22

Piernik na piwie karmelowym




Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dom pachnie korzennymi przyprawami, a pół tysiąca światełek połyskuje na choince wypełniając dom ciepłym, złotym światłem. Czerwone obrusy czekają już w szafie nienagannie wyprasowane, tylko wielka szkoda, że wyhaftowane na nich płatki śniegu będą jedynymi, jakie w tych dniach dane będzie nam zobaczyć.

Świąteczne menu dopięte na ostatni guzik, a piernik staropolski, by zbytnio nas nie kusić, kruszeje już na najwyższej szafie.  

Dzisiejszy piernik to chyba ostatnia piernikowa propozycja w najbliższym czasie. Najwyższa pora odpocząć od piernikowych słodkości, by cieszyć się tymi, które już za tydzień zagoszczą na naszym świątecznym stole :)

    

Składniki:

* 2 szklanki mąki pszennej

* 250 ml piwa karmelowego (np. Karmi)

* 120 g masła

* 1 szklanka cukru

* 4 łyżki miodu

* 2 jajka

* 2 łyżki przyprawy do piernika

* 1 czubata łyżka kakao

* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 płaska łyżeczka sody

Polewa:

* 50 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

* 6 łyżek śmietanki kremówki

Miód, masło i cukier podgrzewamy do chwili połączenia się składników. Garnek odstawiamy z ognia i po około 10 minutach dodajemy przyprawę wymieszaną z sodą i kakao, roztrzepane jajka oraz piwo. Energicznie mieszamy trzepaczką do chwili połączenia się składników a następnie dodajemy mąkę i dalej mieszamy do chwili utworzenia się gładkiego ciasta.

Keksówkę o wymiarach 25x15 cm wykładamy papierem do pieczenia (włącznie z bokami), przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę podgrzewamy w garnku z grubym dnem, a następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą polewę, którą dekorujemy wierzch piernika.

Ja dodatkowo posypałam polewę jadalnym brokatem, który na ciemnej czekoladzie przepięknie wygląda i cudnie się błyszczy.

Smacznego :)

Inspiracja 


Opublikowano: 18 grudnia 2013
Tagi: czekolada
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
KAŚKA M
KAŚKA M
28.12.2017 09:28 odpowiedz
Pieklam na świętapiernik wyszedł wspaniały .dodalam do ciasta dużo Orzechów włoskich które uwielbia moja rodzina.balam się ze ciasto nie wyrośnie,ze będzie zbyt ciezkie, ale cudnie wyrosło
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2015 14:13 odpowiedz
Aniu - bardzo mi miło :)
ania
ania
28.11.2015 21:46 odpowiedz
Kasiu uwielbiam Twojego bloga, próbowałam już wielu przepisów i każdy z nich był sukcesem. Właśnie dzisiaj upiekłam ten piernik na rozgrzewkę przed adwentem i ponownie jestem zachwycona :) Dzięki za tyle świetnych przepisów :)
Lena
Lena
25.10.2015 09:31 odpowiedz
Piernik jest niesamowity, zdecydowanie mój faworyt. Wyszedł idealny, wilgotny o charakterystycznym smaku. Długo zachował świeżość :D
elad61
elad61
04.03.2015 13:21 odpowiedz
Witam, w wykonaniu brakuje proszku do pieczenia, a w składnikach jest podany. Pozdrawiam Ela
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2014 20:59 odpowiedz
Zdecydowanie najlepiej upiec go dzień wcześniej.
Gość
Gość
18.12.2014 17:29 odpowiedz
Witam, ile dni przed Wigilią najlepiej upiec piernik ?
Gość
Gość
18.12.2014 14:33 odpowiedz
Ile czasu przed Wigilią należy upiec piernik?
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 12:01 odpowiedz
Piekłam ostatnio piernik na ciemnym piwie, smakował wspaniale .... dlatego też każdemu piernikowi z dodatkiem chmielowego napoju daję 5+:)
monika
monika
23.12.2013 09:31 odpowiedz
ok. Dzięki, wła snie mieszam... :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2013 09:28 odpowiedz
Tak. I do mąki.
monika
monika
23.12.2013 09:25 odpowiedz
Witam,
rozumiem, że proszek do pieczenia dodajemy razem z sodą do przyprawy i kakao.
Czy tak?
ssylvvia
22.12.2013 16:00 odpowiedz
Dzięki Kasiu - teraz jest już za późno na przedświąteczne zakupy internetowe. Ale przyda się na przyszłość :)
wenus-lifestyle
21.12.2013 20:54 odpowiedz
O takim przepisie jeszcze nie słyszałam ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2013 17:31 odpowiedz
O proszę, jeszcze jakąś nową serię znalazłam :) cafe-chocolate.pl/120-brokat-jadalny
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2013 17:30 odpowiedz
Proszę bardzo. Cała gama kolorów :) cafe-chocolate.pl/86-brokat-spozywczy
ssylvvia
21.12.2013 17:26 odpowiedz
A ja jestem zachwycona jadalnym brokatem. Nie miałam pojęcia, że takie coś istnieje! Czy można go dostać w zwykłym sklepie? Pamiętasz gdzie go kupiłaś??
kama
kama
19.12.2013 20:24 odpowiedz
Właśnie dziś go upiekłam i jestem nim zachwycona. Polecam
kabamaiga
18.12.2013 21:38 odpowiedz
Tak sobie czytam i się dziwię jakie to czerwone autobusy uprasowałaś ;) A potem czytam jeszcze raz i wszystko jasne. A piwa nie piłam, nawet w pierniku.
mata do jogi
18.12.2013 13:29 odpowiedz
Prezentuje się bardzo smakowicie :) co do płatków śniegu - mam nadzieje że pogoda nas mile zaskoczy i chociaż trochę białego puchu będzie na zewnątrz
Dorota
Dorota
18.12.2013 10:50 odpowiedz
Jak już się zdecydowałam, który piernik upiekę to mi znowu namieszałaś w głowie zamieszczając kolejny przepis ;-)))
Ech... Chyba trza będzie 2 zrobić :-)
mikimama
18.12.2013 09:23 odpowiedz
Podoba mi się Twój przepis Kasiu...