20

Piernikowy Kasztanek




Piernikowy Kasztanek to pierwsza słodka propozycja na tegoroczne Święta.

Kakaowo piernikowy biszkopt skropiony ponczem z nutą pomarańczowego likieru Cointreau, warstwa dżemu porzeczkowego, kawowa masa na bazie kremówki i mascarpone z solidną porcją startych na tarce Kasztanków oraz warstwa oprószonej płatkami czekoladowymi bitej śmietany. 

Ponieważ przygotowanie ciasta zbiegło się z moimi imieninami, miało ono oprócz nas kilku dodatkowych degustatorów, którzy jednogłośnie okrzyknęli je najlepszym ciastem ostatnich miesięcy. 

Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskim niebanalnym wypiekiem, rozważcie wpisanie na swoją świąteczną listę Piernikowego Kasztanka :)

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm

Ciasto:

* 4 jajka

* 3/4 szklanki cukru

* 3/4 szklanki mąki

* 2 płaskie łyżki kakao

* 1 łyżka przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 3 łyżki wody

Poncz:

* 1/2 szklanki letniej wody

* 4-5 łyżek likieru (kawowego, pomarańczowego lub czekoladowego - najbardziej polecam pomarańczowy)

* 2 łyżeczki cukru

Masa:

* 500 g mascarpone

* 250 ml kremówki

* 16 Kasztanków

* 3 łyżki cukru pudru

* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

* 1,5 łyżki wrzątku

Masa śmietanowa:

* 500 ml kremówki

* 2 łyżki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku

Dodatkowo:

* 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

* wiórki czekoladowe 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy olejem.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), do której następnie dodajemy wodę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika mąkę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników, a następnie masę przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika formę upuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm (dnem do podłogi) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy z niego papier i przekrawamy na 2 części. 

Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia cukru.

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kasztanki ścieramy na grubych oczkach tarki.

Pierwszą część ciasta umieszczamy w formie, skrapiamy ponczem i rozsmarowujemy na nim dżem. 

Mascarpone łączymy z kremówką oraz cukrem pudrem i ubijamy do chwili powstania gęstej masy (uwaga - zbyt długo ubijana zważy się). Następnie do kremu dodajemy zimną kawę i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilka sekund). 

Do masy dodajemy starte Kasztanki i mieszamy delikatnie łyżką. Tak powstały krem rozprowadzamy delikatnie na cieście, a następnie przykrywamy go drugą, również naponczowaną częścią biszkoptu. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kremówkę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywno. Następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na wierzch ciasta, a następnie osypujemy ją wiórkami czekoladowymi. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Smacznego :)


Opublikowano: 29 listopada 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2017 20:56 odpowiedz
Obawiam się, że sam fix nie wystarczy. Bez żelatyny może Ci się ta masa rozjechać przy krojeniu.
Ada1984
Ada1984
22.12.2017 19:52 odpowiedz
Kasiu ponieważ boję się żelatyny jak ognia czy mogę dodać fix zamiast żelatyny?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.01.2017 20:02 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nie ma innego pomysłu, bo tu właśnie sprawdzają się cukierki typu Kasztanki/Michałki. Może jest u Ciebie coś podobnego do naszych cukierków?
ibis
ibis
08.01.2017 11:20 odpowiedz
Kasiu, czym mozna zastapic Kasztanki? Mieszkam za granica i tu ich nie ma :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2016 12:02 odpowiedz
Myślę, że się nada.
Marta
Marta
21.12.2016 09:03 odpowiedz
A jak się sprawdzibzamiast likieru wódka smakowa? Mam taką akurat w domu i zastanawiam się czy kupić likier
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2016 18:59 odpowiedz
Patrycja - Proponuję sam sok z wódką.

Lilia - Można dodać Malibu, chociaż smak smak pomarańczy pasuje tutaj idealnie.
Lila
Lila
19.12.2016 18:03 odpowiedz
A czy zamiast likieru pomarańczowego będzie można dodać malibu?
Patrycja
Patrycja
19.12.2016 13:33 odpowiedz
Witam , planuje te ciasto upiec na święta , czy zamiast likieru pomarańczowego mogę zmieszac 1/4 szklanki wody z 1/4 szklanki soku pomaranczowego plus 2-3 łyzki wodki? czy moze jakies inne proporcje , nie wiem sam sok z wódką? Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2016 08:14 odpowiedz
Agnieszka - masa jest tak sztywna, że nie ma potrzeby dodawania żelatyny. Jeśli jednak bardzo Ci na tym zależy, to do mas żelatynę rozpuszcza się najpierw we wrzątku (ilość nie może być za mała, aby nie porobiły się grudki podczas dodawania - ok. 70 ml na 2-3 łyżeczki), a potem studzimy ją do temperatury pokojowej (za ciepła żelatyna zważy masę) i dodajemy na sam koniec, cały czas miksując, aby równomiernie rozprowadziła się w masie.
Agnieszka
Agnieszka
08.12.2016 17:20 odpowiedz
Witam
Czy do masy z kasztankami można dodać żelatyny i jak tak kiedy najlepiej ją dodać?Pozdrawiam :)
Malwina
Malwina
02.12.2016 22:46 odpowiedz
Uwielbiam takie połączenia. Może być lepsze od porzeczkowca, koniecznie wypróbuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2016 00:30 odpowiedz
Tak :) Worek cukierniczy plus tylka Wilton 6B :)
Monia
Monia
01.12.2016 17:50 odpowiedz
Kasiu szprycowałas górę rękawem bo tak ładnie Ci wyszło?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2016 10:37 odpowiedz
Kasia - myślę, że to będzie około 250-300 g, więc 2,5 tabliczki. Max 3. Ale moim zdaniem lepsze byłyby czekoladki, ponieważ mają więcej "nadzienia" :)
kasia
kasia
29.11.2016 10:23 odpowiedz
Kasiu ja na swoje imieniny robiłam Dynastię pycha, a w tym cieście gdybym chciała dodać czekoladę kasztanek to ile tabliczek dodać?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2016 09:52 odpowiedz
Lila - nie, one połączą się tworząc gęsty krem.
Lila
Lila
29.11.2016 09:42 odpowiedz
Kremowki nie ubijamy przed dodaniem mascarpone?
Lena
Lena
29.11.2016 09:15 odpowiedz
Ciasto wygląda tak pięknie, że aż szkoda je zjeść !
Lena
29.11.2016 08:44 odpowiedz
Pyszna propozycja. Wygląda smakowicie :)