6

Pizza z patelni

Weekendowe śniadanie



Takiego śniadania chyba się nie spodziewaliście ;) 
Ale kto powiedział, że pizza na śniadanie, to zły pomysł?
Jeśli lubicie dobrą pizzę (a ta wychodzi naprawdę pyszna), to z pewnością będzie to dla Was idealny początek weekendu. 

Ciasto możecie przygotować rano, ale jeśli nie lubicie czekać na śniadanie tak długo (od momentu przygotowania składników na ciasto do zdjęcia pizzy z patelni minie około 1,5 godziny), możecie przygotować ciasto dzień wcześniej. 
Po wyrośnięciu ponownie je zagniećcie, owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki. 
Rano wyjmijcie je z lodówki mniej więcej 30 minut przed przygotowaniem, by ciasto nabrało temperatury pokojowej. 

Jak chodzi o składniki, to wszystko zależy od Waszej wyobraźni (i tego, na co w danym momencie macie ochotę ;) ).
Poniżej prezentuję Wam pizzę w dwóch wariantach smakowych. 

Dodam jeszcze, że dla mnie przygotowana w taki sposób pizza jest lepsza niż pizza z piekarnika (mam na myśli warunki domowe, gdzie nie mamy możliwości pieczenia jej na gorącym kamieniu, nagrzania piekarnika do temperatury, w jakiej powinna piec się pizza, a tym bardziej opalania drewnem ;) ). I co z pewnością zauważycie, jest też super chrupiąca. 

Uwaga od Grzegorza - posypując ją serem pozwólcie, by odrobina sera dotykała boków patelni. Dzięki temu ser będzie przypieczony i chrupiący, co nada pizzy dodatkowego smaku. 

 


Ciasto (składniki na 2 pizze na patelnię o średnicy 24 cm)
  • 250 g mąki (najlepszy będzie typ 00 - typowy do pizzy, ale robiłam ją też z mąki tortowej - typ 450 - i wyszła super)
  •  7 g suchych drożdży
  • 170 g ciepłej wody (ok. 40 stopni)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatki Grzegorza
  • sos (2 łyżki ketchupu, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, po 2 szczypty ostrej papryki i granulowanego czosnku)
  • 1 spora garść tartego sera gouda
  • 4 plastry szynki dojrzewającej 
  • 4 pomidorki koktajlowe 

Moje dodatki
  • sos (2 łyżki czosnkowego serka kanapkowego, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnk i 1/2 łyżeczki suszonej cebuli)
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • kilka plastrów wędzonego filetu z kurczaka
  • kilka plastrów grillowanej cukinii
  • drobno posiekana czerwona cebula
  • 4 żółte pomidorki koktajlowe 
  • szczypta ziół włoskich

W pierwszej kolejności przygotowujemy składniki. 
Na umieszczeniu ich na pizzy mamy nie więcej niż 30 sekund - więc wszystko musi być w gotowości :) 

Mąkę łączymy z solą, cukrem i drożdżami. Dodajemy wodę połączoną z olejem i zagniatamy przez około 8 minut (idealnie sprawdzi się robot planetarny z hakiem).
Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. 

Z pierwszej części ciasta formujemy placek i układamy go na nagrzanej, suchej (!!!) patelni. Pieczemy na średniej mocy płomieniu przez około 4 minuty i odwracamy na drugą stronę. 
Teraz, najszybciej jak się da, na podpieczoną część ciasta wykładamy sos i resztę składników i całość przykrywamy. 
Pieczemy kolejne 4 minuty (jeśli ciasto było bardzo grube, to 5), a następnie zdejmujemy pizzę z patelni. 
Przygotowujemy drugą pizzę. 
Jeśli macie dwie patelnie o tym samym wymiarze, możecie przygotować je w tym samym czasie. 
Możecie też przygotować jedną dużą pizzę na patelni o średnicy 30-32 cm. 

Smacznego! 

Opublikowano: 10 sierpnia 2019
Kategoria: Śniadania, Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Anka
Anka
17.08.2019 17:54 odpowiedz
Ile gotowe ciasto po wyrośnięcia może być w lodówce?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2019 21:45 odpowiedz
Do 3 dni.
Anka
Anka
29.08.2019 11:27 odpowiedz
Pizzę robiłam już dwa razy, jest pyszna. Pierwszy raz schowałam do lodówki już wyrośnięte ciasto a za drugim razem od razu po wyrobieniu, piekłam dopiero na obiad następnego dnia. Druga opcja bardziej mi odpowiada, ciasto nie było przerośnięte, było idealne. Może komuś przydadzą się moje uwagi.
Iwona
Iwona
16.08.2019 07:18 odpowiedz
Pizza PYSZNA! Zdecydowanie lepsza niż z piekarnika.
Lucyna
Lucyna
11.08.2019 10:32 odpowiedz
Bardzo fajny pomysł!! Mieliśmy pyszne śniadanko ☺️
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2019 18:50 odpowiedz
Cieszę się, że pomysł przypadł do gustu :)