43

Pierogi z jagodami i pierogi z malinami


Bez pierogów z owocami nie ma lata. Zdaję sobie sprawę, że ile gospodyń tyle przepisów na ciasto pierogowe, ale ja prezentuję przepis który jest w mojej rodzinie od trzech pokoleń. Co najważniejsze, ciasto jest jędrne - ale nie twarde. Nie rozgotowuje się i nie pęka w trakcie gotowania. Co prawda pierogi są odrobinę pracochłonną propozycją na obiad, ale u mnie zawsze robi się ich sporo i mrozi. Jeśli też chcecie tak zrobić, polecam zamrozić pierogi ugotowane - surowe mogą pękać przy gotowaniu, chociaż dzięki dodatkowi oliwy nie powinno się tak dziać. Szczerze mówiąc u mnie mrożenie pierogów zależy od ilości czasu. Jeśli nie mam go sporo, po prostu mrożę surowe. Tak jak juz pisałam - może pęknąć jeden lub dwa, ale nie powinny. A jak je zamrozić? Na tacce lub desce układamy pierogi tak, aby się nie dotykały. Wkładamy do zamrażarki i kiedy są już całkowicie zamrożone przerzucamy do woreczka. W ten sam sposób mrozimy pierogi surowe jak i gotowane. Zanim wrzucam mrożone pierogi na wrzątek pozwalam im nabrać temperatury pokojowej i trochę się rozmrozić na talerzu, aby gwałtownie nie obniżyły temperatury wody, co również wpływa na ich rozklejanie. Tyle teorii na temat gotowania i mrożenia pierogów zbieranej przeze mnie przez kilka lat na podstawie ustnych przekazów rodziny i doświadczeń własnych ;) A teraz do sedna...

Składniki na ciasto:

* 1 kg mąki pszennej

* 1 jajko

* 2 szklanki ciepłej wody

* 2 łyżki oliwy

* 1/2 łyżeczki soli

 

 

Dodatkowo:





* 1 litr jagód + 2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki cukru pudru

* spore opakowanie malin

* kwaśna śmietana 12%

* cukier

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. W zależności od maki, może się okazać, że wody jest za mało. Ciasto nie powinno być twarde. Oliwa sprawi, że będzie bardziej elastyczne i łatwiej będzie się lepić.

Jagody łączymy z bułką tartą i cukrem. Malin nie musimy dosładzać.

Ciasto wałkujemy dość cienko i szeroką szklanką wycinamy koła. Nakładamy owoce i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie (wrzucany je na wrzątek) - kilka minut od chwili wypłynięcia pierogów. Podajemy ze śmietaną i cukrem.

 

Smacznego :)

 



 



 




