36

Piernik marchewkowy




Aura za oknem nie sprzyja przygotowaniom do Świąt. 

Z roku na rok, słowa piosenki Binga Crosby'ego nabierają coraz to głębszego sensu. 
 
"I'm dreaming of a white Christmas,

Just like the ones I used to know..."


Tak, ja też.           

I choć do Świąt jeszcze trochę czasu pozostało, nawet nie łudzę się, że cokolwiek w tej kwestii się zmieni. W ostatnich latach brak śniegu jest głównym tematem debat w drodze na Wigilię. 

Niemniej jednak grudzień jest dla mnie miesiącem absolutnie magicznym i nawet brak śniegu nie odbierze mi radości z celebrowania tego czasu. 

W niedzielę ubraliśmy choinkę i zapakowałam pierwsze prezenty. Zrobiłam też potrójną porcję pierniczków którą rozdam rodzinie i znajomym. Odszukałam w sieci radio, które przez całą dobę gra świąteczne piosenki, a nawet sporządziłam przedświąteczny plan działania. Nie znoszę działania z harmonogramem w dłoni, ale w tym czasie jest to konieczność. 

Wypróbowuję też przepisy na szybkie pierniki i ten bez dwóch zdań zdobył nasze podniebienia. Jest wilgotny, a jednocześnie puszysty, aromatyczny i przygotowanie go zajmuje dosłownie 15 minut. I chociaż do tradycyjnego piernika raczej mu nie po drodze, to dla jego korzenno pomarańczowego smaku naprawdę warto go przygotować.    

Dodane o 12:40 - Odnotowuję za oknem pojedyncze płatki śniegu :) 

Dodane o 20.20 - Zamieć śnieżna :)

Składniki:

* 2 szklanki mąki pszennej (po 250 ml)

* 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (im słodsza, tym lepiej)

* 1 pełna szklanka cukru

* 1 szklanka oleju 

* 3 jajka

* 2 łyżki przyprawy do piernika

* 1 łyżka kakao    

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka sody

* skórka otarta z 1 dużej, spażonej pomarańczy

Polewa:

* 50 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

* 8 łyżek kremówki

Mąkę łączymy z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. 

Olej, cukier i jajka miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, a następnie dodajemy do nich skórkę z pomarańczy i marchewkę. Zmniejszamy obroty i dodajemy suche składniki. Miksujemy do chwili połączenia się składników (około minutę).

Keksówkę o wymiarach 25x15 cm wykładamy papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i przelewamy do niej ciasto. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

Połamaną czekoladę oraz śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej (mieszając co jakiś czas) do chwili, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą polewę, którą pokrywamy ciasto.

Smacznego :)



Inspiracja

Opublikowano: 6 grudnia 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (36)
Łodziak
Łodziak
19.09.2017 23:47 odpowiedz
Wspaniały i pyszny piernik marchewkowy - rdzennie łódzkie ciasto. Miód był trudno dostępny i drogi, a większość mieszkańców Łodzi to byli robotnicy (więc bogactwem nie grzeszyli). Łódzkie gospodynie zatem wymyśliły piernik marchewkowy - pachnący miodem, a miodu nie zawierający. :)

