13

Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym




Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję świątecznego obiadu, w którym główną rolę odgrywa delikatna polędwiczka wieprzowa i obłędny sos żurawinowy. Robi się go szybko i bezproblemowo, a wygląda i smakuje bardzo efektownie.

Do tak przygotowanego mięsa możecie podać puree ziemniaczane lub pieczone jedynie z solą, odrobiną granulowanego czosnku, majeranku i oleju ziemniaczane talarki.

Składniki na 4-5 porcji:

* 2 duże polędwiczki wieprzowe (po ok. 400 g każda)

* 1 łyżeczka majeranku

* 2 łyżki oleju

* sól

* pieprz

Sos żurawinowy:

* 2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej)

* 1 jabłko

* 150 ml soku z pomarańczy

* 1 laska cynamonu

* 1 goździk

* 2/3 szklanki cukru trzcinowego

* 1 szczypta soli

Polędwiczki nacieramy olejem, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy je na patelni ze wszystkich stron na rumiano, a następnie owijamy folią aluminiową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut (ja miałam bardzo grube polędwiczki, ale jeśli macie dość cienkie, to skróćcie czas pieczenia do 20 minut).

W czasie kiedy piecze się mięso przygotowujemy sos.

Jabłko obieramy i kroimy je w drobną kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.

W rondelku z grubym dnem umieszczamy wszystkie składniki sosu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Kiedy żurawina się rozpadnie, a sos zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika.

Jeśli po lekkim przestygnięciu sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę soku.

Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawiamy je w folii jeszcze na 15 minut, a następnie kroimy w plastry.

Podajemy z ciepłym sosem.

Smacznego :)


Opublikowano: 22 listopada 2015
Kategoria: Boże Narodzenie, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Kasia
Kasia
17.12.2015 18:50 odpowiedz
A możesz polecić jakiś dobry gotowy
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2015 22:01 odpowiedz
Ja akurat użyłam dobrej jakości soku z kartonu, ale oczywiście można go samodzielnie wycisnąć.
Kasia
Kasia
15.12.2015 21:46 odpowiedz
Czy sok ma być wyciśnięty z pomarańczy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2015 00:35 odpowiedz
Jeśli już bym się decydowała na jakąś "sałatkę", to postawiłabym na lekko pikantną w smaku rukolę skropioną sosem winegret. Zdecydowanie dodatki typu pomidor, ogórek czy buraczki tu nie pasują :)
Gość
Gość
09.12.2015 23:13 odpowiedz
Wygląda pysznie! Na pewno zagości na moim świątecznym stole. Zastanawiam się tylko nad dodatkami do takiego mięsa. Chyba zdecyduje się na puree ziemniaczane. Brakuje mi pomysłu na hmm.. sałatkę? warzywa? do takiego 'drugiego dania'. Pani Kasiu, pomożecie? ;) Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2015 07:46 odpowiedz
Cieszę się, że się udało :)
Izabela
Izabela
07.12.2015 23:09 odpowiedz
Kasiu, kupiłam mrożoną żurawinę, tak jak pisałaś była w Kauflandzie. Wielkie dzięki :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2015 14:17 odpowiedz
Izabela - myślę, że w dużych supermarketach. Ja kupiłam świeżą w Kauflandzie. Może przy okazji wizyty w jakiejś większej miejscowości się uda?

As - miło mi, że smakowało.
As
As
28.11.2015 19:30 odpowiedz
Zrobiłam na próbę przed świętami bardzo dobry sosik i całe danie, polecam
Izabela
Izabela
28.11.2015 14:34 odpowiedz
Gdzie można kupić mrożoną żurawinę ? W mojej małej miejscowości może być problem :(
ewa-r
23.11.2015 22:46 odpowiedz
po prostu głodna się zrobiłam patrząc na zdjęcia :)
jolantaszyndlarewicz
23.11.2015 13:04 odpowiedz
Wpraszam sie do Ciebie na obiad świąteczny Kochana:)
Obżarciuch
22.11.2015 08:31 odpowiedz
pyszne mięsko na niedzielny obiad i nie tylko :) pozdrawiam serdecznie!