2

Piernikowe tiramisu z mandarynkami



A w zasadzie to deser a la tiramisu. 
Zamiast biszkoptów użyłam lukrowanych pierniczków, do masy z żółtek i mascarpone dodałam przyprawy do piernika, a całość przełożyłam mandarynkami. 
Już chyba bardziej świątecznie się nie dało ;)

Deser jest pyszny. I bardzo prosty w przygotowaniu. Niestety konieczne jest obranie  mandarynek z białej błonki, co jest dość czasochłonne. Ale jeśli nie macie na to czasu (lub cierpliwości ;) ), to możecie użyć mandarynek z puszki. 
Jeśli nie posiadacie likieru pomarańczowego możecie dodać do kawy Amaretto, likier kawowy, czekoladowy lub po prostu odrobinę wódki. W wersji dla dzieci alkohol zamieńcie na sok pomarańczowy :)

 

Składniki na 4 porcje:
(moje pucharki mają po 220 ml pojemności)
  • 12 miękich, lukrowanych pierniczków (lub 8, jeśli są większe)
  • 6 większych mandarynek
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml kremówki
  • 3 duże żółtka (wcześniej sparzonych jajek)
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)


Dodatkowo:

  • 1 słodkie espresso
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (użyłam Cointreau)

Drobno rozkruszone pierniczki umieszczamy na dnie pucharków. Skrapiamy je kawą połączoną z likierem.
 
Obrane z białych błonek mandarynki umieszczamy na pierniczkach.

Żółtka łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy mascarpone oraz przyprawę do piernika i miksujemy do chwili połączenia. Na koniec dolewamy kremówkę i całość miksujemy do chwili, aż masa ponownie zgęstnieje. 
Masę umieszczamy na mandarynkach. 

Ja dodatkowo udekorowałam deserki złotym brokatem jadalnym oraz ciasteczkami speculoos. 

Smacznego :) 

Opublikowano: 26 listopada 2018
Kategoria: Desery, Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
ewa
ewa
29.11.2018 12:15 odpowiedz
Nawet jak przepis mi nie podchodzi,to zdjecia u Pani sa przepiekne.Pozdrawiam.
Wypieki Beaty
26.11.2018 15:53 odpowiedz
Uwielbiam wszystkie wersje smakowe tiramisu i ta na pewno też by mi smakowała :)