31

Pijany kokosowiec


Dzisiejsze ciasto z racji mocno imprezowego charakteru chyba bardziej polecam na Sylwestra i Nowy Rok niż na same Święta. Mocno alkoholową masę kokosową otula delikatne ciasto, a dodatek dżemu porzeczkowego sprawia, że całość jest lekka i świeża w smaku. A alkohol? No cóż, muszę powiedzieć, że już po pierwszym kawałku poczujecie moc procentów ;) 

Przepis na to ciasto przysłała mi czytelniczka Ania, która kiedyś znalazła je w jakiejś gazecie i nie była pewna, czy ze względu na sporą ilośc alkoholu masa się uda, a bardzo chciała przygotować je na andrzejkową imprezę. Poprosiła mnie o radę, a ja powiedziałam, że nie ma lepszej metody na przekonanie się czy się uda niż upieczenie go. I co się okazało? Ciasto jest bardzo proste a przy tym naprawdę pyszne. Nie jest ani ciężkie, ani za słodkie. Ja trzymając się przepisu użyłam wódki, ale myślę że jeszcze lepsze byłoby gdybym dodała do niego Malibu i tym samym wzmocniła kokosowy smak. 

Aniu cieszę się, że zdecydowałaś się właśnie do mnie zwrócić z tym przepisem :) 

Ciasto:

* 250 g margaryny

* 4 żółtka

* 2 1/2 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru

* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

* 200 g masła

* 1,5 szklanki wiórków kokosowych

* 1 szklanka kaszy manny

* 250 ml wódki (ja kolejnym razem zamienię ją na Malibu)

* 1 szklanka cukru

Dodatkowo:

* 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Dzień wcześniej kokos i kaszę łączymy w misce i zalewamy wódką. Szczelnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki (ok 12 godzin). Po tym czasie kokos i kasza powinny wciągnąć cały alkohol.

Margarynę siekamy na mniejsze kawałki i łączymy z mąką wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Margarynę wcieramy w mąkę do czasu aż utworzy się drobna kruszonka a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto które owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy dwa osobne placki w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o wymiarach 23x23 cm. Placki pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienienia). Zanim wyjmiecie placki z formy, pozwólcie im przestygnąć przynajmniej 30 minut ponieważ ciepłe ciasto jest bardzo miękkie. 

Kiedy spody z ciasta całkowicie wystygną przygotowujemy krem. Masło miksujemy z cukrem około 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kokos i kaszę i miksujemy jeszcze chwilkę, tylko do chwili połączenia się składników.

Pierwszy spód układamy w formie i smarujemy go połową dżemu porzeczkowego. Delikatnie wykładamy na niego całą masę i wyrównujemy. Drugi placek ciasta smarujemy resztą dżemu i układamy na wierzchu lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodowki na co najmniej 12 godzin.

Uwagi:

Ciasto jest bardzo lekkie i odradzam wszelkie polewy. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem.

Ciasto najlepiej smakuje kiedy zarówno spody jak i masa mają temperaturę pokojową, więc zalecam wyjąc je z lodówki około pół godziny przed podaniem.

Smacznego :)

 


 

“To most people, I guess, turning twenty-one is all about booze. To me, turning twenty-one was all about coconut. Booze is nice, but coconut is chewable, and when push comes to shove, I will always like eating better than drinking.

Everyone has their priorities.”


>Molly Wizenberg


Ingredients:

* 250 g butter

* 4 egg yolks

* 2 1/2 cups flour

* 2/3 cup sugar

* 1 spoonful baking powder

Filling:

* 200 g butter

* 1 1/2 cup desiccated coconut

* 1 cup semolina 

* 250 ml vodka or Malibu rum

* 1 cup sugar

Extra:

* 1 small jar black currant jam

The day before combine coconut and semolina with vodka in a bolw. Cover with plastic wrap and refrigerate overnight. After 12 hours coconut and semolina should absorb all liquid.

Put flour combined with baking powder, and sugar and cut into cubed butter into the food processor and whizz until you get crumble. Than add the egg yolks and knead dough. Wrap it in foil and put to the fridge for an hour. 

Halve the cooled dough and bake 2 cakes (180C, 15-20 min each) in a square, lined with parchment paper baking tin (25cm x 25 cm).

When the cakes are cold make the filling. Beat butter with sugar (for about 10 minutes) and than add soaked coconut and semolina. Mix just until combined.

Place one cake in a baking tin and spread half of the jam on it. Then gently place the coconut filling on it and cover with the second cake with the rest of the jam. Refrigerate overnight.

Cake is the best when it is not cold very much so take it off the fridge half an hour before serving.

Also don't add any toppings, cake is so delicious that they are not needed. Icing sugar is enough. 