Opublikowano: 27 lipca 2010
Tagi: jagody
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (43)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.07.2014 12:06 odpowiedz
A ja dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)
marina4
marina4
05.07.2014 11:12 odpowiedz
Kasiu uwielbiam Twoje przepisy!! Jesli kiedyś wydasz książkę, kupię kilka egzemplarzy dla siebie i bliskich. Przepisy genialne, Twój blog jest moim ulubionym, nawet mój mąż twierdzi, że gotuję wspaniale, (nawet lepeij od mamusi hihi) chociaż do niedawna potrafiłam zrobić tylko smaczne kanapki :) Oczywiscie moje dania czy wypieki nie wyglądają jeszcze tak pięknie jak Twoje np. nie sa idealnie równe, ale są pyszne:) Ciasto na pierogi też super, chyba za grubo je rozwałkowalam jeszcze nie mam wałka więc zastapiłam go literatką, ale wyszły pyszne:) Dziękuję też za błyskawiczne odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam
kaspiecze
02.08.2010 15:50 odpowiedz
kiedy strona zsunęła się d drugiego zdjęcia, usta mi się otworzyły do tego jagodowego przysmaku! boskie!!!
karaambowa
karaambowa
01.08.2010 20:44 odpowiedz
Hej, zrobiłam dzisiaj wg Twojego przepisu z jagodami a zamiast malin dałam truskawki (moje osobiste zamrożone-ale najpierw rozmroziłam i obsypałam cukrem pudrem). Do jagód nie dodałam bułki (deficyt w domu)- ale i tak wyszły rewelacyjne!!!!!!
Miałam nadzieję, że trochę ich zamrożę, ale niestety rodzina zjadła!!!
Przepis rewelacja- ciasto pięknie sie rozwałkowuje i już wiem, że pierogi będę robiła częściej:)
pozdrawiam
Ewa
wypiekibeaty
31.07.2010 22:10 odpowiedz
z jagodami oczywiście jadłam,ale z malinami! jeszcze nie:)
ale wyglądają smacznie:)
pozdrawiam
kasia662294
30.07.2010 20:23 odpowiedz
z malinami jeszcze nie jadłam! bardzo apetyczne :)))
magoldi
29.07.2010 08:40 odpowiedz
Super wersje , ja oczywiscie jestem bardziej jagodowa ale z malinami napewno tez sa smaczne :)
Kasia
28.07.2010 19:28 odpowiedz
mmm Kaśka 2 zdjęcie mnie powaliło. Wygrywasz :)
Pozdrawiam :)
cezonia_wino_i_oliwki
28.07.2010 10:32 odpowiedz
Z jagodami cudne, ale te malinkowe...niebo w gębie pewnie! Nigdy nie jadłam pierogów z malinami, z truskawami tak, ale maliny...kurcze, aż musze kiedyś spróbować bo mnie ciekawi smak :)
rotissoire.blogspot.com
28.07.2010 01:36 odpowiedz
co za wspaniały pomysł z tymi malinami, dziękuję!
joanna-kuchareczka
28.07.2010 00:10 odpowiedz
Piękne pierożki. Pyszne! zjadłabym z chęcią.
Gość
Gość
27.07.2010 22:30 odpowiedz
Ja chcę takiego pieroga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
mamamarzynia
27.07.2010 20:24 odpowiedz
Och, jak one wyglądają, bajeczka!
diab79
27.07.2010 20:21 odpowiedz
To już kolejny blog, który kusi mnie dzisiaj jagodami. Nie ma wyjścia, koniecznie muszę przygotować coś jagodowego.
wedelka
27.07.2010 19:55 odpowiedz
Piękne i apetyczne zdjęcia :) Niestety, ja pierogów z owocami nie lubię, a i mój mąż zraził się do tych z jagodami, po tym jak jego mama gotowała je prawie dzień po dniu klika lat temu. Mimo to, patrząc na takie zdjęcia, ślinianki same zaczynają pracować :) Masz talent, kobietko ;)
panna_malwinna
27.07.2010 18:26 odpowiedz
jako dziecko kochałam pierogi i to właśnie tylko i wyłącznie owocowe lub z serem. a z malinami to nigdy nie jadłam . a z wiekiem smaki się zmieniają- więc pokochałam ruskie;)
dyrdymalki
27.07.2010 17:18 odpowiedz
Kasia .. ja chce pierogi z owocami .. moje dzieci nie lubią ;( więc i też nie robię .. buuu .. trzeba będzie gdzieś się załapać ;) pozdrawiam
ciastella
27.07.2010 17:04 odpowiedz
świetne;D takie same robii moja moja
nobleva
27.07.2010 16:58 odpowiedz
Podczas trzech tygodni w Polsce praktycznie nie gotowałam z kilkoma wyjątkami, jednym z nich były właśnie pierogi z jagodami. Pojechałam do mojej babci, która miała jagody i łzy w oczach, że sił nie ma żeby prawnukom pierogów nalepić. Nalepiłam ja. A z malinami pewnie są przepyszne, muszę spróbować.
majanaboxing
27.07.2010 16:40 odpowiedz
Jejku, są mega fantastyczne! Zabieram i jedne i drugie na spróbowanie. Pyszniutko wyglądają Kasiu. Zjadłabym taki obiadek, nie powiem :)
Pozdrawiam Cie:)
katarzyna_sar
27.07.2010 15:58 odpowiedz
Zjadłabym sobie pierogów z malinami, bo z jagodami w tym roku jadłam:-). Pysznie wyglądają na talerzu, ślinka cieknie, pozdrawiam:-)
Gość
Gość
27.07.2010 15:55 odpowiedz
Jeszcze nie robiłyśmy pierogów z malinami i chętnie byśmy spróbowały. Mniam! a adjęcia piękne!
lo
lo
27.07.2010 15:44 odpowiedz
Ile ja bym dała za taki talerzyk pierogów. Niestety nie jestem dobra w ich lepieniu. Może potraktuję to jako kolejne wyzwanie i wezmę się za lepienie.
Lo (Pistachio-lo.blogspot.com)
abbra
27.07.2010 14:03 odpowiedz
Pycha ! Szczególnie te malinowe mi się podobają - będę musiała kiedyś spróbować , jak smakują pierożki z takim nadzieniem . :)
majazteca
27.07.2010 13:41 odpowiedz
Kasiu, kusisz tymi pierogami niemilosiernie :) Z dodatkiem malin jeszcze pierogow nie robilam ale wierze, ze musza byc przepyszne. A to jagodowe wnetrze...marzenie :)
katarina.f
27.07.2010 12:42 odpowiedz
No teraz to dałaś czadu! :-) Cudo!!!
kuchareczkaagusia
27.07.2010 12:28 odpowiedz
uwielbiam owocowe pierogi
izaa_a
27.07.2010 12:27 odpowiedz
uwielbiam pierogi........ale Kasiu mi narobiłaś smaku na nie;)
wiosenka27
27.07.2010 12:11 odpowiedz
Ale mnie naszła ochota na takie pierożki, pycha:)
milk_chocolate84
27.07.2010 11:35 odpowiedz
z malinami to ja jeszcze nie jadłam :] Ale już wiem że będą smakować wybornie :D
zjedz_mnie
27.07.2010 11:33 odpowiedz
Stanowczo za dobra fotka Ci wyszła pieroga z jagodami, aż ślinka cieknie... a ja w pracy ;]
agnieszka
27.07.2010 11:21 odpowiedz
wow, ja również jakoś nie wpadłam na robienie pierogów z malinami. ;) z jagodami albo truskawkami owszem, ale z malinami nigdy nie próbowałam... więc chyba najwyższa pora ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2010 10:57 odpowiedz
Nie znam nikogo, kto by robił pierogi z malinami :) A polecam :)

