24

Pierogi z makiem i bakaliami


 

Mieliście kiedykolwiek okazję jeść takie pierogi? Z nadzieniem z maku, miodu i bakalii? Jeśli nie, to polecam, zwłaszcza osobom lubiącym wypieki z makiem. Co prawda nie da się ich zjeść dużo, ale smak jest na prawdę oryginalny :) 

Ciasto na pierogi:

* 1/2 kilograma mąki

* 1,5 szklanki ciepłej wody

* 2 żółtka

* 1 łyżka oliwy

* 1 szczypta soli

Farsz makowy:

* 250 g maku 

* 50 g masła

* 150 ml miodu

* 2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, suszonych moreli, śliwek, fig, kandyzowanej skórki, suszonych wiśni, żurawiny, orzechów laskowych)

Mak gotujemy w wodzie z mlekiem (pół na pół), studzimy i mielimy dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy bakalie.

Masło podgrzewamy w rondelku z miodem i kiedy oba składniki się połączą, wlewamy do maku. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masę makową najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Mąkę wysypujemy na stolnicę, mieszamy z solą. Dodajemy żółtka i oliwę i mieszamy nożem. Następnie stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. W zależności jakiej mąki użyjecie (bardziej suchej czy wilgotnej) może się okazać, że będziecie potrzebować mniej lub więcej wody. Generalnie ciasto na pierogi powinno być miękkie, elastyczne i gładkie. Podczas zagniatania również - jak to mówiła moja babcia - powinno "pierdzieć". Jeśli więc podczas zagniatania ciasto "przemawia" :) macie pewność, że wyszło Wam idealne.

Ciasto wałkujemy, szklanką o średnicy około 8 cm wycinamy koła, nakładamy kulkę farszu i sklejamy. 

Ugotowane pierogi można podać delikatnie polane miodem lub słodką śmietanką i posypane bakaliami.

Smacznego :)

 



 



Pomysł własny


Opublikowano: 29 marca 2012
Tagi: mak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
kasik31
kasik31
17.12.2018 13:41 odpowiedz
Pani Kasiu a można je zrobic wcześniej i zamrozić ? ugotowane albo od razu po zrobieniu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2018 07:33 odpowiedz
W zasadzie nie ma znaczenia. Pierogi mrozi się zarówno surowe, jak i ugotowane. 
Osobiście bliżej mi do mrożenia surowych, tylko proszę mrozić je na tackach w taki sposób, by się nie stykały. Dopiero zamrożone można przeżucić do woreczka, ponieważ jeśli się skleją, to popękają przy gotowaniu. 
kasik31
kasik31
18.12.2018 08:51 odpowiedz
dziękuję! i życze wesołych świąt!
Elena
Elena
21.12.2017 13:25 odpowiedz
Witam, ile pierogów wychodzi z podanych proporcji?
SOSna
04.09.2015 12:39 odpowiedz
to będzie mój hit na nadchodzące Święta :) dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2013 09:58 odpowiedz
Ślicznie dziękuję i również życzę Wesołych Świąt :)
luska
luska
19.12.2013 01:15 odpowiedz
dziękuję Kasiu za bardzo ciekawą alternatywę dla kluseczków z makiem :)
nie jest to pierwszy i nie ostatni Twój przepis który wykorzystam
bardzo ciekawy blog, super przepisy
dziękuję Kasiu i życzę wesołych świat oraz nieustającego zapału w prowadzeniu nadal tego świetnego bloga
ania
ania
13.12.2013 13:04 odpowiedz
Witaj,
co raku robie takie na Boze Narodzenie :) tym razem wyprobowalam Twoj przepis - udaly sie swietnie. Obsmazylam kilka na maselku (reszta czeka w zamrazalniku na Swieta), posypalam swierzo startym cynamonem i dodalam brazowego cukru ... mniam!!!! Cudowny przepis a ciasto na pierogi idealne!!!
kulinarne-smaki.blogspot.com
31.03.2012 15:55 odpowiedz
Chętnie bym ich skosztowała :) wyglądają megaśnie
jolantaszyndlarewicz
30.03.2012 21:36 odpowiedz
Kasiu jestem pełna podziwku ...bo wiem, ze nie znosisz lepic pierogów ...a jednak:) pysznie te pierożki wygladają:) nie jadłam jeszcze takowych, ale widziałam podobne:) pozdrawiam ciepło
nikajaz
nikajaz
30.03.2012 10:33 odpowiedz
takie pierozki to u nas zamienniki dla klusek z makiem na wigilie tylko podajemy je polasne bułka tarta i posypane cukerm albo odsmażone na drugi dzień - mniam mniam mniam
aniolekidiabelwjednym
30.03.2012 08:03 odpowiedz
Zjadłabym takie pierożki :-) Mak i bakalie uwielbiam, pierogi też (choć lepić je już trochę mniej ;-))
agawa1984
29.03.2012 23:00 odpowiedz
Danie jak malowane.. pysznie wygladaja te pierozki :)
judik1119
29.03.2012 20:54 odpowiedz
Świetne te pieroźki, a jakie urokliwe:) Chętnie bym takich spróbowała dla odmiany:)
kabamaiga
29.03.2012 20:45 odpowiedz
Nie jadłam, ale jednego bym spróbowała.
senninha
senninha
29.03.2012 20:10 odpowiedz
Ciekawe połączenie :) ja kiedyś jadłam pierogi z makiem tylko pieczone w piekarniku :) zrób takie kiedyś :) bo Ty, Kasiu na pewno będziesz mieć na nie jakiś pomysł! :)
kuchcikowo
29.03.2012 19:09 odpowiedz
łał... pierogi z makiem. Bardzo ciekawe :)
pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
NaStole.pl
29.03.2012 13:43 odpowiedz
Polecam, są bardzo smaczne :)
zawsze.oliwek
29.03.2012 12:52 odpowiedz
nie jadłam. zadziwiające połączenie :D
pozdrawiam serdecznie :*
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
29.03.2012 12:49 odpowiedz
Kasiu, to są moje ulubione, tylko ja robię prawie z samego makowego nadzienia, konieczni obsmażóne na masełku - na Wigiię są tylko dla mnie, tylko moje! Wyśmienite!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2012 11:13 odpowiedz
Karmelitko nadała by się, ale jak dla mnie masa z puszki jest za tłusta i za mocno pachnie olejkiem migdałowym :)
karmel-itka
29.03.2012 11:11 odpowiedz
kojarzą mi się raczej z Bożym Narodzeniem. ale nie zmienia to faktu, że obłędne.
mniam!
a masa makowa z puszki by się nadała?
agattekh
29.03.2012 10:38 odpowiedz
Nie jadłam takich, a wyglądają bardzo apetycznie :-)
dyrdymalki
29.03.2012 10:05 odpowiedz
oj, chętnie bym takie zjadła :)