4

Pomarańczowy karp na karmelizowanych warzywach




Nie wyobrażam sobie Wigilii bez karpia. Tego w słodkiej, cebulowej galarecie według przepisu mojej babci i tego smażonego, który kojarzy mi się z domem moich teściów, a którego tak naprawdę doceniłam dopiero kilka lat temu. Ze wszystkich dań na świątecznym stole, to właśnie na karpia czekam przez cały rok.     

Oprócz tradycyjnych, sprawdzonych przepisów, każdego roku staram się też odkryć karpia na nowo i przygotować go w inny, nieoczywisty, ale nadal odświętny sposób. 

W tym roku postawiłam na karpia marynowanego w soku z pomarańczy, podanego na karmelizowanych w imbirowym miodzie warzywach. To lekkie i bardzo aromatyczne danie w świątecznym klimacie, ale także dietetyczna alternatywa dla karpia smażonego.

Zanim jednak sam przepis, chciałabym zachęcić Was do odwiedzenia sklepu Dobreryby.pl, w którym zaopatrzyłam się w wykorzystaną w tym przepisie rybę. 



Dobreryby.pl to warte polecenia miejsce w sieci, w którym możecie zakupić ryby wprost od hodowcy. Dostawcą ryb jest Gospodarstwo Rybackie Charzykowy, działające na terenie Borów Tucholskich, w którym ryby karmione są wyłącznie paszą ekologiczną. Jeśli chcecie zapytać, czy sposób hodowania ma wpływ na smak mięsa to mogę tylko powiedzieć, że gdybym sama nie spróbowała, nie uwierzyłabym, że różnica może być tak znacząca. Ryba jest przepyszna. Słodka i delikatna.

W sklepie dostępne są 3 rodzaje ryb:

* Ryby świeże - w postaci patroszonej (z głową lub bez) oraz w postaci fileta i dzwonków

* Przetwory rybne - filety w zalewach oraz w formie klopsików

* Ryby wędzone 

Dodatkowo w przypadku ryb świeżych sklep daje gwarancję, że 24 godziny przed dostawą ryba była jeszcze żywa. 

Wcześniej nie wyobrażałam sobie w jaki sposób dostarcza się ryby, by nie ucierpiała na tym ich świeżość. Moje wątpliwości rozwiały się kiedy odebrałam od kuriera wielki, styropianowy pojemnik wyłożony grubą warstwą próżniowo zapakowanego lodu. Pomiędzy nim znajdowały się pojedynczo spakowane ryby. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wygląda przygotowanie ryby do wysyłki, zapraszam TUTAJ

Dodatkowo na stronie sklepu zawsze wyświetla się czas, jaki pozostał do odłowu i jeśli zamówicie ryby przed jego upłynięciem, kurier zapuka do Was już na drugi dzień :)

Zachęcam Was też do polubienia fanpage'a sklepu Dobreryby.pl na Facebooku.

A oto przepis na moją "świąteczną wariację" z karpiem w roli głównej :)

Składniki na 4 porcje:

* 4 porcje filetu z karpia (po ok. 200 g)

* 2-3 marchewki

* 1 średniej wielkości seler

* 1 duży korzeń pietruszki

* 1 por (biała część)

* 1 pomarańcza

* 2 łyżki soku z pomarańczy

* 2 pełne łyżki miodu

* 2 szczypty mielonego imbiru

* 2 szczypty suszonego tymianku

* sól

Rybę przekładamy do miski, oprószamy solą i zalewamy sokiem wyciśniętym z jednej, dużej, soczystej pomarańczy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie marchewki, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w słupki o długości ok. 8 cm. Pora kroimy w grube krążki.

Miód łączymy z dwiema łyżkami soku pomarańczowego i tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. 

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i na większej połowie układamy warzywa. Skrapiamy je pozostałą w misce marynatą i delikatnie oprószamy tymiankiem. 

Warzywa wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, a na pozostałej części blachy układamy rybę. Pieczemy 20 minut. 

Upieczone warzywa układamy na talerzu, a na nich kładziemy porcję ryby. Wierzch dania dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego :) 




Opublikowano: 12 grudnia 2014
Tagi: karp ryba
Kategoria: Boże Narodzenie, Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
reniaczek8
reniaczek8
28.12.2014 15:15 odpowiedz
A co z imbirem?
Patryja
Patryja
15.12.2014 16:37 odpowiedz
Jak zwykle nie zawodna!!! wielkie dzięki, korzystam z Twojego bloga od roku zaczęło sie od zupy z soczewicy, piekę ciasta torty i gotuję ściągając od Ciebie ale dziś mogę powiedzieć Kocham Panią Pani Kasiu!! wykorzystam ten przepis w niecnym celu: ZAGRAM NA NOSIE teściowej w wiglię :))) Dzięki za wszystkie pyszności WESOŁYCH ŚWIĄT:))
Aurora
12.12.2014 10:54 odpowiedz
Karpik mile widziany w każdej postaci, a takiej zwłaszcza :D
mikimama
12.12.2014 07:26 odpowiedz
Jakie smakowitości!