14

Pizzowe Świderki




Pizzowe świderki to ciekawa i dość oryginalna alternatywa dla tradycyjnej, okrągłej pizzy. Ich przygotowanie nie jest ani bardziej skomplikowane, ani bardziej czasochłonne niż w przypadku pizzy w wydaniu tradycyjnym, ale wrażenia wizualne są tu chyba jednak odrobinę ciekawsze :)

Świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąska na imprezę jak i wieczorny seans filmowy, ale myślę, że również przypadną do gustu Waszym pociechom.

Więc kiedy następnym razem nabierzecie ochoty na pizzę, zachęcam do przygotowania jej właśnie w takiej zakręconej formie :)



Ciasto:

* 400 g mąki pszennej tortowej

* 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)

* 1 łyżeczka cukru

* 1/3 łyżeczki soli

* 2 łyżki oliwy

* 250-280 ml ciepłej wody (ok. 35 stopni)

Składniki:

* 3-4 łyżki pikantnego kechupu

* ok. 150 g mozzarelli

* 100 g bardzo cienko pokrojonego pepperoni (lub szynki)

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* opcjonalnie inne ulubione dodatki (drobno posiekane oliwki, posiekana papryka konserwowa, podsmażone pieczarki)

Sos:

* 200 ml kechupu

* 1 duża czerwona cebula


* 1 ząbek czosnku

* 1 pełna łyżka miodu

* 4 łyżki octu balsamicznego (lub 1 łyżkę kremu balsamicznego, który ja osobiście preferuję)


* 1 łyżka oleju

* 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju do czasu, aż będzie miękka. Następnie dodajemy zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i miód. Gotujemy na najmniejszym ogniu do czasu, aż ocet odparuje (zajmie to dosłownie chwilkę). Lekko przestudzoną cebulę dodajemy do kechupu i miksujemy blenderem do czasu, aż uzyskamy gładki sos.

Mąkę łączymy z solą, cukrem i drożdżami. Do suchych składników wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno być zbyt twarde, aby po upieczeniu świderki były miękkie i puszyste). Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, owijamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanej dość obficie mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Połowę ciasta smarujemy kechupem, posypujemy ziołami, czosnkiem, pokrojonym w drobną kostkę pepperoni i startą na tarce mozzarellą. Część z dodatkami przykrywamy drugą połową ciasta, lekko dociskamy, kroimy w paski o szerokości około 2 cm i skręcamy, by uzyskać kształt świderka.

Świderki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia.

Podajemy na ciepło z sosem.

Smacznego :)


Opublikowano: 19 stycznia 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.12.2017 19:12 odpowiedz
Nie :)
slomkam
slomkam
28.12.2017 17:48 odpowiedz
dzien dobry pani Kasiu
czy prubowala pani kiedykolwiek je mrozic ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2016 19:06 odpowiedz
ok . 12
izzy
izzy
04.02.2016 22:09 odpowiedz
Ile sztuk wychodzi z podanych proporcji?
Marta
Marta
21.01.2016 15:26 odpowiedz
Pyszne, jednak mi wyszły mocno chrupiące... Przetrzymałam w piecu kilka minut dłużej, pewnie dlatego. Mimo to, zniknęły w mgnieniu oka :)
kasia
kasia
21.01.2016 07:22 odpowiedz
robiłam wczoraj na kolację, są pyszne dzięki za kolejny świetny przepis ;)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.01.2016 22:30 odpowiedz
Aparat - Canon EOS 6D
Obiektyw - Canon 100mm f/2.8L Macro
Kasia
Kasia
20.01.2016 21:42 odpowiedz
Kasia, jakim aparatem i obiektywem robisz zdjęcia?
jolantaszyndlarewicz
20.01.2016 15:42 odpowiedz
Bardzo ciekawy pomysł. Wyglądają pięknie i na pewno zachwycą, nawet niejadka:)
Iza
Iza
20.01.2016 12:56 odpowiedz
Przecudne. A zdjęcia są tak apetyczne, że aż mam ochotę przesłać Pani swoje przepisy tylko po to , żeby Pani zrobiła im zdjęcia.
ewa-r
19.01.2016 21:43 odpowiedz
wyglądają obłędnie :). Już wiem co w najbliższym czasie zrobię na obiad :)
majanaboxing
19.01.2016 21:32 odpowiedz
Koniecznie muszę zrobić! WYglądają świetnie. Super przekąska też na jakąś imprezę. :)
jelka1969
19.01.2016 13:27 odpowiedz
Jestem zachwycona taka wersją:) Brawo!
Karolina
19.01.2016 12:09 odpowiedz
Wyglądają pysznie! :)