108

Pomarańczowy sernik na cynamonowym brownie. I jak upiec sernik idealny.


Osoby które systematycznie podczytują mój blog wiedzą, że mam bzika na punkcie serników. Ba! Ja jestem od nich uzależniona.

Prawie nigdy nie piekę dwa razy tego samego i ciągle zapewniam Was, że ten ten nowy jest tym najlepszym. I wiecie co? Tym razem napiszę to samo :) Ten sernik to mój absolutny faworyt i przysłowiowy as z rękawa na tegoroczne Święta. I już na facebook'owym profilu bloga ostrzegałam, że będę Was namawiać do uwzględnienia go w tegorocznym świątecznym menu :) 

Przede wszystkim jest niesamowicie aromatyczny i pachnie Świętami od pierwszych etapów przygotowywania. W dodatku połączenie cynamonowego brownie z kremowym, pomarańczowym sernikiem okazało się bardzo trafione. Sernik jest po prostu genialny. Bez dwóch zdań. 




Ponieważ co jakiś czas pojawiają się też pytania o tajniki sernika idealnego, postanowiłam wreszcie zebrać je w jednym miejscu. Myślę, że takie rady zwłaszcza w tym okresie mogą się Wam przydać :)

1. Po pierwsze i przede wszystkim jestem przeciwniczką dodawania do serników ubitej piany z białek. Sernik taki po upieczeniu zawsze opadnie, żebyście nie wiem jak delikatnie się z nim obchodzili. Ja zawsze dodaję całe jajka i jak przejrzycie moją galerię ponad 50 serników zauważycie, że są płaskie.

2. Kolejny problem z którym możecie się spotkać, to pękanie serniak podczas pieczenia lub już przy samym studzeniu. Tu wpływ ma temperatura i stopień napowietrzenia masy serowej przed pieczeniem. Tak więc rady są dwie. Po pierwsze masę serową należy miksować możliwie najkrócej jak się da - tylko do połączenia się składników (ja staram się nie miksować dłużej niż 30 sekund i raczej na średnich obrotach). Natomiast w kwestii temperatury, to najbardziej optymalna temperatura dla sernika to 160-170 stopni. 

3. Wskazane jest, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (powinno to dodatkowo uchronic go przed popękaniem), chociaż nie raz zdarzało mi się podjąć spontaniczną decyzję o upieczeniu sernika i choć produkty były prosto z lodówki, to sernik nie popękał. 

4. Nigdy nie ubijam składników stopniowo. Zawsze wrzucam od razu wszystkie składniki masy serowej do miski i miksuję je jednocześnie. Robię tak nawet, jeśli przepis podaje stopniowe miksowanie poszczególnych składników. 

5. Dla mnie sernik idealny musi być kremowy i dosłownie rozpływać się w ustach. Aby to osiągnąć nie należy go przepiec. Ja wyjmuję sernik z piekarnika kiedy jego wierzch jest zapieczony (to znaczy gdy go dotykam, masa serowa nie pozostaje mi na palcu), ale przy delikatnym poruszeniu tortownicą wydaje się, że jego środek (centrum) jest jeszcze półpłynne (trzęsię się jak galaretka ). Sernik stężeje i nabierze odpowiedniej konsystencji w trakcie studzenia. I nigdy nie piekę sernika na opcji z termoobiegiem. Tylko góra + dół. To mój sprawdzony system i odradzam termoobieg.

6. Aby sernik nie był suchy dobrze by było zafundować mu odrobinę wilgoci podczas pieczenia. Dlatego pod kratkę na której piecze się sernik wsuwam płytkie naczynie żaroodporne (może to być pokrywka lub niska forma na tartę) i wlewam 1-2 szklanki gorącej wody. Para która będzie się wytwarzać podczas pieczenia nie pozwoli sernikowi stracić wilgoci i to jeszcze dodatkowo przyczyni sie do jego kremowej konsystencji. 

7. Zanim pokroicie sernik dajcie mu odpocząć w lodówce całą noc. Nabierze w niej idealnej konsystencji. Niemniej jednak najlepszy sernik to taki, który zostanie wyjęty z lodówki około pół godziny przed konsumpcją. 