Pozdrowienia z pięknej Łodzi!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.01.2016 20:54 odpowiedz
Oczywiście :)
Aga
Aga
08.01.2016 13:03 odpowiedz
Aha, Kasiu czy do polewy mogę dodać mleko zamiast śmietanki? bo raczej jej nie używam i szkoda mi kupować opakowanie i potem je marnować albo szukać pretekstu do kawy z bitą śmietana...;p
Aga
Aga
08.01.2016 13:01 odpowiedz
robiłam drugi raz , piekłam krócej ok 40 min i jest bardziej wilgotny, a upieczony.Posłuchałam moich kubków smakowych, poszłam do szafki, otworzyłam słoiczek z dżemem marchewkowo- pomarańczowym i smaruję sobie nim piernik ...i mmmm, idealnie pasuje;))) polecam;)
Aga
Aga
02.01.2016 12:35 odpowiedz
piernik super;) pyszny, mi też się lekko wysuszył, na drugi raz będe jednak krócej piec i zobaczę. polewa też pyszna- będę ją też stosować do innych wypieków;) Dziękuję za przepis;) aha zauważę też że to jeden z tańszych pierników, bo bez miodu i bakali a pyszny;)
patricia-bakes
08.12.2015 17:15 odpowiedz
Bardzo smaczny, wilgotny i mięciutki piernik. A do tego ekspresowy do przygotowania :) Dziękuję za przepis - jeszcze do niego powrócę :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.06.2015 19:06 odpowiedz
Lidio nie wiem czy jak zmniejszysz składników o połowę, to nie wyjdzie za mało ciasta. A jak chodzi o czas pieczenia, to ciężko mi tu ocenić. Na początek sprawdź je wykałaczką po 25 minutach. Nigdy nie robiłam tego ciasta w formie muffinek :)
Lidia
Lidia
03.06.2015 18:35 odpowiedz
Kasiu, chciałabym wg tego przepisu zrobić babeczki. Mam formę do babeczek na 12 szt. Czy zmniejszyć ilość składników o połowę i to samo zrobić z czasem pieczenia? Dziękuję za odpowiedź.
Agnieszka
Agnieszka
03.03.2015 16:01 odpowiedz
super piernik,dziś zrobiłam i napewno będzie powtórka :) piekłam ok 55 min ale nie wyszedł taki mokry,ale może to marchewka była sucha i dlatego :) polecam niezdecydowanym :)
Lidia
Lidia
13.12.2014 21:42 odpowiedz
Wyszedł przepyszny, dokładnie taki jak na zdjęciu:)
ola
ola
29.04.2014 18:53 odpowiedz
robilam ten piernik juz 4 razy i za kazdym razem jest przepyszny!! uwielbiam mokre ciasta a ten jest wyjatkowo wilgotny polecam:)
inka
inka
15.01.2014 11:52 odpowiedz
Ciasto wyszło przepyszne, cudownie smakowało przez kilka świątecznych dni.
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 11:50 odpowiedz
Kasiu widac, że to ciasto jest cudownie wilgotne:) ... takie lubię:) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2013 14:28 odpowiedz
Miło mi, że smakował :)
AgiP.
AgiP.
29.12.2013 14:05 odpowiedz
Fantastyczne i meeega łatwe ciasto, a jestem kulinarnym...ANTYTALENTEM :) Nikt nie rozpoznał, że w składzie jest marchewka :) Polecam!
maeva-27
25.12.2013 12:56 odpowiedz
Piernik bardzo smaczny, ja go troszkę przesuszyłam ale i tak jest świetny. Pięknie wyrósł, wyglądał po prostu genialnie z polewą czekoladową i skórką kandyzowaną. Polecam bardzo.
ola
ola
23.12.2013 18:53 odpowiedz
Pyszny. Polecam!
wenus-lifestyle
21.12.2013 20:55 odpowiedz
Bardzo lubię ciasto marchewkowe, więc myślę że taki piernik by mi posmakował :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2013 16:44 odpowiedz
Szczerze mówiąc, najlepszy jest 1 i 2 dnia, więc ja zalecam nawet wtorek rano.
Kasia
Kasia
21.12.2013 16:38 odpowiedz
Ile wczesniej moge go zrobic?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2013 13:18 odpowiedz
Słodka 36% do ubijania. Kremówka.
Gość
Gość
18.12.2013 09:28 odpowiedz
Witam,
piernik wygląda przepysznie i mam zamiar go zrobić, ale mam pytanie jaka śmietana kremówka czy UHT 36% czy zwykła do ubijania 36%?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2013 08:10 odpowiedz
Elu - miło mi, że smakuje :)
ElaD
ElaD
09.12.2013 21:25 odpowiedz
Przepyszny piernik, fajny pomysł z dodatkiem marchewki, ślicznie się po przekrojeniu prezentuje w cieście. Skórka z pomarańczy dodaje świeżości a od siebie dodałam orzechy i rodzynki:) Na Święta wypiek obowiązkowy!
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)
Dzierlatka
09.12.2013 15:28 odpowiedz
Piękne zdjęcia - jak zwykle u Ciebie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2013 14:20 odpowiedz
Miło mi, że smakował :)
Anna
Anna
07.12.2013 21:55 odpowiedz
pycha, jest naprawdę dobry i szybki w wykonaniu. dziś zrobiłam, jutro powtórzę :)
Andziorek
Andziorek
07.12.2013 14:05 odpowiedz
piernik marchewkowy? no, no, no...jeszcze nie słyszałam...ale wyglada apetycznie
majanaboxing
06.12.2013 22:25 odpowiedz
Kasiu, cudny piernik ! Marchewkowy kiedyś robiłam,pyszny był :)
U mnie leży śnieg i wieje i pada nadal.
Oczarowana
Oczarowana
06.12.2013 21:45 odpowiedz
Kasiu, w Trójmieście od wczorajszego wieczorem non stop pada i wieje :) dzisiaj 7 godzin wracałam do domu, taki paraliż, a składników na piernik w lodówce brak! :< ale przynajmniej świat jest czysty i piękny
asialc1
06.12.2013 17:03 odpowiedz
Fajnie, ze już macie choinkę. My ubieramy dzień, dwa przed Wigilią ;-) Super piernik :-)
wenus-lifestyle
06.12.2013 15:49 odpowiedz
U mnie mnóstwo śniegu, a piernik wygląda apetycznie ;)
kabamaiga
06.12.2013 14:46 odpowiedz
Robiłam kiedyś dyniowy. Podejrzewam, że są odrobinę podobne w smaku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2013 07:51 odpowiedz
Inspirowane - i pewnie w marcu ;)

Oczarowana - gdzie ten śnieg? :) W Krakowie błękitne niebo z kilkoma białymi chmurkami i słońce.

A tu link do radia :) www.polskastacja.pl/radiochannel/Swiatecznie++Christmas.htm
Oczarowana
Oczarowana
06.12.2013 06:34 odpowiedz
Piernik cudowny, a śnieg za oknem właśnie się pojawił :) Powiedz proszę, co to za radio? :D
Inspirowane Smakiem
06.12.2013 06:04 odpowiedz
Za to w styczniu na pewno będzie śniegu po pas. Ot, zmiana klimatu:)