Chętnie powymieniam się za inne smakowitości :)

A co do cateringu to rozważę ;) Ktoś jeszcze chętny? :)
elau66wr
27.07.2010 10:54 odpowiedz
Kasiu litości- w pracy siedzę, a tu ślinka cieknie. Masz może catering? haha
Ja ciasto na pierogi robię łącząc sposób mojej mamy i teściowej: mąka tortowa + jajko + mleko
kabamaiga
27.07.2010 10:48 odpowiedz
O a ja właśnie ulepiłam pierogi ze śliwkami. Wymienimy kilka?
margot11
27.07.2010 10:28 odpowiedz
wow z malinami nie robiłam jeszcze i widzę ,że błąd
piękne
kucharnia
27.07.2010 10:27 odpowiedz
Pierogi dwa razy poproszę! Jedna porcja to zdecydowanie za mało:) Pozdrawiam.
justmydelicious
27.07.2010 10:24 odpowiedz
z takim połączeniem pierogów jeszcze ni jadłam, a wyglądają na prawdę kusząco :)
Ivon
27.07.2010 10:22 odpowiedz
Ale pysznie wyglądają !!!!
kornik
27.07.2010 10:21 odpowiedz
pierogi z malinami... pyszności!
espresso9
27.07.2010 10:06 odpowiedz
Mniam,co za widok z rana!
Przepysznie wyglądają te pierogi :D
emma001
27.07.2010 10:02 odpowiedz
jeszcze nigdy nie jadłam pierogów z malinami, musze sprbować ;)
Uwielbiam pierogi z owocami ;)
mania179
27.07.2010 09:53 odpowiedz
Biorę te z jagodami! :)
A swoją drogą - my też tak robimy ciasto na pierogi, identycznie.