9

Placki z cukinii - najlepszy przepis



Długo szukałam przepisu na idealne placki z cukinii. 
Takie, które się nie rozpadają, nie chłoną wiele tłuszczu i nie są mdłe.
I te takie właśnie są. 

Oczywiście nie wyobrażam sobie placków z cukinii bez sosu czosnkowego i Wam również radzę nie rezygnować z tego dodatku :)

Składniki na 10 placków (2 porcje):
  • 550 g młodej, cienkiej cukinii
  • 200 g marchewki
  • 100 g tartego sera (najlepiej sprawdzi się gouda)
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka ziół włoskich (dowolnej mieszanki)
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki chilli

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami. 

Cukinię ścieramy na drobnych oczkach tarki (ale nie tych najdrobniejszych - które tworzą mus) i mocno odciskamy z soku. 
Z 550g cukinii, po odciśnięciu, pozostało mi zaledwie 300 g. 
Na tych samym oczkach ścieramy marchewkę oraz ser i łączymy je z cukinią. 

Do warzyw dodajemy jajka oraz kukurydzę, a kiedy składniki się połączą wsypujemy mąkę z dodatkami. 
Dokładnie mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy niewielkie placki. 
Płomień nie powinien być zbyt mocny, aby placki nie spaliły się z zewnątrz, ale dopiekły w śrdku. 
Po kilku  minutach przekładamy je na drugą stronę. 

Przed smażeniem kolejnej porcji placków dodajemy na patelnię łyżkę oleju. 
Zdjęte z patelni placki układamy na ręczniku papierowym i pozstawiamy je tak na kilka minut. 
Podajemy z sosem.

Sos:
  • 4 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2  łyżki ziołowego serka kanapkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
Składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. 
Jeśli macie ochotę, możecie dodać do niego świeże zioła - drobno posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. 

Smacznego! 

Opublikowano: 20 sierpnia 2019
Tagi: cukinia
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Monika
Monika
12.09.2019 22:30 odpowiedz
Przepyszne! Najlepsze placki jakie jadłam!! Rewelacja!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.09.2019 07:59 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :)
Ewa
Ewa
05.09.2019 19:58 odpowiedz
Pani Kasiu,
placki pyszne, ale... przy trzech głodomorach to trochę kłopotliwe smażenie tylu placków (robiłam z podwójnej porcji), bo placki tak smakowały, że co chwila było tylko "może już?!" :)
Dlatego sugestia i pytanie: czy można by z tego zrobić zapiekankę? Jak to upiec w piekarniku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2019 07:36 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nie pomyślałam wcześniej, by upiec tę masę jako zapiekankę. 
Ale jeśli już, to myślę, że należałoby użyć dużej formy do ciast, wyłożyć ją papierem do pieczenia (spód i boki) i wysmarować olejem. 
Jak chodzi o tempetaturę, to pewnie 190-200 stopni - żeby masa szybko się ścieła. 
Czas - nie mam pojęcia :) Trzeba obserwować. 
Obawiam się tylko, że w formie zapiekanki to już nie będzie to samo. Oczywiście można spróbować, ale raczej wolałabym smażyć je jednocześnie na 2 dużych patelniach (czasem zdarza mi się - kiedy nie mam czasu - smażyć placki/naleśniki jednocześnie na 3 ;) ), niż piec w piekarniku. 
Ale może się mylę :)
Jeśli Pani spróbuje, proszę o informację jak wyszło :)
Ewa
Ewa
09.09.2019 17:14 odpowiedz
Podwójna porcja, 200 °C, 55 minut. Nadal pycha!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.09.2019 07:42 odpowiedz
Dziękuję za informację :)
 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2019 07:37 odpowiedz
Oczywiście duża forma wchodzi w grę, gdy mówimy o podwójnej lub potrójnej porcji. 
Alicja
Alicja
20.08.2019 21:27 odpowiedz
Zrobiłam z podwójnej porcji i wszystkie zniknęły (na 2 osoby). Jutro powtórka. A sos rewelka.
Ada
Ada
20.08.2019 18:24 odpowiedz
Zrobione. Pyszne, pięknie wyglądają i są bardzo proste do wykonania. Podałam że świeżymi listkami szpinaku, avokado i Twoim sosem czosnkowym. Polecam.