
Długo szukałam przepisu na idealne placki z cukinii.
Takie, które się nie rozpadają, nie chłoną wiele tłuszczu i nie są mdłe.
I te takie właśnie są.
Oczywiście nie wyobrażam sobie placków z cukinii bez sosu czosnkowego i Wam również radzę nie rezygnować z tego dodatku :)
Składniki na 10 placków (2 porcje):
- 550 g młodej, cienkiej cukinii
- 200 g marchewki
- 100 g tartego sera (najlepiej sprawdzi się gouda)
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 pełna łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka ziół włoskich (dowolnej mieszanki)
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki chilli
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami.
Cukinię ścieramy na drobnych oczkach tarki (ale nie tych najdrobniejszych - które tworzą mus) i mocno odciskamy z soku.
Z 550g cukinii, po odciśnięciu, pozostało mi zaledwie 300 g.
Na tych samym oczkach ścieramy marchewkę oraz ser i łączymy je z cukinią.
Do warzyw dodajemy jajka oraz kukurydzę, a kiedy składniki się połączą wsypujemy mąkę z dodatkami.
Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy niewielkie placki.
Płomień nie powinien być zbyt mocny, aby placki nie spaliły się z zewnątrz, ale dopiekły w śrdku.
Po kilku minutach przekładamy je na drugą stronę.
Przed smażeniem kolejnej porcji placków dodajemy na patelnię łyżkę oleju.
Zdjęte z patelni placki układamy na ręczniku papierowym i pozstawiamy je tak na kilka minut.
Podajemy z sosem.
Sos:
- 4 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki ziołowego serka kanapkowego
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Jeśli macie ochotę, możecie dodać do niego świeże zioła - drobno posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek.
Smacznego!
Opublikowano: 20 sierpnia 2019
Tagi:
cukinia
placki pyszne, ale... przy trzech głodomorach to trochę kłopotliwe smażenie tylu placków (robiłam z podwójnej porcji), bo placki tak smakowały, że co chwila było tylko "może już?!" :)
Dlatego sugestia i pytanie: czy można by z tego zrobić zapiekankę? Jak to upiec w piekarniku?
Ale jeśli już, to myślę, że należałoby użyć dużej formy do ciast, wyłożyć ją papierem do pieczenia (spód i boki) i wysmarować olejem.
Jak chodzi o tempetaturę, to pewnie 190-200 stopni - żeby masa szybko się ścieła.
Czas - nie mam pojęcia :) Trzeba obserwować.
Obawiam się tylko, że w formie zapiekanki to już nie będzie to samo. Oczywiście można spróbować, ale raczej wolałabym smażyć je jednocześnie na 2 dużych patelniach (czasem zdarza mi się - kiedy nie mam czasu - smażyć placki/naleśniki jednocześnie na 3 ;) ), niż piec w piekarniku.
Ale może się mylę :)
Jeśli Pani spróbuje, proszę o informację jak wyszło :)