28

Piernik kawowo daktylowy




Ja wiem, że jeszcze nawet nie ma listopada, ale wyjrzyjcie przez okno i powiedźcie, czy nie zjedlibyście piernika. 

Aromatycznego, wilgotnego, wypełnionego rozpływającymi się w ustach daktylami i z delikatną nutą kawy. Tak pysznego, że nie będziecie w stanie poprzestać na jednym kawałku. 

I ja właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was :) 
 


Składniki na keksówkę o wymiarach 11x25 cm:

* 275 g mąki

* 250 g cukru trzcinowego

* 6 łyżek oleju

* 2 małe jajka

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 250 ml mocnej kawy

* 300 g suszonych daktyli

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki (przekrawałam je na 3-4 części, w zależności od wielkości). 

W garnka wsypujemy cukier i wlewamy gorącą kawę. Cały czas mieszając podgrzewamy na niewielkim ogniu do chwili rozpuszczenia cukru (około 2 minuty). Gorącą kawą zalewamy daktyle i odstawiamy je na około 15 minut. 

W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kawę z daktylami i roztrzepane z olejem jajka. Mieszamy energicznie rózgą do chwili uzyskania jednolitego ciasta. 

Spód i boki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)
 

Opublikowano: 23 października 2017
Tagi: daktyle kawa
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (28)
Izabela
Izabela
02.11.2018 17:51 odpowiedz
Mąż prosi o kolejny kawałek "bo taki pyszny" :) od siebie dodam, że łatwy i szybki do zrobienia. Dziękujemy za przepis!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.06.2018 12:54 odpowiedz
Tak, jak podane w przepisie - 11x25 cm.
 anik
anik
18.05.2018 17:51 odpowiedz
Jakich wymiarów keksówka będzie potrzebna?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2017 22:54 odpowiedz
Tak, myślę, że jajka można pominąć.
Klott
Klott
04.12.2017 20:55 odpowiedz
Czy mogę pominąć jajka ?Bardzo kusi mnie ten piernik
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.11.2017 11:47 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
ewka246
ewka246
13.11.2017 21:31 odpowiedz
P. KASIU PRZEPIS REWELACJA. PANI BLOG JEST DLA MNIE WIELKĄ INSPIRACJĄ.
balicka95
08.11.2017 08:44 odpowiedz
Muszę przetestować, jeśli będzie tak dobry to na pewno zrobię na święta dla całej rodziny :) Na zdjęciach wygląda smakowicie.
algaria
05.11.2017 14:40 odpowiedz
Upiekłam i muszę z przykrością stwierdzić, że piernik nie doczekał wystygnięcia - towarzystwo pożarło jeszcze ciepły.
Już mam zaklepany na Święta tylko zrobię z podwójnej porcji i mieszanych "suszków". Pewnie będę musiała go schować by wystygł w spokojności i może wówczas zdążę go po pudrować.
Przepis cudo, a efekt jeszcze lepszy.
P.S Dodałam przyprawy do piernika z Twojego przepisu.
Ewka
Ewka
05.11.2017 01:15 odpowiedz
Pyyyyszny! Miał być na jutro, ale nie mogłam się opanować i po nocy skubnęłam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.10.2017 18:51 odpowiedz
Zatem niezmiernie mi miło, że smakuje :)
lena81
lena81
27.10.2017 17:36 odpowiedz
Kasiu, recenzja może być tylko jedna: PETARDA :-) zresztą tym mianem mogę określić każdy z Twoich przepisów :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.10.2017 22:23 odpowiedz
Czekam na recenzję :)
lena81
lena81
26.10.2017 19:00 odpowiedz
