0

Pizza z kindziukiem, karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym




Dziś uraczę Was niesamowitą pizzą. 
"Efekt WOW" gwarantowany. 
U Was, u Waszych bliskich, u wszystkich tych, którzy po prostu lubią dobrą pizzę.
Ale od początku...


Kiedy jakiś czas temu marka Balcerzak poprosiła mnie o przygotowanie przepisu z Kindziukiem, to właśnie pizza była moją pierwszą myślą. 

Dlaczego? 
Ponieważ miałam już wcześniej okazję próbować go w wersji na ciepło i wiedziałam, że sprawdzi się w tej roli idealnie. 

Połączenie go z soczystą gruszką, słodką, karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i czosnkowym sosem śmietanowym okazało się tak celne, że oboje z Grzegorzem stwierdziliśmy, że nasza ulubiona pizza z grzybami leśnymi musi ustąpić jej miejsca na podium.
Dawno, oj dawno, nie jedliśmy tak dobrej pizzy. Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie podali jej z rukolą, ale i ona ma tu znaczenie ;)

Choć do przygotowania tej pizzy nie potrzebujecie żadnej konkretnej okazji (miłość do dobrego jedzenia zupełnie wystarczy), to jednak właśnie teraz jest ku temu dodatkowy powód. 
Kupując oznakowane promocyjną etykietą opakowanie wędliny marki Balcerzak możecie wziąć udział w loterii. 

W jaki sposób przystąpić do loterii?
  1. Do dnia 30.06 zakup dowolną, oznaczoną etykietą promocyjną wędlinę marki Balcerzak. 
  2. Zarejestruj kod promocyjny z etykiety oraz numer dowodu zakupu.
  3. Zachowaj paragon oraz etykietę promocyjną i sprawdź czy wygrałeś :) 

Kody promocyjne rejestrujecie na stronie loteriabalcerzak.pl. Znajdziecie tam też regulamin loterii. 

A co można wygrać?
  • 2 Fiaty 500L
  • 9 voucherów travelpass premium o wartości 5000 zł
  • 325 lodówek turystycznych
 

A teraz pora na przepis :)
Z podanych składników uzyskacie jedną niewielkich rozmiarów pizzę - idealną dla jednej osoby. 

W zależności od tego, dla ilu osób chcecie ją przygotować, podwójcie lub potrójcie składniki. 
Z potrójnych składników uzyskacie pizzę na dużą, prostokątną blachę z piekarnika. 

Ciasto:
  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej typ 450 
  • 1/2 szklanki (125 ml) wody o temperaturze ok. 40 stopni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki (ok. 5 g) suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Karmelizowana cebula:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (jeśli nie posiadacie sosu w wersji słodkiej, dodajcie zwykły sos sojowy i łyżeczkę cukru)

Sos:
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie Kindziuk Balcerzak 
  • 1 mała, mocno dojrzała gruszka
  • 1 łyżka suszonych płatków czosnku
  • ok. 50 g sera pleśniowego
  • rukola

Pokrojoną w pióra cebulę podsmażamy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i dodajemy sos sojowy. Cały czas mieszając smażymy do chwili aż sos odparuje, a cebula stanie się szklista. Studzimy. 

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Ciasto będzie dość luźne, ale dzięki temu po upieczeniu będzie lekkie i puszyste.
Gotowe ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy  na wyłożoną papierem formę i rozciągamy. 

Składniki sosu łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na cieście. Sos posypujemy płatkami czosnku. 
Następnie na cieście układamy cebulę, półplasterki gruszki i pokruszony ser. 

Na koniec wierzch pokrywamy plasterkami Kindziuka

Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (opcja góra + dół) i pieczemy około 15-20  minut - do czasu, aż ciasto się zarumieni (czas pieczenia zależy od grubości ciasta oraz od mocy Waszego piekarnika). 

Podajemy z rukolą. 

Smacznego! 


Opublikowano: 7 czerwca 2019
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.