22

Podwójnie czekoladowy chlebek cukiniowy


Ostatnie względnie wolne dni mijają mi dość leniwie. Nim wpadnę w wir pracy owinięta kocem popijam poranną kawę przy otwartym oknie. Mgliste powietrze o świcie pachnie już jesienią. Ale to dobrze. Lubię jesień. Za zapach, za szeleszczące liście, za ciepłe kolory. Lato w tym roku wyjątkowo mnie męczyło. Ale ja zawsze byłam typem zimnolubnym - zwłaszcza kiedy trzeba wrócić do pourlopowych obowiązków. 

Od dwóch dni do kawy seruję sobie sporą kromkę czekoladowego chlebka cukiniowego. I pewnie dzięki aurze za oknem i sporej dawce czekolady jest mi tak dobrze. 

Składniki:

*  2 duże jajka

* 1/3 szklanki miodu

* 1/2 szklanki oleju

* 3/4 szklanki brązowego cukru

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 1 2/3 szklanki mąki

* 1/3 szklanki kakao

* 2 szczypty soli

* 1/2 łyżeczki sody

* 1/2 łyżeczki proszku

* 2 szklanki startej cukinii (ze skórką)

* 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Jajka ubijamy z cukrem, miodem, olejem i wanilią około 5 minut a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, solą, sodą i proszkiem. Miksujemy kolejne 2 minuty po czym wsypujemy do ciasta czekoladę i cukinię i mieszamy juz tylko do chwili połączenia się składników. 

Keksówkę o wymiarach ok. 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy około 65-75 minut. Ciasto będzie upieczone dookoła i lekko wilgotne w środku (odrobinę jak brownie dzięki cukinii). 

Smacznego :)

 



Źródło
 


Opublikowano: 5 września 2012
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
ewela
ewela
27.09.2013 21:54 odpowiedz
mega czekoladowe ciacho! Dosyć szybko się je robi i ma fajną konsystencję. Na drugi raz dam czekoladę mleczną, albo pół na pół z gorzką.
jolantaszyndlarewicz
07.09.2012 12:09 odpowiedz
Fantastyczny ten chlebek Kasiu, a w przekroju wyglada jak brownie ...za co daje mu dodatkowego plusa:)
Samantha
06.09.2012 23:11 odpowiedz
Pysznie czekoladowy, w połączeniu z cukinią musiał być bardzo wilgotny i smakowity ! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2012 20:06 odpowiedz
Olej dodajemy do jajek razem z cukrem, miodem i wanilią.
Marzena
Marzena
06.09.2012 19:47 odpowiedz
Chciałabym upiec to ciasto, ale nie wiem w którym momencie dodaje się olej? Myślę, że do jajek przed dodaniem mąki?
judik1119
06.09.2012 17:07 odpowiedz
Mmmmm mega pyszny!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2012 17:01 odpowiedz
Wydaje mi się, ze najłatwiej odmierzyc szklanką.
Jak chodzi o ilośc - u mnie to były dwie malutkie cukinie - takie długie na około 20 cm, ze średnicą około 6 cm.
zia86
06.09.2012 16:57 odpowiedz
Ile to jest mniej więcej 2 szklanki cukinii? Pół dużej cukinii wystarczy, czy więcej potrzeba?
Ogloszenioland
06.09.2012 12:48 odpowiedz
Wygląda niesamowicie apetycznie, lubię takie smakołyki :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2012 09:24 odpowiedz
Dziękuję i w razie pytań służę pomocą :)
bachud
06.09.2012 09:05 odpowiedz
No, wsiąkłam całkowicie ;) Aż mam okrutny dylemat od czego rozpocząć testowanie. Świetny blog, świetne zdjęcia, świetne pomysły. Gratuluję :)
kabkakb
05.09.2012 21:49 odpowiedz
wspaniały :) wygląda jak brownie... ciekawe jak smakuje
kabamaiga
05.09.2012 21:15 odpowiedz
Zazdroszczę tego wylegiwania. Ja niestety w wir już wpadłam, chociaż jakoś nie daję się wciągnąć :)
marlena
05.09.2012 21:04 odpowiedz
Zostałaś nominowana u mnie na blogu: http://smerfetka79.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html" rel="nofollow">smerfetka79.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html pozdrawiam serdecznie
better-choice
better-choice
05.09.2012 20:33 odpowiedz
Mniaaam, zdrowsza wersje czekoladowych ciast!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.09.2012 17:12 odpowiedz
Na pewno nie można zamienić czekolady na kakao i nie jestem tez przekonana, czy wyszedłby bez jajek.
ugotujmy
05.09.2012 16:29 odpowiedz
nie wiem czy przyjemniej się czyta czy patrzy na to piękne zdjęcie.. chyba jedno i drugie:))
slodki-nalesnik
05.09.2012 15:48 odpowiedz
myslisz ze mogłabym dac kakao a nie czekoladę? Niestety nie możemy czkolady <mleko> a i czy bez tej wanili sie obędzie..?
Justin Dorothy
05.09.2012 09:09 odpowiedz
Oj musi być mocno czekoladowy :) Ale jak juz jeść to jeść :D
darkangelika
05.09.2012 08:51 odpowiedz
Mega wilgotny, już uwielbiam ten chlebek ;)
aga-aa
05.09.2012 08:50 odpowiedz
ciasto musi świetnie pasowac do kawy którą właśnie piję, szkoda, że nie ma cię tu przy mnie z nim ;)
Małgorzata
05.09.2012 08:17 odpowiedz
Świetny chlebek:)
Tylko jeszcze odrobina wolnego czasu by się przydała na upieczenie takiego cudeńka:)