6

Placki z cukinii z bulgurem i halloumi




Letnie placki z cukinii z dodatkiem sera halloumi i kaszy bulgur.

Idealne z tak prostym dodatkiem jak świeże pomidorki koktajlowe z bazylią lub, w wersji bardziej wyszukanej, z sosem kurkowym na słodkiej śmietance i z dużą ilością świeżej natki pietruszki.

I co tu więcej mówić. Po prostu idealny, wakacyjny obiad :) 



Składniki:

* 500 g młodej, cienkiej cukinii

* 150 g kaszy bulgur

* 150 g sera halloumi

* 3 duże jajka

* 5 łyżek mąki pszennej

* 3 łyżki nasion słonecznika lub pestek dyni

* 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

* 2-3 łyżki drobno posiekanej bazylii

* 2 duże ząbki czosnku

* sól i pieprz

Dodatkowo:

* olej do smażenia

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno odciskamy z soku. 

Na tych samych oczkach ścieramy ser.

Cukinię łączymy z serem, kaszą, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią, pietruszką, słonecznikiem oraz mąką. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

(Masa na placki jest dość luźna, ale nie przejmujcie się tym. Jeśli dodacie więcej mąki po usmażeniu placki będą twarde i gumowate. )

Placki smażymy na niewielkim ogniu, do zrumienienia. 

Smacznego :)


Opublikowano: 26 lipca 2017
Tagi: cukinia kasza
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Aguś kulinarnie
Aguś kulinarnie
27.07.2017 23:17 odpowiedz
Wyszły bardzo smaczne kotleciki:) a na marginesie dodam,że pół szklanki surowej kaszy jaglanej po ugotowaniu dało mi 25 dkg więc zostało jeszcze trochę do koktajlu z owocami:)
joannaficha.com
joannaficha.com
27.07.2017 17:04 odpowiedz
Te połączenie z serem wydaje się być genialne! Bardzo mnie zainteresowało :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2017 00:23 odpowiedz
Oczywiście. Kasza jaglana świetnie się sprawdzi. Myślę, że jak chodzi o wagę, to powinna sprawdzić się podobna ilość. Jeśli się nie mylę, pół szklanki to około 100 g.
Aguś kulinarnie
Aguś kulinarnie
27.07.2017 00:18 odpowiedz
A czy bulgur jaglaną mogę zastąpić? jeśli tak, to czy mniej niż pół szkl.suchej wystarczy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2017 09:32 odpowiedz
Myślę, że sprawdzi się na przykład mozzarella. A jeśli lubisz sery wędzone, to na przykład oscypek :)
A ser halloumi jest już w stałym asortymencie Lidla i chyba też w Biedronce :)
Bg
Bg
26.07.2017 09:21 odpowiedz
Wydaje się genialne czym zastąpić halloumi?