
Piernikowy Kasztanek to pierwsza słodka propozycja na tegoroczne Święta.
Kakaowo piernikowy biszkopt skropiony ponczem z nutą pomarańczowego likieru Cointreau, warstwa dżemu porzeczkowego, kawowa masa na bazie kremówki i mascarpone z solidną porcją startych na tarce Kasztanków oraz warstwa oprószonej płatkami czekoladowymi bitej śmietany.
Ponieważ przygotowanie ciasta zbiegło się z moimi imieninami, miało ono oprócz nas kilku dodatkowych degustatorów, którzy jednogłośnie okrzyknęli je najlepszym ciastem ostatnich miesięcy.
Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskim niebanalnym wypiekiem, rozważcie wpisanie na swoją świąteczną listę Piernikowego Kasztanka :)
Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm
Ciasto:
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1 łyżka przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki wody
Poncz:
* 1/2 szklanki letniej wody
* 4-5 łyżek likieru (kawowego, pomarańczowego lub czekoladowego - najbardziej polecam pomarańczowy)
* 2 łyżeczki cukru
Masa:
* 500 g mascarpone
* 250 ml kremówki
* 16 Kasztanków
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 1,5 łyżki wrzątku
Masa śmietanowa:
* 500 ml kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki żelatyny
* 70 ml wrzątku
Dodatkowo:
* 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
* wiórki czekoladowe
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy olejem.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), do której następnie dodajemy wodę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika mąkę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników, a następnie masę przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika formę upuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm (dnem do podłogi) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy z niego papier i przekrawamy na 2 części.
Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia cukru.
Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kasztanki ścieramy na grubych oczkach tarki.
Pierwszą część ciasta umieszczamy w formie, skrapiamy ponczem i rozsmarowujemy na nim dżem.
Mascarpone łączymy z kremówką oraz cukrem pudrem i ubijamy do chwili powstania gęstej masy (uwaga - zbyt długo ubijana zważy się). Następnie do kremu dodajemy zimną kawę i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilka sekund).
Do masy dodajemy starte Kasztanki i mieszamy delikatnie łyżką. Tak powstały krem rozprowadzamy delikatnie na cieście, a następnie przykrywamy go drugą, również naponczowaną częścią biszkoptu.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kremówkę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywno. Następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na wierzch ciasta, a następnie osypujemy ją wiórkami czekoladowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego :)
Opublikowano: 29 listopada 2016
Lilia - Można dodać Malibu, chociaż smak smak pomarańczy pasuje tutaj idealnie.
Czy do masy z kasztankami można dodać żelatyny i jak tak kiedy najlepiej ją dodać?Pozdrawiam :)