15:14 odpowiedz
Myślę, że w takim przypadku po prostu pomiń szałwię. Chociaż ona nadaje ciekawy smak, więc lepiej by było, gdyby była. Ale i bez niej zupa będzie bardzo dobra. Można też na koniec dodać pół łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki.
skidarek
skidarek
22.12.2013 15:02 odpowiedz
Czy możesz Kasiu zaproponować coś w alternatywne dla świeżej szałwia. Nie mogę znaleźć jej nigdzie w swojej okolicy? PS. Kiedyś jadłem zupę rybne z ładnymi kluseczkami pasowały wyśmienicie. Pzdr
jolantaszyndlarewicz
05.12.2012 17:33 odpowiedz
Kasiu ja też jakoś się nie umiem przemóc do zupy rybnej ...choc w tej postaci wyglada bardzo apetycznie:)
matylda
04.12.2012 16:45 odpowiedz
hm, też nie przepadam za rybnymi zupami.
także nie wiem jeszcze czy się na nią skuszę.
mimo, że wygląda pięknie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2012 14:04 odpowiedz
Reya - 4 porcje
aniolekidiabelwjednym
04.12.2012 13:39 odpowiedz
A ja uwielbiam zupy rybne - rożnie robimy np. ze szczupakiem, z łososiem... Ale pikantnie musi być! :)
Twoja Kasiu tez wygląda zachęcająco i do tego szałwia! Mniam, mniam
reya
reya
04.12.2012 13:15 odpowiedz
ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Maggie
04.12.2012 11:50 odpowiedz
W takiej wersji to pewnie nawet moj nie-rybny Mezczyzna by sie skusil!
zawsze.oliwek
04.12.2012 10:01 odpowiedz
wypróbuję jak nic :) podoba mi się dodanie papryki jeszcze ...