5

Pizza z cukinią i boczkiem na sosie cebulowym



Dziś przepis ze specjalną dedykacją dla fanów pizzy.
(Czyli chyba dla całkiem sporej ilości zaglądających tu osób, prawda? ;) )

Dwa rodzaje sera, cukinia, wędzony boczek i suszone pomidory. 
Ale to, co sprawia, że smak tej pizzy będziecie wspominać jeszcze przez długi czas, to genialny sos. 
Sos, który powstał pod wpływem impulsu, a który okazał się absolutnym hitem. 
Aromatyczny, czosnkowo cebulowy, z ziołową nutą. 
Poezja! 

Do pizzy nie potrzeba w zasadzie żadnego dodatkowego sosu, ponieważ większość z nich stłumi jej smak (zwłaszcza ketchup). 
Jedynym słusznym wyborem jest moim zdaniem sos tzatziki. 
Możecie przygotować go samodzielnie, lub zakupić gotowy (dla mnie osobiście sos marki Pilos jest godnym zastępcą sosu domowego). 

To jak? Zagości u Was w najbliższy weekend? :)

Ciasto:
  • 250 g mąki (najlepszy będzie typ 00 - typowy do pizzy, ale robiłam ją też z mąki tortowej - typ 450 - i wyszła super)
  •  7 g suchych drożdży
  • 170 g ciepłej wody (ok. 40 stopni)
  • 2 spore łyżki oleju lub oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Składniki:
  • 125 g mozzarelli
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 100 g wędzonego, surowego boczku 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilkanaście cienkich plasterków cukinii
  • kilka suszonych pomidorów

Sos:
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki ziół włoskich

Mąkę łączymy z solą, cukrem i drożdżami.
Do suchych składników dodajemy wodę oraz olej i zagniatamy przez około 8 minut (idealnie sprawdzi się robot planetarny z hakiem).
Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. 

W czasie, gdy wyrasta ciasto, przygotowujemy składniki na pizzę. 

Cebulę kroimy w cienkie piórka, mozzarellę w cienkie plasterki, boczek w cienkie paseczki lub w kostkę (najwygodniej będzie kupić już pokrojony w kostkę boczek). Suszone pomidory drobno siekamy.

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią wyrośnięte ciasto i formujemy z niego koło. Ciasto powinno być dość cienkie, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia. 

Na cieście rozsmarowujemy sos. Na sosie układamy mozarellę, cebulę, boczek, suszone pomidory i cukinię. Całość posypujemy tartym parmezanem. 

Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 225 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut (w zależności, jak mocno wypieczoną pizzę lubicie).

Smacznego! 

Opublikowano: 6 września 2019
Tagi: boczek cukinia
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Alicja
Alicja
10.09.2019 21:47 odpowiedz
Najlepsza pizza jaką jadłam. Jutro powtórka. Pojutrze pewnie też.
ZachwycOna
ZachwycOna
09.09.2019 19:47 odpowiedz
Zgadzam się z Panią Ewą, smaku tej pizzy nie da się opisać! Mistrzowskie połączenie smaków. Nie lubię cebuli ani cukinii, a w tym wydaniu to poezja! A sos? Rewelacja. Jeszcze nigdy takiej pizzy nie jadłam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.09.2019 07:42 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Ewa
Ewa
08.09.2019 16:22 odpowiedz
Aż mi się chce zabluźnić, żeby właściwie oddać smak tej pizzy, ale jednak nie wypada, więc... JEST PYSZNA! Ten sos i kombinacja składników to mistrzostwo świata!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2019 07:42 odpowiedz
Taka rekomendacja, to najlepsza rekomendacja :)
Cieszę się, że smakowała :)