Opublikowano: 5 grudnia 2012
Tagi: kokos
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (31)
Ania
Ania
12.01.2014 12:06 odpowiedz
Zrobilam to ciacho ,wyszlo identyczne jak na Twoim zdjeciu. Ciasto jest dobre, bez szalu, nic nadzwyczajnego oczywiscie to tylko moja opinia . Jestem od niedawna na blogu, jest swietny pelen ciekawych przepisow. Nie zakoncze przygody tylko na pijanym kokosowcu na pewno wuprobuje nastepne przepisy :) Gratuluje autorce i zycze powodzenia !!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.09.2013 11:39 odpowiedz
Zawsze robiłam z wódką, ale myślę że jest to dobry pomysł.
Agata
10.09.2013 11:35 odpowiedz
A próbowałaś dodać zamiast wódki innych alkoholi? Np. likieru albo brandy?
dyrdymalki
27.12.2012 09:26 odpowiedz
Ciasto znakomite, cieszę się że trafiłam na ten przepis :) I ciasto także wylądowało u mnie na blogu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2012 08:04 odpowiedz
Obojętne, chociaż lepiej by była błyskawiczna.
gość
gość
17.12.2012 07:54 odpowiedz
Witam,
a czy kasza manna ma być błyskawiczna czy może być normalna?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.12.2012 21:05 odpowiedz
Absolutnie w cieście nie czuć surowej kaszy.
Ciekawska
Ciekawska
14.12.2012 20:52 odpowiedz
Przepis bardzo intrygujący. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Jeśli dodana surową kasza manna jest surowa, to czy nie chrzęści ona w zębach? W jaki sposób mięknie? Pod wpływem alkoholu?
Rena
Rena
10.12.2012 09:07 odpowiedz
A PROSZĘ BARDZO...WZIĘŁAM JE Z NETA Z TEJ STRONY
http://student-gotuje.pl/przepisy/alkohole-drinki/domowe-malibu/199" rel="nofollow">student-gotuje.pl/przepisy/alkohole-drinki/domowe-malibu/199
WIÓRKI ZUŻYŁAM DO ZROBIENIA RAFAELLO ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2012 18:25 odpowiedz
A możesz zdradzić przepis na domowe Malibu? :)
Rena
Rena
09.12.2012 17:11 odpowiedz
Wygląda bardzo smakowicie. Wiórki mam, resztę składników też, nawet domowej roboty MALIBU więc...na Święta będzie nowe ciacho.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.12.2012 08:46 odpowiedz
Tortownica musi mieć 24 lub 26 cm.
ewelina
ewelina
06.12.2012 19:43 odpowiedz
Nie mam takiej blaszki, czy tortownica może być i jakich wymiarów?
kuchcikowo
06.12.2012 18:00 odpowiedz
Kasiu, jak Ty to robisz, że Twoje ciacha są tak idealnie ukrojone? :))
majanaboxing
05.12.2012 23:32 odpowiedz
Bardzo apetyczne ciacho i fajnie się nazywa :)
amaranthrose
05.12.2012 22:09 odpowiedz
Przepiękne i jakie równiutkie:)
lutka40
05.12.2012 21:41 odpowiedz
Zjawiskowe ciacho i foto
Olcia
05.12.2012 18:57 odpowiedz
Śliczne to ciasto:) takie zimowe :)musi bosko smakować
hmmm
hmmm
05.12.2012 18:39 odpowiedz
To przepis z kanału Kasi (margaryny)
ugotujmyto.pl
05.12.2012 18:05 odpowiedz
Co z tego, że pijany ....jak tak apetycznie wygląda;)!
jolantaszyndlarewicz
05.12.2012 17:35 odpowiedz
Kasiu wydaje mi się, ze domowe malibu spokojnie można dodać, bo jest naprawde pyszne, a konsystencja taka sama jak kupnego:) .... co do ciasta to ja niestety, mimo mojego uwielbienia dla kokoksa, muszę sobie je odpuścić ....za dużo w nim alkoholu, którego nie powinnam raczej teraz spożywac:)pozdrawiam
slodka.babeczka
05.12.2012 17:34 odpowiedz
Robiłam podobne, właśnie z malibu, potwierdzam, że było przepyszne:)
Pozdrawiam Kasiu!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2012 12:58 odpowiedz
Nigdy nie robiłam w domu Malibu i nie wiem jak to wygląda więc nie mogę doradzic. Ja bym jednak z kaszy nie rezygnowała.
zuzija
zuzija
05.12.2012 12:36 odpowiedz
ciasto super wygląda i na pewno smakuje wspaniale :)
Mam pytanie odnośnie masy czy mogę wykorzystać kokos z malibu robionego w domu, czy wtedy konieczna jest kasza manna.
Basia
Basia
05.12.2012 10:59 odpowiedz
Fajny pomysł na ciasto, a zdjęcia wprost powalające! :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2012 09:58 odpowiedz
Wyspowiczka - tak, kaszki się nie gotuje.
aniolekidiabelwjednym
05.12.2012 09:18 odpowiedz
Ciasto cudowne! Myślę, że na pierwszy dzień Świąt takie pijane ciasto będzie w sam raz ;-)
wyspowiczka.3
wyspowiczka.3
05.12.2012 08:03 odpowiedz
No i ostatecznie ta kasza manna jest surowa nie ugotowana ???
Paulina
05.12.2012 07:37 odpowiedz
jaki puszysty ! :)
karmel-itka
05.12.2012 01:13 odpowiedz
można zabalować nawet nic ni pijąc!
fajny ten kokosowiec :p
Agnieszka Trzaska
05.12.2012 00:13 odpowiedz
Hej - pozwoliłam sobie nominować Cię do nagrody http://trzaskiwkuchni.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-award-2012.html" rel="nofollow">trzaskiwkuchni.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-award-2012.html
A ciasto przecudne!