0

Pierogi różane z twarogiem



Syrop różany w (różowym ;)) cieście, twaróg i różana marmolada. 

Dziś mam dla Was przepis na obłędnie różane pierogi z serem. 

Jeśli nie posiadacie syropu różanego możecie go pominąć - marmolada lub konfitura z płatków róż zapewnią odpowiednią ilość różanego aromatu, ale dzięki dodatkowi syropu ciasto ma delikatnie wyczuwalną słodycz. 

Jeśli macie ochotę, możecie też dodać do środka malinę, lub posypać nimi już ugotowane pierogi. 


Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gorącej wody (ok. 70-80 stopni)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki syropu różanego
  • 2-3 krople różowego barwnika w żelu 
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
  • 750 g tłustego twarogu 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • marmolada różana 

Barwnik i syrop  łączymy z wodą, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. 
Ciasto owijamy folią i odkładamy na kwadrans by "odpoczęło" a następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko wałkujemy i wycinamy koła o średnicy około 9cm.

Twaróg łączymy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym i zagniatamy dłonią do czasu, aż będzie gładki. 
Na krążki ciasta nakładamy porcję twarogu oraz niewielką ilość marmolady.  

Pierogi wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

Podajemy z topionym masłem luk kwaśną śmietaną. 

Smacznego! 

Opublikowano: 2 sierpnia 2020
Tagi: róża twaróg
Kategoria: Wegetariańskie, Pierogi
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.