10

Pomarańczowy sernik na zimno




Dziś pomysł na lekki i ekspresowy sernik na zimno z intensywnym aromatem pomarańczy. Typowo świąteczny, chociaż bardzo orzeźwiający. Delikatny i nie za słodki. Idealny jako urozmaicenie świątecznego stołu i przeciwieństwo ciężkich tortów i oraz ciast z masami.   

Składniki:

  

* 1 kg naturalnego serka homogenizowanego (lub rzadkiego twarogu sernikowego z wiaderka)

* 200 ml śmietanki kremówki

* 2 łyżki cukru pudru

* 1 słoiczek dobrej jakości konfitury pomarańczowej

* 6 łyżeczek żelatyny

* 1 opakowanie biszkoptów lady fingers

Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy do chwili rozpuszczenia i studzimy, od czasu do czasu mieszając.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Marmoladę (zwłaszcza jeśli jest z dodatkiem skórki pomarańczowej) miksujemy blenderem na gładki mus.

Ser miksujemy z marmoladą i dodajemy do niego żelatynę. Szybko miksujemy i zanim masa serowa zacznie tężec, dodajemy do niej ubitą śmietanę. Miksujemy na najniższych obrotach tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową przelewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy plastrami pomarańczy.

Smacznego :)





Opublikowano: 13 grudnia 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
mucha męska
19.02.2015 21:43 odpowiedz
Wow, wygląda rewelacyjnie i całkiem smacznie :) Muszę spróbować, bo właśnie szukałam przepisu na coś z pomarańczami, które uwielbiam!
Agnieszka, Dom na obcašch
08.01.2015 21:22 odpowiedz
Elegancki i na pewno niezwykle smaczny. Serniki na zimno uwielbiam!
czerwona_nesca
29.12.2014 10:23 odpowiedz
Dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2014 07:22 odpowiedz
Przepraszam, umknęło mi to pytanie.

220-240 g :)
czerwona_nesca
29.12.2014 07:05 odpowiedz
Ponawiam pytanie j/w :)
czerwona_nesca
22.12.2014 07:39 odpowiedz
Kasiu jaki duży ma byc ten słoiczek z konfiturą?
gin86
17.12.2014 22:28 odpowiedz
Mmm, wygląda rewelacyjnie :)
trisch
trisch
16.12.2014 12:14 odpowiedz
Super!!!! Kasiu, a smak goryczki w przypadku marmolady pomaranczowej w tym deserze jest wyczuwalny?
zuzana19
15.12.2014 22:47 odpowiedz
Uwielbiam takie przepisy, mało pracy , a maksimum rozkoszy dla podniebienia. Hmm , aż ma się ochotę człowiek wgryźć w to zdjęcie :) Pozdrawiam
asia
13.12.2014 19:48 odpowiedz
Wygląda super. Smakuje też pewnie wybornie. Świeżo, pomarańczowo - tak jak piszesz. Zjadłabym teraz, ale musi mi wystarczyć herbata z wkrojoną pomarańczą ;)
Pozdrawiam!