21

Placki cukiniowe z ricottą i cytryną


Kremowa ricotta, słodka cukinia i orzeźwiająca cytryna w najlepszych plackach jakie miałam okazję jeść od bardzo, bardzo dawna.

Uważajcie. Uzależniają :)

Składniki na 12 placków:

* 2 małe cukinie (razem ok. 450-500 g)

* 150 g ricotty

* 3 posiekane dymki (tylko biała i jasnozielona część)

* 2 jajka

* 2 duże ząbki czosnku

* ok. 1/2 - 2/3 szklanki mąki

* skórka otarta z 1 cytryny

* sól i pieprz do smaku

* olej do smażenia

Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki razem ze skórką i łączymy z pozostałymi składnikami. Ilość mąki podałam orientacyjnie, ale masa powinna być na tyle zwarta, żeby nie spływała z łyżki. Moja masa była dość gęsta. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na rumiano. Proponuję smażyć je na średnim ogniu, aby dopiekły się do środka. 

Placki podajemy ciepłe - solo lub z kleksem kwaśnej śmietany, chociaż nawet zimne są przepyszne.

Smacznego :)
 



 
 

“By now, the morning sun was just over the horizon and it came at me like a sidearm pitch between the houses of my old neighborhood. I shielded my eyes. This being early October, there were already piles of leaves pushed against the curb—more leaves than I remembered from my autumns here—andless open space in the sky. I think what you notice most when you haven’t been home in a while is how much the trees have grown around your memories.” 


                                                                                 Mitch Albom "For One More Day"


Ingredients:

* 2 small courgettes

* 150 g ricotta cheese

* 3 small chopped green onions

* 2 eggs

* 2 cloves of garlic (crushed)

* about 1/2 - 2/3 cup flour

* zest of one lemon

* salt and pepper to taste 

* oil for frying

Grated with peel courgettes combine with all other ingredients. Batter should be quite thick.

Fry pancakes on heated oil until browned. Serve immediately with a splash of sour cream. 

 


Opublikowano: 3 października 2012
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
beatawg
beatawg
26.08.2013 19:22 odpowiedz
fajne;-) choć odkryłam, że muszę dawać wiecej mąki i smażyć grube placki, bo cienkie w ogole się nie chcą przekręcać, rozpadają się itp. finalnie wyszło mi kilka smacznych placków;-)
Magdalena M
02.07.2013 02:19 odpowiedz
Przepyszne!
kwiatuszek2104
kwiatuszek2104
26.10.2012 13:48 odpowiedz
Wielkie DZIĘKI :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.10.2012 11:21 odpowiedz
Może być mascarpone albo zwykły ser z wiaderka, taki mielony na serniki.
kwiatuszek2104
kwiatuszek2104
26.10.2012 11:09 odpowiedz
A ten serek ricotta można czymś zastapić? Kurczą mam na nie dzisiaj smaka, ale nie wiem czy w sklepie koło siebie dostanę taki ser?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2012 10:04 odpowiedz
Są przepyszne. Naprawdę polecam :)
agattekh
07.10.2012 09:53 odpowiedz
Brzmi bardzo ciekawie z tą ricottą :-) ciekawe jak smakuje :-)
blenda2007
05.10.2012 20:04 odpowiedz
SUPER PRZEPIS:)
jolantaszyndlarewicz
05.10.2012 10:02 odpowiedz
Oj takie uzależnienie to chyba zdrowe jest, co?:) Same warzywa + troche nabiału:) pysznosci:) buziak Kasiu:)
aniolekidiabelwjednym
04.10.2012 19:30 odpowiedz
Poproszę kilka na kolację :) Uwielbiam placuszki z cukinii :)
Aniko
04.10.2012 18:18 odpowiedz
Wyglądają niewiarygodnie wręcz apetycznie
asialc
04.10.2012 15:11 odpowiedz
Nie miałabym nic przeciwko takiemu uzależnieniu ;-)
kaatje32
04.10.2012 12:41 odpowiedz
Placki moglabym jesc i jesc:) Swietny przepis!
judik1119
03.10.2012 23:13 odpowiedz
Świetne połączenie smaków w tych placuszkach!:-)
slodkogorzkie_zycie
03.10.2012 16:22 odpowiedz
Dobrze, że ja już po obiedzie :) Aż ślinka leci jak to widzę. Zapraszam również do mnie :)
matylda
03.10.2012 13:33 odpowiedz
cudowne. :) uwielbiam placuszki.
monica-wino-i-oliwki
03.10.2012 12:33 odpowiedz
Coś dla mnie, takie placuszki są wyśmienite :)


Pozdrawiam serdecznie!
Zuza
03.10.2012 10:26 odpowiedz
pychota :)

zapraszam do mnie na akcję kulinarną :)
anmula
03.10.2012 08:47 odpowiedz
Bardzo lubię takie placuszki. Też dawno nie robiłam
Droczilka
03.10.2012 07:36 odpowiedz
Smakowite placuszki. Cudne fotki. :-)
mikimama
03.10.2012 07:11 odpowiedz
Bardzo podobne smażyłam i potwierdzam. Cytryna, ser plus cukinia to połączenie doskonałe!