0

Piernikowe racuchy z jabłkami

Weekendowe śniadanie



Dziś, w ramach weekendowych propozycji śniadaniowych przepis na piernikowe racuchy z jabłkami :)

Pięknie pachnące korzennymi przyprawami, z miękkimi, rozpieczonymi jabłkami i Waszą ulubioną konfiturą. 
Ja podałam do nich moje tegoroczne konfitury z wiśni i czekolady i był to bardzo zgrany duet. 

 


Składniki na 2-3 porcje:
  • 140 g mąki pszennej
  • 140 g mleka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki stopionego masła (ilość po rozpuszczeniu)
  • 2 miękkie, słodkie jabłka

Dodatkowo:
  • ulubiona konfitura (u mnie wiśniowo czekoladowa)

Składniki na racuchy łączymy i miksujemy blenderem. 
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. każdy plasterek zanurzamy w cieście i układamy na rozgrzanej z niewielką ilością oleju patelni. 
Smażymy na małym ogniu, do czasu, aż racuchy zarumienią się z obu stron. 

Podajemy z ulubioną konfiturą. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 5 października 2019
Tagi: jabłka
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.