8. Na koniec najważniejsze jest Wasze podejście :) Pamiętajcie, że sernik to nie ciasto i nie może się nie udać :) Ciężko zepsuc sernik, bo sernik to nie ciasto. 

Uff. Po tym odrobinę obszernym wstępnie, zapraszam na sernik :)

Cynamonowe brownie:

* 120 g gorzkiej czekolady

* 90 g miękkiego masła

* 70 g cukru

* 70 g mąki

* 1 jajko

* 1 żółtko

* 1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

* 750 g sera twarogowego (z wiaderka)

* 250 g gęstej śmietany 18%

* 5 dużych jajek

* 1 szklanka cukru

* 1/2 szklanki soku pomarańczowego (świeżego)

* skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

* 1 budyń waniliowy bez cukru

Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia (do temperatury pokojowej). Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masę czekoladową i wymieszaną z cynamonem mąkę. Miksujemy do chwili połączenia się składników a następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-17 minut. Odstawiamy by lekko przestygło.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy około 30 sekund na średnich obrotach - tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową wylewamy na spód brownie i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pod kratkę na której stoi sernik wstawiamy niskie naczynie do którego wlewamy szklankę gorącej wody. Pieczemy około 60-70 minut. 

Sernik przed krojeniem studzimy w lodówce całą noc. 

Smacznego :)


 

“The only real stumbling block is fear of failure. In cooking you've got to have a what-the-hell attitude.”

Julia Child


Cinnamon brownie:

* 120 g dark chocolate

* 90 g soft butter

* 70 g sugar

* 70 g flour

* 1 egg

* 1 egg yolk

* 1/2 - 2/3 teaspoon cinnamon

Cheesecake:

* 750 g quark or mascarpone cheese

* 250 g sour cream (18% fat)

* 5 large eggs

* 1 cup sugar

* 1/2 cup fresh orange juice

* zest from 1 large orange

* 1 1/2 tablespoons potato starch

Melt chocolate with butter in a double boiler and set aside to cool.

Beat eggs with sugar, add chocolate and flour combined with cinnamon. Mix well. Pour the batter into lined with parchment paper springform cake tin (24 cm) and bake for 15-17 minutes. Set aside and let cool a little. 

Put all cheesecake ingredients into a bowl and mix together for about 30 sec on a medium speed. Pour the mixture on a brownie. Pour some boiling water into a baking dish and place on the bottom on the oven. Than put to the oven the cheesecake nad bake it in 170C for about 60-70 minutes. Don't overbake! 


Opublikowano: 28 listopada 2012
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (108)
1  2  3
Netka
Netka
24.12.2018 11:08 odpowiedz
Ale sernik wyszedł pyszny ! :D
Netka
Netka
23.12.2018 15:07 odpowiedz
A sernik zanim wyleje na podpieczony spód to zdjąść papier ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2018 17:12 odpowiedz
Nie rozumiem pytania. 
Miała Pani na myśli, czy zdjąć papier z ciasta? 
Jeśli tak, to nie należy tego robić.
Netka
Netka
24.12.2018 11:05 odpowiedz
Tak to miałam na myśli :) dziękuje :)
Ada
Ada
21.12.2018 20:48 odpowiedz
Chciałabym polać sernik polewą. Jaką by Pani poleciła?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2018 09:43 odpowiedz
Można zrobić polewę z białej czekolady i kremówki, albo wierzch sernika posmarować Nutellą lub powidłami :)
EwelinaPijewska
EwelinaPijewska
17.12.2018 07:46 odpowiedz
Witam, pani Kasiu, chciałabym zrobić ten sernik na święta. Jak pani myśli? Kiedy można go już zrobić?
Zawsze mam z tym problem, kiedy jakie ciasto i ile mogę zrobić je wcześniej :(
Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2018 09:27 odpowiedz
Moim zdaniem najlepiej dzień wcześniej. 
Niestety ja nie jestem zwolenniczką wcześniejszego pieczenia serników :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2017 21:35 odpowiedz
One są maczane w roztopionym na suchej patelni i lekko skarmelizowanym cukrze.
Gość
Gość
15.12.2017 10:17 odpowiedz
Jak przygotowana jest ta dekoracja z pomarańczy, chciałabym upiec ten sernik, bo bardzo lubię ciasto brwoni, pozdrawiam
Wiki
Wiki
02.10.2016 11:16 odpowiedz
Aby uchronić sernik przed popękaniem warto 2-3min po wyjęciu z piekarnika oddzielić nożykiem jego ścianki od boków tortownicy-zmniejsza to napięcie na powierzchni wypieku i redukuje ryzyko pęknięć do minimum
trisch
trisch
23.12.2015 19:44 odpowiedz
Kasiu, tradycyjnie:))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2015 10:06 odpowiedz
Mam blachy różnych rozmiarów i nie wiem który wymiar ma Pani na myśli jako "standardowy".
Proszę obliczyć pole obu forem i zobaczy Pani jaka jest proporcja. Ale z pewnością wyjdzie co najmniej podwójna porcja.
Gość
Gość
17.12.2015 09:58 odpowiedz
Witam proszę o pomoc chcę serniczek upiec na blaszce standardowej może mi Pani podać proporcje bardzo proszę
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2015 07:56 odpowiedz
Ciężkie zadanie, bo nie wiem co lubisz :) Poza tym są gusta i guściki i może Ci nie odpowiadać to, co smakuje mnie :)

