6

Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i porem z sosem kurkowym




Dziś kolejna propozycja dania z wykorzystaniem kurek, tym razem jednak w formie sosu podawanego do smażonych pierogów z kaszą gryczaną, fetą oraz porem.

Jeśli nie przepadacie za fetą możecie zastąpić ją zmielonym, tłustym twarogiem.



Ciasto na pierogi:

* 560 g mąki pszennej tortowej

* 250 g (tj. 250 ml) wody o temperaturze ok. 70 stopni


* 1 duże jajko

* 2 spore łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

* 2 woreczki kaszy gryczanej

* 400 g fety


* 1 duża cebula

* 1 por

* 1 spora łyżka masła


* sól i pieprz do smaku

Sos:

* 350 g kurek

* 1 większa cebula

* 2 łyżki masła

* 2x100 ml wody

* 100 ml kremówki

* 1 łyżeczka mąki

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* olej do smażenia


SOS

Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej dokładnie oczyszczone i pokrojone kurki oraz szczyptę soli. Całość smażymy przez około 2-3 minuty dość często mieszając, a następnie wlewamy 100 ml wody i dusimy na niewielkim płomieniu do czasu aż grzyby będą miękkie (ok. 8 minut).

Następnie do grzybów dodajemy kremówkę, a kiedy sos zacznie się gotować, dodajemy mąkę rozmieszaną w pozostałej wodzie. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

FARSZ

Posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojonego w cienkie półplasterki pora podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie łączymy z ugotowaną kaszą oraz fetą. Mieszamy do chwili połączenia się składników, a następnie farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PIEROGI

Mąkę łączymy z solą, a następnie dodajemy jajko, olej oraz wodę. Ciasto zagniatamy do chwili aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. 

Kulkę ciasta dzielimy na 4 części i wałkujemy po jednej na lekko podsypanej mąką tortownicy na cienkie placki (cienkie ciasto to w przypadku pierogów połowa sukcesu) z których wycinamy koła o średnicy około 9 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy.

W czasie kiedy zajmujemy się jedną kulką ciasta pozostałe zawijamy w lekko wilgotną ściereczkę aby nie wyschły.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch (jeśli ciasto wyszło Wam dość grube, przedłużamy ten czas o kolejną minutę).

Ugotowane i przestudzone pierogi obsmażamy na złoto na oleju. Po zdjęciu z patelni odkładamy je na ręcznik papierowy na kilka minut.

Odsączone z nadmiaru tłuszczu pierogi podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego :)



Opublikowano: 24 sierpnia 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Judyta
Judyta
13.11.2016 20:48 odpowiedz
Mniam :) ja robię wersje z twarogiem i czerwoną cebulką :) ten farsz jest pyszny a po dodaniu jajek i otrębów/ amarantusa można upiec z niego burgery :) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2016 22:11 odpowiedz
Kauru - Mam taką cichą nadzieję, że przyjdzie taki dzień, że będzie mogła ją Pani nabyć ;)

Emka - Na przykład grubą kaszą jęczmienną.
Emka
Emka
25.08.2016 17:19 odpowiedz
Jaką kaszą najlepiej zastąpić gryczaną?
Pozdrawiam
kauru
kauru
25.08.2016 13:01 odpowiedz
A ja mam takie nietypowe pytanie, czy myślała Pani nad wydaniem książki? Przyznam szczerze, że zrobiłam już kilkanaście potraw z Pani przepisów i wszystkie wyszły niesamowicie przepyszne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2016 11:56 odpowiedz
Oczywiście, kasza musi być wcześniej ugotowana :)
kasia
kasia
24.08.2016 10:40 odpowiedz
o matko zjadłabym już samo to zdjęcie, boskie, a pierogi będę robić jutro tylko czy kaszę gotujemy czy nie bo nic o tym nie wyczytałam?