39

Pomarańczowa Marlenka (bez pieczenia)




Dzisiaj mam dla Was kolejną słodką propozycję na Święta. Delikatne, aromatyczne i bardzo świąteczne ciasto bez pieczenia które pachnie i smakuje po prostu nieziemsko. To chyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie udało mi się do tej pory zrobić. Szybko się je przygotowuje i co najważniejsze, ciasto im jest starsze, tym lepsze, czyli spokojnie możecie przygotować je 2-3 dni przed Świętami. 

Warto jednak pamiętac, że ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy je wyjąć z lodówki pół godziny przed podaniem. 

Masa:

* 1 litr tłustego mleka

* 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

* 3 pełne łyżki mąki pszennej

* 2/3 szklanki cukru

* 2 żółtka

* 300 g miękkiego masła

* 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)

* 1 duża pomarańcza o grubej skórce

Dodatkowo:

* 2 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g)

Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. 

Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

Spód formy o wymiarach 20x25 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao. 

Smacznego :)




Opublikowano: 10 grudnia 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (39)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.12.2016 08:04 odpowiedz
Oczywiście, można dodać troszkę więcej mąki i można też odstawić budyń na całą noc, ale koniecznie trzeba przykryć go folią, aby nie zrobiła się na nim twarda i sucha skorupa :)
Patrycja
Patrycja
30.12.2016 10:30 odpowiedz
*ciasto piernikowy kasztanek , nie z michałkami:)
Patrycja
Patrycja
29.12.2016 12:03 odpowiedz
Witam , robiłam ciasto na święta , wyszło pyszne , jedno z lepszych na zimno jakie miałam okazję jesc:) Miałam tylko jeden problem , mimo , że ugotowałam gęsty budyń , wedle przepisu , to ciasto idealnie zwarte było dopiero na 3-4 dzień . przez pierwsze dwa dosc cięzko się kroiło bo było trochę rzadkie. Chciałabym upiec cisto znowu na sylwestra , powinnam dać wiecej mąki do budyniu? (tamten mial konsystencje takiego jak z torebki czyli gęsty). I drugie pytanie , czy budyn mogę ugotowac w nocy (ok 23-ciej) i zostawic go do rana by wystygl i rano zrobic reszte ciasta? Ps drugie ciasto z michałkami też wyszło rewelacyjne:) Pozdrawiam
patricia-bakes
09.12.2016 23:18 odpowiedz
Po prostu genialne ciasto! Nie jest ani przesłodzone ani mdłe, bardzo proste i szybkie do zrobienia, a dzięki skórce pomarańczy - też nieco świąteczne :) Sam krem to istna rewelacja! Bardzo polecam i zapraszam do siebie :)
http://patricia-bakes.blogspot.no/2016/12/pomaranczowa-marlenka.html" rel="nofollow">patricia-bakes.blogspot.no/2016/12/pomaranczowa-marlenka.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2015 10:12 odpowiedz
Tak, oczywiście :)
Dorota
Dorota
23.12.2015 09:24 odpowiedz
Pani Kasiu, czy mogę masę podzielić na 3 części i przełożyć jak ciasto kukułkowe czy adwokatowe? Tam też budyń gotuje się z 1 litra mleka, więc proporcje chyba wyjdą podobne? :) Pozdrawiam :)
Monika
Monika
17.04.2015 17:25 odpowiedz
Witam. Przepis rewelacyjny. Użyłam domowego kajmaku i kandyzowanej własnoręcznie zrobionej skórki pomarańczowej. Herbatniki zmiękły i rozpływały się w ustach. Polecam serdecznie wszystkim wypróbowanie. Dziękuję za inspirację. Ps. jedyny minus to to ,że niestety idzie w boczki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.02.2015 15:04 odpowiedz
Miło mi, że ciasto smakuje :)