Polecam ten, z wiśniową frużeliną gotowaniecieszy.blox.pl/2014/11/Swiateczny-sernik.html , chociaż nasi znajomi zawsze wspominają ten gotowaniecieszy.blox.pl/2012/07/Sernik-jagodowy-z-beza-i-brownie.html (możesz użyć mrożonych jagód albo mrożonych malin).

Najlepiej upiecz oba ;)
trisch
trisch
03.11.2015 16:29 odpowiedz
Kasiula, to jest moj sernik nr 1, jaki powinien byc nr 2? Blagam, tylko nie dawaj kilku do wyboru;) Bezapelacyjnie, ktory zasluguje na to miano, haha?

pozdrawiam

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.10.2015 12:24 odpowiedz
Ja lubię śmietany - Pilos (z Lidla), Krasnystaw, Włoszczowa i Hej (najbardziej te dwie ostatnie).
paulina
paulina
08.10.2015 21:12 odpowiedz
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, ale zapomniałam jeszcze zapytać o jedno - jakiej śmietany dodajesz do tego ciasta? ja mało używam śmietany, i nie mam doświadczenia - nie wiem, która jest gęsta... ostatnio dałam całe wiaderko sera, pomijając śmietanę, teraz chciałabym trzymać się przepisu :) pozdrawiam Paulina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2015 20:45 odpowiedz
Proszę do miski połamać 100 g gorzkiej czekolady, dodać ok. 6 łyżek mleka i 1 pełną łyżkę masła, a następnie miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać do czasu, aż czekolada i masło się rozpuszczą i utworzą gładką polewę.
paulina
paulina
07.10.2015 20:14 odpowiedz
Kasiu, mam zadanie zrobić ten sernik na rocznicę ślubną moich rodziców ;) no właśnie... poprzednio był bez dekoracji, teraz chciałam zrobić delikatną polewę czekoladową - takie esy-floresy. tylko nie wiem jak taką polewę zrobić - czekolada z mlekiem, czy masłem, w jakich proporcjach? pomóż, proszę!
paulina
paulina
19.09.2015 09:43 odpowiedz
Kasiu, chciałabym zaprosić Cię na kawkę - mam pyszny sernik ;) Trafiłam na niego przez przypadek, postanowiłam przetestować, i już wiem, że na święta musi być koniecznie! Dobra, nie rozpisuję się - idę sobie ukroić jeszcze kawałeczek ;) Pozdrawiam!!! Paulina
trisch
trisch
31.12.2014 11:58 odpowiedz
Kasiu, powtorka z rozrywki dzisiejszego wieczora:)) Ja go tak luuuuubie!!!!
Edi
Edi
28.12.2014 17:49 odpowiedz
Sernik przepyszny, wyszedł cudowny, cała rodzina się nim zachwycała. A jego największymi fanami są moje roczne bliźnięta - zwariowały na punkcie tego sernika.
Kornelia
Kornelia
26.12.2014 21:36 odpowiedz
Wyszedł przepyszny!!
trisch
trisch
23.12.2014 11:47 odpowiedz
Decyzja zapadla, w nowym przepisie sernika na zimno, obawialam sie troche goryczki marmolady.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2014 20:06 odpowiedz
Oczywiście, można dodać mąkę, ale ja wolę budyń :)
Kornelia
Kornelia
11.12.2014 19:44 odpowiedz
Dobra teraz już wiem :-) po prostu moja babcia dodaje skrobię ziemniaczana zamiast budyniu w proszku :-) dziękuję za odpowiedź :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2014 22:52 odpowiedz
Ale do sernika dodajemy budyń w proszku, nie taki ugotowany z żółtek i mąki :) Jak zrobić samemu budyń w proszku?
Kornelia
Kornelia
10.12.2014 22:40 odpowiedz
A nie może być taki domowy budyń robiony od początku do końca samemu? Bo kiedyś dodałam do masy taki budyń z torebki i nie było to smaczne :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2014 22:10 odpowiedz
Bo nie umiem zrobić budyniu w proszku :) Ale chętnie poznam przepis, skoro znasz :)
Kornelia
Kornelia
09.12.2014 21:17 odpowiedz
Mam pytanie odnośnie budyniu. Czemu nie jest robiony tylko z torebki? :-)
Agnieszka
Agnieszka
23.04.2014 15:11 odpowiedz
Kasiu, zrobiłam z mąką ziemniaczaną. Owsiana nie jest bezglutenowa, a kukurydzianej nie dostałam. Sernik jest przepyszny i zniknął magicznie szybko. Miałam tylko problem z krojeniem, gdyż spód brownie oddzielał mi się od reszty. Nikomu to jednak nie przeszkadzało, a jedna osoba była nawet bardzo zadowolona siedząc w kuchni i wyjadając z tortownicy to, co w niej zostało na dnie ;-) Dodatkowo zrobiłam na wierzch polewę z gorzkiej czekolady i śmietanki, mniam... Trzeba go szybko powtórzyć!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2014 13:53 odpowiedz
Agnieszko,

