11

Placki z cukinii, pora i groszku z oscypkiem




Po ostatnich słodkich propozycjach, dziś przepis na lekki, letni obiad z zielonych darów lata.

Ponieważ są to lekkie, warzywne placki proponuję usmażyć je na patelni, która nie wymaga sporej ilości tłuszczu. Zbyt duża ilość oleju sprawi, że staną się ciężkie i niesmaczne.

I chciałabym Wam jeszcze raz polecić patelnię marki Fissler. Posiada ona nieprzywierającą powłokę, którą wystarczy delikatnie posmarować ją olejem. Patelnia (podobnie jak pozostałe garnki tej marki) nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek oraz można używać ich do piekarnika.         

Już w poprzednim wpisie w którym polecałam Wam garnki tej firmy pisałam, że jestem z nich bardzo zadowolona, ale patelniami jestem wyjątkowo mile zaskoczona.      

Przypominam też, że jeszcze przez miesiąc możecie w halach Makro na terenie całego kraju zbierać punkty, które upoważniają do zakupu garnków i patelni marki Fissler z 75% rabatem.



Składniki:

* 1 cukinia (ok 450 g)

* 1 mały, młody por

* 2-3 łyżki groszku (młodego lub mrożonego)

* 70 g oscypka (lub innego sera wędzonego)

* 2 duże jajka

* 3 łyżki mąki

* 1 ząbek czosnku 

* sól i pieprz do smaku

* olej do smażenia

Dodatkowo:

* gęsta, kwaśna śmietana 18%

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki i odciskamy z soku. Na tych samych oczkach ścieramy ser. Białą część pora kroimy w cienkie plasterki i przelewamy wrzątkiem. Odciskamy z nadmiaru wody. 

Cukinię, pora i ser łączymy z pozostałymi składnikami i na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placuszki na złoto. 

Placuszki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.         

Smacznego :)  




Opublikowano: 29 czerwca 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
karolina
karolina
22.07.2016 21:02 odpowiedz
Pychotka. Naprawdę przepyszne
Asia
Asia
16.07.2016 18:22 odpowiedz
Fantastyczne placki! Super pomysł z dodaniem groszku.
Dziękuję, uwielbiam Twoje przepisy!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2013 16:10 odpowiedz
Cieszę się, że smakują :)
Gość
Gość
07.07.2013 16:02 odpowiedz
właśnie je zjadłam, nie mogę się powstrzymać, żeby nie zjeść kolejnego;-) Są mega pyszne!!!!
jolantaszyndlarewicz
01.07.2013 21:13 odpowiedz
Bardzo apetyczne te placuszki Kasiu:) .... pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.07.2013 14:05 odpowiedz
Jasne, camembert będzie super, tylko musisz go jakoś drobno pokroić - raczek nie zetrzesz go na tarce :)

Daj znać, jak smakowało :)
beatawg
beatawg
01.07.2013 14:00 odpowiedz
Kasiu, zakochalam się ostatnio w Twoich daniach, chciałabym zrobić te placki, mam kilka dużych cukinii i muszę je jakoś wykorzystać;-) Powiedz, czy mogę dać ser pleśniowy np camember zamiast wędzonego, którego nie lubię....
ladylaura
29.06.2013 16:03 odpowiedz
Wyglądają wspaniale,chętnie wypróbuje przepis,pozdrawiam.
amilamija
29.06.2013 15:01 odpowiedz
Właśnie zjedliśmy placuszkí.wyszły rewelacyjne !!! Super przepis.
AnnaA-G
29.06.2013 10:04 odpowiedz
fajne połączenie.
mikimama
29.06.2013 08:11 odpowiedz
Bardzo podoba mi się Twoja propozycja. Cukinia jest cudownym warzywem!