
Dziś przychodzę do Was z jesienną wersją pierogów z twarogiem, dynią i prażonymi jabłkami.
Słodkie, lekko cynamonowe, z miękkim, delikatnym ciastem będą stanowiły idealny listopadowy obiad lub ciepłą kolację.
Dzięki dodatkowi kurkumy farsz ma piękny, żółty kolor i jeśli chcecie aby ciasto również miało bardziej intensywny kolor, możecie dodać odrobinę kurkumy do mąki, zanim połączycie ją z resztą składników.
Pierogi możecie podać ze słodką śmietanką, chociaż ja osobiście wolę je z lekko palonym masłem, oprószone cukrem pudrem.
Ciasto:
* 560 g mąki pszennej tortowej
* 250 g (tj. 250 ml) wody o temperaturze ok. 70 stopni
* 1 duże jajko
* 2 spore łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
* 500 g tłustego twarogu
* 4 kopiaste łyżki puree z dyni
* 2 niewielkie jabłka
* 2-3 łyżki drobnych rodzynek
* 1/3 łyżeczki cynamonu
* 2 szczypty kurkumy
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 4 łyżeczki cukru pudru (ewentualnie więcej do smaku)
* 1 łyżeczka masła
Jabłka obieramy, ścieramy na średniej grubości oczkach tarki i podduszamy na maśle do chwili aż sok odparuje.
Rozdrobniony widelcem lub zmielony w maszynce do mięsa ser łączymy z przestudzonymi jabłkami, dynią, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, cynamonem, kurkumą oraz rodzynkami i dokładnie mieszamy.
Mąkę łączymy z solą, a następnie dodajemy jajko, olej oraz wodę. Ciasto zagniatamy do chwili aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od dłoni.
Kulkę ciasta dzielimy na 4 części i wałkujemy po jednej na lekko podsypanej mąką tortownicy na cienkie placki (cienkie ciasto to w przypadku pierogów połowa sukcesu) z których wycinamy koła o średnicy około 9 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy.
W czasie kiedy zajmujemy się jedną kulką ciasta pozostałe zawijamy w lekko wilgotną ściereczkę aby nie wyschły.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch (jeśli ciasto wyszło Wam dość grube, przedłużamy ten czas o kolejną minutę).
Przed podaniem pierogi polewamy stopionym masłem (ja przetrzymuję je na ogniu do czasu aż nabierze bursztynowego odcienia) i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Opublikowano: 2 listopada 2015