12

Placki ryżowe z truskawkami




Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować proste w przygotowaniu placki ryżowe. Wczoraj pokazywałam Wam jak wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki, dziś pora na ryż :)

Ryż do tych placków powinien być jednak trochę rozgotowany, więc jeśli gotujecie go specjalnie na potrzebę placków, pogotujcie go dłużej niż sugeruje informacja na opakowaniu, a jeśli wykorzystujecie ryż już ugotowany, to podgotujcie go jeszcze raz, przez kilka minut. Co więcej, do placków najlepiej nadaje się tani, niezbyt dobrej jakości ryż, który szybko się rozgotowuje, a jego ziarna napęcznieją. Więc nie tylko jest to danie proste, ale i bardzo ekonomiczne :)

Placki najlepiej podawać ze świeżymi owocami. Latem z truskawkami, malinami czy jagodami, a zimą z prażonymi jabłkami lub gruszkami z kompotu.



Składniki na 10-12 placków:

* 140 g ryżu (waga przed gotowaniem)

* 2 jajka

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* olej do smażenia

* cukier puder i owoce do podania

Ryż gotujemy 3-4 minuty dłużej niż zalecenie na opakowaniu (powinien być już lekko rozgotowany) a następnie studzimy. 

Jajka ubijamy z cukrami na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do nich śmietanę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąką i miksujemy na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.

Do ciasta dodajemy przestudzony ryż i mieszamy łyżką do czasu, aż ciasto pokryje wszystkie ziarna. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki wielkości niezbyt dużych placków ziemniaczanych. Po zdjęciu z patelni przekładamy je na ręcznik papierowy i odstawiamy na kilka minut. 

Placki podajemy ciepłe (ale nie gorące), z cukrem pudrem i ulubionymi owocami. 

Smacznego :)




Opublikowano: 25 lutego 2015
Tagi: ryż truskawki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.08.2016 14:08 odpowiedz
Myślę, że można by było spróbować takiej wersji :)
Gość
Gość
18.08.2016 12:39 odpowiedz
Zrobiłam je dzisiaj z podwójnej porcji i podałam z wiśniową frużeliną z Twego przepisu:) Wyszło bardzo smacznie. A co myślisz o wersji wytrawnej? Zamiast cukru dodać np. pokrojoną czerwoną paprykę, koperek:) Na pewno będą smaczne. Pozdrawiam. Asia.
Malgorzata S
Malgorzata S
15.06.2016 22:40 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj te placuszki , podałam z musem truskawkowym , są przepyszne. Na pewno je powtórzę nie raz. Pozdrawiam.
agusia
agusia
05.03.2015 20:37 odpowiedz
Super placuszki smakowały i dużym i małym . Polecam wszystkim
basia
basia
05.03.2015 09:24 odpowiedz
pychaaaaaaa, jak zwykle przepis poszedł dalej w świat, bo jak poczęstowałam koleżanki, to bez przepisu nie chciały iść do domu.
Pozdrawiam i więcej takich pyszności
Magda
Magda
04.03.2015 13:07 odpowiedz
Pyszne!
zrobiłam właśnie na deser :)
emka
emka
27.02.2015 17:59 odpowiedz
Placki pyszne i baaardzo syte. Właśnie zjedliśmy z prażonymi jabłkami. Polecam :)
AnnaK81
AnnaK81
27.02.2015 17:45 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj na "słodki obiad" były pyszne. Polecam bo ja skorzystam z tego przepisu jeszcze nie raz.
mikimama
26.02.2015 08:01 odpowiedz
Cudowny deser!
nemisiek
25.02.2015 20:16 odpowiedz
Ale kusisz!!!
paula.20.06
25.02.2015 13:36 odpowiedz
Zapachniało latem .... pysznie :)
Aga
Aga
25.02.2015 13:14 odpowiedz
Uwielbiam wszystkie placki, placuszki:) Świetny pomysł :)