Myślę, że może być. Ale bezglutenowa jest jeszcze kukurydziana, owsiana lub z amarantusa.
Agnieszka
Agnieszka
15.04.2014 13:45 odpowiedz
Takie pytanie: czy zamiast mąki pszennej w spodzie brownie mogę użyć ziemniaczanej? Robiłam już ten sernik w oryginale i bardzo smakował, a teraz na Święta mam zrobić wersję bezglutenową, żeby wszyscy mogli zjeść i nie mogę zawieźć pokładanych nadziei :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2014 23:26 odpowiedz
Czekam na opinię :)
aisak
aisak
13.02.2014 21:38 odpowiedz
Właśnie mój (a właściwie Twój) sernik jest w piekarniku, mam nadzieję że będzie przepysznym prezentem walentynkowym :) Pozdrawiam
kika
kika
12.01.2014 10:07 odpowiedz
witam, upiekłam co prawda po świętach, ale bardzo dziękuję za przepis. Jest fantastyczny :))
monika.h
monika.h
07.01.2014 15:58 odpowiedz
Witam serdecznie. Zrobiłam ten sernik na Świeta. Ależ byłam dumna, płaski jak stół, nic nie opadł. Rewelacja w smaku:)) Szukam następnego przepisu na pycha ciasto:))
ikacomabzika
27.12.2013 14:41 odpowiedz
sernik bardzo dobry :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.12.2013 08:48 odpowiedz
Z termoobiegiem to myślę, że 150 stopni wystarczy.
ptysiek
ptysiek
23.12.2013 15:40 odpowiedz
w piekarniku mam tylko termoobieg, gril na górze i rozmrażanie. w jakiej temperaturze w termoobiegu piec żeby było ok?
Karolina
Karolina
20.12.2013 20:04 odpowiedz
O opadaniu sernika podczas pieczenia- Czy na pewno ktoś piecze -robi , wszystko tak jak w przepisie ? czy coś nie zmienił -? Wystarczy że ją dziecko czy mąż zagada- albo coś rozproszy - i zapomni o czymś w trakcie przygotowywania i zakalec gotowy-
Nerwy należy zostawić daleko od kuchni -
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2013 14:20 odpowiedz
Miło mi, że smakował :)
Pozdrawiam
majkkaa4
majkkaa4
07.12.2013 22:13 odpowiedz
sernik jest genialny- zrobiłam i był cudny i będzie na święta
Agata
09.09.2013 15:59 odpowiedz
Bardzo przystępnie opisane, a to dla mnie bardzo ważne, ponieważ nie jestem mistrzem świata w pieczeniu :) zobaczymy jak mi wyjdzie ten sernik.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 16:39 odpowiedz
Jest, na pierwszym miejscu :)
trisch
trisch
25.01.2013 16:18 odpowiedz
Kasiu, tego sernika nie ma w zakladce- serniki:(
Popelniam go juz trzeci raz. Pycha!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.01.2013 21:54 odpowiedz
Cieszę się, ze smakował :)
Pozdrawiam :)
gosik2.0
14.01.2013 21:37 odpowiedz
Upiekłam, jest bardzo smaczny, kremowy, pomarańczowy, lekko słodki. Dziękuję i pozdrawiam (jak zwykle podziwiam zdjęcia).
marzena19850
marzena19850
13.01.2013 23:53 odpowiedz
PROSZĘ O POMOC :)