Mąż wrócił z pracy, zjadł obiad i pyta: Kochanie mamy coś do kawy? Odpowiedziałam, że wejdę na blog Kasi i za nieco ponad godzinkę będzie pyszne ciacho :-) Piernik z daktylami właśnie się piecze. Dziękuję Kasiu za inspirację :-) Pozdrawiam serdecznie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.10.2017 08:07 odpowiedz
ewanie - jeśli będzie owinięty folią spożywczą, to spokojnie nawet 5 dni.
Gość
Gość
25.10.2017 12:43 odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedź, co do ilości cukru. Jak tylko "popełnię" to wyglądające niezmiernie apetycznie ciasto, nie omieszkam opisać doznań smakowych.
ewanie
ewanie
25.10.2017 11:48 odpowiedz
Witam, jak długo może stać ten piernik?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.10.2017 07:26 odpowiedz
Ja dałam kawę z ekspresu (w wersji najmocniejszej). Możesz dać też kawę rozpuszczalną, wówczas na szklankę wody proponuję 3 pełne łyżeczki. Jeśli wolisz dać kawę sypaną, a nie masz ekspresu, to po zaparzeniu odlej ją w taki sposób, by do daktyli nie dostały się fusy.
Do ciasteczek idzie kawa sypana, nieparzona, a do tego piernika kawa zaparzona, ale bez fusów :)
algaria
23.10.2017 23:58 odpowiedz
To jeszcze zapytam o kawę - zaparzona mocna rozpuszczalna czy sypana, do daktyli dolana bez fusów? Która lepsza... kuszą mnie te urocze ciasteczka z kawą mieloną stąd się jakoś zamotałam, o której kawie mówisz w tym przepisie.
kasiaaaa24
kasiaaaa24
23.10.2017 23:48 odpowiedz
Na mój gust nie jest za słodkie. Po pierwsze, cukier trzcinowy jest trochę mniej słodki niż zwykły, a po drugie proszę mieć na uwadze, że do ciasta dodajemy jeszcze całą szklankę mocnej, gorzkiej kawy.
Jeśli uważa Pani, że będzie za słodkie, proszę zmniejszyć ilość cukru do 2/3 szklanki (250 g to pełna szklanka o pojemności 250 ml).
Gość
Gość
23.10.2017 23:10 odpowiedz
Ilość cukru (250 gr cukru na 275 gr mąki ) w tym wypieku mnie przeraża. Czy ciasto nie jest zbyt słodkie? A przecież są jeszcze daktyle.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.10.2017 22:45 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nie jestem przekonana, czy inne mąki będą się równie dobrze sprawdzać. Może mąka orkiszowa o niskim typie? Na przykład jest od niedawna dostępna mąka orkiszowa Basia, tortowa typ 450. I wydaje mi się, że powinna być w Tesco.
Mariola
Mariola
23.10.2017 16:54 odpowiedz
Na jaką inną mąkę mogę zamienić tą z przepisu (pszenna).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.10.2017 15:46 odpowiedz
Oczywiście, możesz dodać zwykły cukier.
Jak chodzi o suszone owoce, to myślę, że zarówno śliwki, morele, rodzynki czy żurawina sprawdzą się, ale nie jestem pewna, czy morele tak szybko nasiąkną kawą. A to bardzo istotne w tym cieście.
algaria
23.10.2017 15:42 odpowiedz
Ja się zastrzelę. No nie mogę, nie mogę normalnie... Kolejne ciasto do mojej kolekcji Twoich ciast. Uwielbiam takie - szybkie, łatwe i bez kłopotu. Może nawet na Święta zrobię próbując na 1 listopada. I tylko pytanie czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym. A inne "suszone" owoce można dodać - śliwki, morele, rodzynki?
Ada1984
Ada1984
23.10.2017 13:51 odpowiedz
To do dzieła :-* dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.10.2017 12:28 odpowiedz
Myślę, że daktyle można zamienić na 200-300 g rodzynek lub żurawiny. To właśnie moczone w kawie bakalie dają mu tę wilgoć :)
Ada1984
Ada1984
23.10.2017 11:56 odpowiedz
Ja chętnie zjem :-) ale nie mam daktyli, czy mogę je pominąć albo dodać co innego? Rodzynki bądź skórkę otarta z pomarańczy?