7

Pierogi z kaszą gryczaną, suszoną śliwką, boczkiem i smażonym porem




Ostatnio sporo eksperymentuję z pierogami. 
Nie to, żeby znudziły mi się wersje klasyczne. Ruskie mojej mamy zawsze będą numerem jeden (chociaż podobno moim już bardzo blisko do ideału ;) )
Czuję jednak, że jest tak wiele smaków których jeszcze nie znam. Tyle połączeń, które mogą okazać się wspaniałym doznaniem i zagościć na stałe na liście naszych faworytów. 
No i w końcu tak wiele powodów, by zafundować znajomym nowe doznania smakowe.

Tym razem postawiłam już na trochę jesienne smaki i to był strzał w dziesiątkę.
Kasza gryczana, suszone śliwki, smażony por i boczek. 
Totalny zachwyt od pierwszego kęsa. 

Spróbujcie. Koniecznie! 

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gorącej wody (ok. 70-80 stopni)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 300 g surowego, wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 2 pory (tylko jasna część)
  • 150 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Do podania:
  • wędzony boczek w kostce
 
Pory kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do miękkości.
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni do czasu, aż sie zarumieni.
Ugotowaną i przestudzoną kaszę łączymy z boczkiem, porem i drobno posiekanymi śliwkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Ciasto owijamy folią i odkładamy na kwadrans by "odpoczęło" a następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko wałkujemy i wycinamy koła o średnicy około 9 cm.
Na każdy krążek ciasta nakładamy sporą ilość farszu i sklejamy.

Pierogi wrzucamy w 3 partiach na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3 minuty od czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Przed podaniem pierogi posypujemy podsmażonym na suchej patelni boczkiem.

Smacznego!

Opublikowano: 4 września 2019
Tagi: boczek kasza por
Kategoria: Kasza, Pierogi
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Monika
Monika
12.09.2019 22:22 odpowiedz
Pyszne pierogi, wyszło mi 45 dużych pierogów, ilość farszu idealna, nie zostało ani nie zabrakło jednego ziarenka kaszy :D Tylko trzeba upychać farsz na maxa. Ciasto na pierogi - REWELACJA! To są pierwsze pierogi jakie robiłam, które po wrzuceniu do wody nie opadły na dno garnka i z ani jednej nie wyszedł mi farsz! Nie wiem czy to kwestia ciasta czy farszu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.09.2019 08:01 odpowiedz
Myślę, że to kwestia ciasta. 
Robię ciasto w ten sposób od dawna i uważam, że jest najlepsze ;)
Alicja
Alicja
05.09.2019 07:38 odpowiedz
Zrobione. Wszyscy zachwyceni. Polecam.
Monika
Monika
04.09.2019 14:16 odpowiedz
Gdzie dostanę śliwki wędzone? Albo czy mogę je zastąpić suszonymi?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.09.2019 20:10 odpowiedz
Właśnie sprawdziłam i moje jednak nie były wędzone, tylko suszone :) 
Więc śmiało można zamienić :)
M
M
04.09.2019 12:59 odpowiedz
Brzmi pysznie. Mam 2 pytania. Gryczana palona czy biała? Czy ten farsz można wykorzystać do innej potrawy niż pierogi? Ciasto na pierogi nie jest moją mocną stroną ale farsz bardzo mnie zaciekawił :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.09.2019 20:12 odpowiedz
Jak chodzi o kaszę, to zależy co kto woli. 
Mnie nie przeszkasza smak kaszy palonej, więc takiej użyłam. Ale jeśli komuś to przeszkadza, to można dać białą :)