Pozdrawiam :)
Gość
Gość
12.02.2015 10:29 odpowiedz
Ciasto jest pyszne. Robiłam dwa razy. Pierwszy raz jak w przepisie, ale było za słodkie. Drugim razem bez cukru i było świetne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.01.2015 09:08 odpowiedz
Tak, oczywiście.
alexandra
alexandra
30.01.2015 06:47 odpowiedz
Czy mogę zrobić masę z budyniu a nie mąki. ?
ilo
ilo
03.01.2015 13:56 odpowiedz
Moja masa wyszła płynna. Robiłam wszystko według przepisu, prawdziwe masło miksowane 10 minut i najlepsza masa z Gostynia. Po nocy spędzonej w lodówce nadal wypływa przy krojeniu, a poza tym na blaszkę o wymiarach 30x25 zużyłam tylko 300 g herbatników, a nie 1000 g jak w przepisie.
nika
nika
01.01.2015 16:25 odpowiedz
ciasto pycha! nie dawałam cukru za to troszkę więcej kajmaku synuś jest w niebie ']
super blog super przepisy dziękuje i pozdrawiam
ewela
ewela
31.12.2014 17:58 odpowiedz
Robiłam na Święta i zachwyciło wszystkich:) Przepyszne!!!
Hanka
Hanka
26.12.2014 10:25 odpowiedz
Ciasto pyszne! Robi się szybko smakuje wyśmienicie:) Dziękuję
mariolka
mariolka
24.12.2014 01:14 odpowiedz
Dałam trochę mniej cukru. Jak dla nas za mocno była wyczuwalna pomarańcza ale jeśli dodam następnym razem skórkę z połowy pomarańczy to już nie będę miała się do czego przyczepić:-). Ogólnie ciasto bardzo ładnie wygląda i masa fajnie komponuje się z tymi herbatnikami. Wesołych Świąt:-)
Gość
Gość
22.12.2014 20:58 odpowiedz
Ja naprawdę lubię słodkie ciasta, ale to est naprawdę za słodkie. Goście brali po kawałku i nie kończyli. Następnym razem 1/3 cukru.
mojeslodkie
17.12.2014 22:23 odpowiedz
dziękuję za przepis, skorzystalam :)
http://slodkie.blox.pl/2014/12/Pomaranczowa-Marlenka.html" rel="nofollow">slodkie.blox.pl/2014/12/Pomaranczowa-Marlenka.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2014 08:49 odpowiedz
Nie, tutaj musi być użyte prawdziwe masło, 82% tłuszczu.
Gość
Gość
15.12.2014 08:39 odpowiedz
czy mało można zastąpić margaryna kasia czy krem się uda
pitk16
pitk16
14.12.2014 21:46 odpowiedz
zrobiłam to ciasto :) użyłam wprawdzie nieco mniej masła, ale masa z Gostynia zawsze jest u mnie w spiżarni i czeka na różne eksperymenty. ciasto wpisuję na listę wypieków świątecznych bo robi się je szybko a czas przed świętami na wagę złota :) Mąż najpierw kręcił nosem na pomarańczę, ale jak ciasto poleży i przegryzą się smaki i Skarbikowi zasmakowało :)
Anna
Anna
14.12.2014 21:30 odpowiedz
Jest przepyszna! Ale mega słodka. Następnym razem dodam tylko 1/3 ilości cukru :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.12.2014 12:23 odpowiedz
Tłuste, czyli 3,2%
Gość
Gość
12.12.2014 11:56 odpowiedz
jak tłuste musi być to mleko?
gin86
11.12.2014 20:39 odpowiedz
Wygląda cudownie, pyszne musiało być :)
iza297
11.12.2014 19:56 odpowiedz
Wygląda przepięknie, mam nadzieje, że uda mi się zrobić takie za sylwestra ;-)
GOSIA
GOSIA
11.12.2014 16:40 odpowiedz
TAK PRZEGLĄDAM PANI BLOGA JUŻ OD ROKU, A JAK ZOBACZYŁAM TEN PRZEPIS TO SIĘ UCIESZYŁAM, ŻE TRAFIŁAM NA TAKIE CIACHO I TO BEZ PIECZENIA...MUSI SIĘ ZNALEŻĆ NA MOIM STOLE ŚWIĄTECZYM.p.s.blog jest obłędnie doskonały!!!pozdrawiam
Smakowe Kubki
11.12.2014 11:43 odpowiedz
Niezwykle pyszna alternatywa dla tych ,co nie potrafią piec lub nie mają piekarnika.
Ciekawy przepis na masę.
Konczi i Szpileczka
11.12.2014 09:42 odpowiedz
Wygląda wprost idealnie!
majanaboxing
10.12.2014 20:54 odpowiedz
Wygląda po prostu obłędnie Kasiu! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2014 13:40 odpowiedz
Ja zawsze kupuję herbatniki kakaowe w Biedronce. Są w wersji maślanej, pełnoziarnistej i kakaowej. Moim zdaniem są najlepsze i właśnie są kruche i delikatne.

Jak chodzi o puszkę kajmaku, to zależy, jakiej firmy znajdziesz. Ja polecam z Gostynia, puszka ma 500g. Z innych firm są po 400 lub 450 g. Jeśli nie znajdziesz z Gostynia, możesz użyć mniejszej.
Gość
Gość
10.12.2014 12:26 odpowiedz
a gdzie mogę kupic herbatniki kakaowe?
Natalia
10.12.2014 12:18 odpowiedz
A ja mam pytanie odnośnie herbatników - jakiego rodzaju to herbatniki, bo ze zdjęcia nie jestem w stanie dojrzeć... Wyglądają na dość miękkie, chyba że są pokruszone może? A całe ciasto wygląda obłędnie, na pewno znajdzie się u mnie na świątecznym stole :)
alicja
alicja
10.12.2014 12:01 odpowiedz
Jaka duża puszka masy krówkowej ? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2014 11:25 odpowiedz
Nie, najpierw należy zetrzeć skórkę z owocu (po obraniu będzie to praktycznie niemożliwe).
Ja ścieram skórkę na średnich oczkach tarki (nie te największe i nie te maleńkie). Chodzi o to, żeby skórka była grubości wiórków kokosowych. Jeśli nie posiadasz ostrej tarki, to starcie skórki będzie bardzo trudne. Wówczas delikatnie zetnij tylko pomarańczową warstwę nożem i drobniutko posiekaj.
Karolina
Karolina
10.12.2014 09:58 odpowiedz
nigdy nie ścierałam skórki z pomarańczy, bardzo drobno to ma być ? Tzn. najpierw obrać owoc i potem zetrzeć skórkę, czy jechać tym owocem po tarce ?
wedelka
10.12.2014 09:04 odpowiedz
Wygląda świetnie :)
lena
10.12.2014 08:27 odpowiedz
Ciasto wygląda obłędnie :)
andzia1907
andzia1907
10.12.2014 08:25 odpowiedz
Wygląda bosko!!! Muszę wypróbować!!! :)