14

Pizza ze szparagami, porem i fetą


Sezon na szparagi w pełni. W Krakowie, można je już dostać na każdym placu. Zakupiłam zatem dwa pęczki i już w drodze do domu rozmyślałam, co by z nich przygotować. Pomysłów miałam kilka i z pewnością w najbliższym czasie zrealizuję je wszystkie, więc jeszcze kilka propozycji ze szparagami zagości  na blogu.

W rezultacie jednak postawiłam na pizzę. O wiele zdrowszą ( i o niebo lepszą!!!) od tradycyjnej. Jeszcze nigdy, nigdzie nie jadłam tak fantastycznej kombinacji. Feta, parmezan, por, szparagi i groszek, a do tego cudowny, mocny aromat czosnku i ziół. A wszystko to na przepysznym cieście, którego recepturę opracował mój mąż. Gorąco Wam ją polecam :)

Składniki na 2 porcje:

 Ciasto:

* 250 g mąki

* 15 g świeżych drożdży

* 150 g wody

* 30 g oliwy

* 5 g soli

* 4 g cukru

Dodatki:

* 8-10 szparagów

* 100 g fety

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 młody (mały) por

* 1 łyżka masła

* 2 łyżki mrożonego groszku

* 2 łyżki tartego parmezanu

* 2 łyżeczki oliwy

* szczypta soli i pieprzu do smaku

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Mąkę wymieszać z solą i cukrem, do suchych składników wlać wodę i oliwę. Ciasto zagniatać około 5 minut a następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie pora cienko kroimy i podsmażamy na maśle około 2-3 minuty a szparagi wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy też 2-3 minuty. 

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 części i formujemy z niego podłużne spody pod pizzę. Można też zrobić jedną okrągłą, klasyczną pizzę, albo zafundować każdemu osobną. 

Na na ciasto dajemy po kolei: pokruszoną fetę, rozgnieciony czosnek, pora, szparagi i groszek, a wierzch polewamy delikatnie oliwą i posypujemy parmezanem. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. 

Smacznego :)

 



 



 




Opublikowano: 2 maja 2012
Tagi: feta szparagi
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
aguzja
13.05.2012 17:53 odpowiedz
feta, czosnek i "coś zielonego" to dla mnie nieziemskie połączenie :)
SmacznyKasek
07.05.2012 22:29 odpowiedz
Nie ma to jak swojska pizza! I te apetyczne zdjęcia... Na pewno wypróbuję Twój przepis! :)
gosik2.0
05.05.2012 20:16 odpowiedz
Zrobiłam, jest pyszna!
jolantaszyndlarewicz
05.05.2012 15:59 odpowiedz
Kasiu taka pizza to samo zdrowie:) cudowna:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.05.2012 19:22 odpowiedz
Drożdże rozpuszczamy w całej podanej w przepisie ilości wody. Ja mieszam energicznie trzepaczką i bez problemu się rozpuszczają. Nie trzeba robić zaczynu, wszystkie składniki w jednym czasie umieszczamy w misce i zagniatamy.

Pozdrawiam
Gość
Gość
03.05.2012 19:12 odpowiedz
Witam
W jakiej ilości wody nalezy rozpuścić drożdże i czy musimy czekac ,aż wyrosną .
Pozxdrawiam
Kasia z Poznania
kulinarnespotkania
03.05.2012 16:29 odpowiedz
fajne smaki:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.05.2012 10:10 odpowiedz
Absolutnie trzeba ją zrobic :) Polecam, bo jest PRZE pyszna :)

Pozdrawiam :)
oluus90
03.05.2012 10:08 odpowiedz
Powiem Ci, że wczoraj przeglądając zdjęcia wpisów na durszlaku Twój wpis przyciągnął uwagę mojego chłopaka ;D Tak po prostu! :) to znak, że trzeba zrobić pizzę ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.05.2012 22:10 odpowiedz
Dziękuję Wam :)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
02.05.2012 21:57 odpowiedz
Pychotka! Muszę też zakupić chociaż pęczek i coś pysznego z nich wykombinować! Piękne zdjęcia, jak zawsze;) Pozdrawiam Kasiu;)
Usagi
02.05.2012 18:34 odpowiedz
Ciekawie wygląda i pewnie ma niesamowity smak.
Gość
Gość
02.05.2012 14:14 odpowiedz
Wyglada bosko. Uwielbiam zielone szparagi. Najczesciej robie z nich salatke. Kroje szparagi na 3cm kawalki i na oliwie podsmazam na patelni, pod koniec smazenia dodaje sol i odrobine cukru. Zdejmuje z patelni i odstawiam do wystygniecia a oliwe dodaje do sosu vinagrette. Do zimnych szparagow dodaje czerwonej cebuli, truskawki (opcjonalnie pomidorki) i ser feta. Calosc polewam sosem. Polecam
Maggie
02.05.2012 12:04 odpowiedz
Bardzo wiosenna!