5

Pizza z patelni

Weekendowe śniadanie



Takiego śniadania chyba się nie spodziewaliście ;) 
Ale kto powiedział, że pizza na śniadanie, to zły pomysł?
Jeśli lubicie dobrą pizzę (a ta wychodzi naprawdę pyszna), to z pewnością będzie to dla Was idealny początek weekendu. 

Ciasto możecie przygotować rano, ale jeśli nie lubicie czekać na śniadanie tak długo (od momentu przygotowania składników na ciasto do zdjęcia pizzy z patelni minie około 1,5 godziny), możecie przygotować ciasto dzień wcześniej. 
Po wyrośnięciu ponownie je zagniećcie, owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki. 
Rano wyjmijcie je z lodówki mniej więcej 30 minut przed przygotowaniem, by ciasto nabrało temperatury pokojowej. 

Jak chodzi o składniki, to wszystko zależy od Waszej wyobraźni (i tego, na co w danym momencie macie ochotę ;) ).
Poniżej prezentuję Wam pizzę w dwóch wariantach smakowych. 

Dodam jeszcze, że dla mnie przygotowana w taki sposób pizza jest lepsza niż pizza z piekarnika (mam na myśli warunki domowe, gdzie nie mamy możliwości pieczenia jej na gorącym kamieniu, nagrzania piekarnika do temperatury, w jakiej powinna piec się pizza, a tym bardziej opalania drewnem ;) ). I co z pewnością zauważycie, jest też super chrupiąca. 

Uwaga od Grzegorza - posypując ją serem pozwólcie, by odrobina sera dotykała boków patelni. Dzięki temu ser będzie przypieczony i chrupiący, co nada pizzy dodatkowego smaku. 

 


Ciasto (składniki na 2 pizze na patelnię o średnicy 24 cm)
  • 250 g mąki (najlepszy będzie typ 00 - typowy do pizzy, ale robiłam ją też z mąki tortowej - typ 450 - i wyszła super)
  •  7 g suchych drożdży
  • 170 g ciepłej wody (ok. 40 stopni)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatki Grzegorza
  • sos (2 łyżki ketchupu, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, po 2 szczypty ostrej papryki i granulowanego czosnku)
  • 1 spora garść tartego sera gouda
  • 4 plastry szynki dojrzewającej 
  • 4 pomidorki koktajlowe 

Moje dodatki
  • sos (2 łyżki czosnkowego serka kanapkowego, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnk i 1/2 łyżeczki suszonej cebuli)
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • kilka plastrów wędzonego filetu z kurczaka
  • kilka plastrów grillowanej cukinii
  • drobno posiekana czerwona cebula
  • 4 żółte pomidorki koktajlowe 
  • szczypta ziół włoskich

W pierwszej kolejności przygotowujemy składniki. 
Na umieszczeniu ich na pizzy mamy nie więcej niż 30 sekund - więc wszystko musi być w gotowości :) 

Mąkę łączymy z solą, cukrem i drożdżami. Dodajemy wodę połączoną z olejem i zagniatamy przez około 8 minut (idealnie sprawdzi się robot planetarny z hakiem).
Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. 

Z pierwszej części ciasta formujemy placek i układamy go na nagrzanej, suchej (!!!) patelni. Pieczemy na średniej mocy płomieniu przez około 4 minuty i odwracamy na drugą stronę. 
Teraz, najszybciej jak się da, na podpieczoną część ciasta wykładamy sos i resztę składników i całość przykrywamy. 
Pieczemy kolejne 4 minuty (jeśli ciasto było bardzo grube, to 5), a następnie zdejmujemy pizzę z patelni. 
Przygotowujemy drugą pizzę. 
Jeśli macie dwie patelnie o tym samym wymiarze, możecie przygotować je w tym samym czasie. 
Możecie też przygotować jedną dużą pizzę na patelni o średnicy 30-32 cm. 

Smacznego! 

Opublikowano: 10 sierpnia 2019
Kategoria: Śniadania, Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Anka
Anka
17.08.2019 17:54 odpowiedz
Ile gotowe ciasto po wyrośnięcia może być w lodówce?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2019 21:45 odpowiedz
Do 3 dni.
Iwona
Iwona
16.08.2019 07:18 odpowiedz
Pizza PYSZNA! Zdecydowanie lepsza niż z piekarnika.
Lucyna
Lucyna
11.08.2019 10:32 odpowiedz
Bardzo fajny pomysł!! Mieliśmy pyszne śniadanko ☺️
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2019 18:50 odpowiedz
Cieszę się, że pomysł przypadł do gustu :)