9

Polenta z sosem kurkowym na świeżym szpinaku




To zdecydowanie jedno z najlepszych dań jakie jadłam tego lata. 

Przyznam szczerze, że było to moje pierwsze podejście do polenty. Co więcej, pierwsze podejście do kaszy kukurydzianej. Skusiłam się na nią, ponieważ znajoma rekomendowała mi połączenie jej z sosem kurkowym. A że odwiedzała mnie koleżanka, która polentę także znała tylko z opowieści, postanowiłam zaryzykować. Ostatecznie, gdyby się nie udała, miałam w planach podanie sosu kurkowego z uwielbianymi przez nas obie plackami ziemniaczanymi. Może mniej elegancko, ale pysznie ;)

Na szczęście polenta jest tak prosta w przygotowaniu, że nie może się nie udać. A znajoma miała rację - połączenie jej z sosem kurkowym jest fantastyczne. 

Polentę ułożyłam na porcji świeżego szpinaku, który nadał daniu lekkości i świeżości. Do obiadu podałam białe wino, i obie stwierdziłyśmy, że takiego dania w swoim menu nie powstydziła by się najlepsza restauracja. 

To było fantastyczne doznanie smakowe. Gorąco Wam polecam ten przepis. 

(Przepraszam za mocno średnią jakość zdjęcia, ale po pierwsze danie szybko stygnie, a po drugie przebierałyśmy już nogami, by jak najszybciej go spróbować. Ale że przepis wart jest polecenia, to nie zważając na kiepskie zdjęcie, musiałam Wam go pokazać). 

Polenta:

* 250 g kaszki kukurydzianej

* 40 g tartego parmezanu

* 1 litr wody

* 2 łyżki masła

Sos:

*  500 g kurek

* 1 cebula

* 3 łyżki masła

* 1 łyżka oleju

* 200 ml kremówki

* 1 pęczek natki pietruszki

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* 1 opakowanie szpinaku typu baby

Na gotującą się, osoloną wodę powoli wsypujemy kaszkę cały czas intensywnie mieszając. Kaszkę podgrzewamy na małym ogniu w sumie przez około 20-25 minut, ale dopiero po około 10 minutach gotowania dodajemy masło i parmezan.

Podgrzewając kaszę należy ją dość często mieszać. 

Ugotowaną kaszę przekładamy do płaskiego, lekko natłuszczonego naczynia (ja użyłam blaszki do pieczenia), wyrównujemy wierzch i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy ją do lodówki na około godzinę. 

Do stopionego masła dodajemy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy oczyszczone kurki i dusimy je przez kilka (7-8) minut od czasu do czasu mieszając. Do grzybów dodajemy śmietankę, drobno posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu do chwili aż sos zgęstnieje.

Zastygniętą kaszę wyjmujemy z blaszki i kroimy na trójkąty. Podsmażamy je na odrobinie oleju do chwili, aż skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca. 

Na talerzu układamy warstwę szpinaku, a na nim podsmażoną polentę którą polewamy sosem.

Smacznego :)


Opublikowano: 31 lipca 2013
Tagi: kurki parmezan
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
jolantaszyndlarewicz
08.08.2013 13:01 odpowiedz
Myślałam, ze będzie to polenta w bardziej kleistej formie ...a tutaj mamy cudowne trójkąty:) no i te szpinakowe łóżeczko:) mniam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.08.2013 14:46 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
silver
silver
01.08.2013 09:28 odpowiedz
Zrobiłam, wyszło pysznie. Dziękuję za przepis :)
vegazone
31.07.2013 22:12 odpowiedz
No to jest danie idealne dla mnie :) Co wejdę na Twój blog to jakieś ciekawe pomysły :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2013 21:48 odpowiedz
Jeśli nie może być to parmezan, to w ogóle bym zrezygnowała z dodatku sera. Zwykły ser żółty moim zdaniem się tu nie nadaje.

Ale spokojnie, bez sera też wyjdzie super :)
ptysiek
ptysiek
31.07.2013 21:16 odpowiedz
Pani Kasiu, a czy może byc inny ser niz parmezan?
Ola B.
Ola B.
31.07.2013 14:27 odpowiedz
Moje dzieci uwielbiaja polente i to przez, a raczej dla nich zaczelam gotowac kaszke kukurydziana :) Dobry sos i danie gotowe. Nie zawsze ma sie ochote na ziemniaki, ryz lub makaron....
Z sosem kurkowym musi smakowac bajecznie :)
Zdjecie bardzo fajne!
Maggie
31.07.2013 13:01 odpowiedz
Masz racje, polenta nie moze sie nie udac! A ten kurkowy sos wyglada oblednie.
wedelka
31.07.2013 09:57 odpowiedz
Jeszcze nigdy nie jadłam polenty. Coś mi się wydaje, że po Twoim dzisiejszym wpisie, szybko się to zmieni :)