ostatnio kiedy piekłam ten sernik , ozdobilam go pięknie niteczkami z karmelu i tak zostawilam i czekałam na przyjście gości niestety nieteczki z karmelu zaczeły po pewnym czasie zanikać , topić się więc wsadziłam sernik do lodówki ale i to niestety nie pomogło... czy ktoś wie gdzie popełniłam błąd przy robieniu niteczek z karmelu ?? dodam tylko ze karmel robiła bez uzycia termometru kuchennego gdyz go jeszcze nie posiadam :/

z góry dziękuje i pozdrawiam
Marta666
Marta666
05.01.2013 14:55 odpowiedz
Sprawdzanie patyczkiem to mam juz to chyba we krwi! Odkad pamietam, moja mama i babcia tak robily i -chcac nie chcac- czlowiek sie nauczyl... No nic, chyba trzeba sie oduczyc.

Z pewnoscia zrobie to ciasto jeszcze raz, tym razem postaram sie trzymac przepisu... Dzieki wielkie za odpowiedz! Pozdrawiam goráco!




Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2013 20:59 odpowiedz
Przepraszam Marto, ale mam wrażenie, ze nie przeczytałaś całego wstępu do przepisu jak się piecze serniki. Po pierwsze i przede wszystkim, nie sprawdza się patyczkiem czy sernik jest upieczony! Skąd taka teoria?
Po drugie jest napisane we wpisie, ze masz wyjąc sernik jak będzie jeszcze półpłynny w środku. Sernik dochodzi po wyjęciu z piekarnika jeszcze kilka godzin, a potem się go studzi całą noc w lodówce. Tez wszystko jest we wpisie.
Gdybyś trzymała się przepisu, wyszedł by Ci idealny, tak jak innym Czytelnikom, którzy pozostawili tu komentarze przed Tobą.
Powodzenia następnym razem :)
Marta666
Marta666
04.01.2013 19:17 odpowiedz
Witam!
Zrobilam niedawno ten sernik, w smaku byl super, ale za nic nie chcial mi sie upiec! Nawet po godzinie pieczenia, patyczek, którym sprawdzalam sernik, nadal byl mokry. W sumie pieklam ponad 1,5 godziny, wierzch sie mocno zezlocil, a spód przypiekl na brzegach :/ Bédé wdzieczna za porady na przyszlosc.
Mam tez pytanie co do brownie -nie jestem fanka gorzkiej czekolady, wiec najchetniej zamienilabym já na mleczná -czy powinnam wowczas zmienic proporcje máki?
Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam!
Syluska
Syluska
29.12.2012 14:37 odpowiedz
Dołączam się do wychwalających ten sernik pod niebiosa komentarzy. Idealnie miesza się w nim nuta cynamonu z pomarańczami; wszystkim zgromadzonym przy świątecznym stole smakował niezrównanie :). Mam tylko pytanie na przyszłość - czy spód powinien "zamoknąć" od masy? Bo mój właśnie tak zrobił :). Może dałam za dużo soku pomarańczowego?
1  2  3