
Ja wiem, że jeszcze nawet nie ma listopada, ale wyjrzyjcie przez okno i powiedźcie, czy nie zjedlibyście piernika.
Aromatycznego, wilgotnego, wypełnionego rozpływającymi się w ustach daktylami i z delikatną nutą kawy. Tak pysznego, że nie będziecie w stanie poprzestać na jednym kawałku.
I ja właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was :)

Składniki na keksówkę o wymiarach 11x25 cm:
* 275 g mąki
* 250 g cukru trzcinowego
* 6 łyżek oleju
* 2 małe jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 250 ml mocnej kawy
* 300 g suszonych daktyli
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki (przekrawałam je na 3-4 części, w zależności od wielkości).
W garnka wsypujemy cukier i wlewamy gorącą kawę. Cały czas mieszając podgrzewamy na niewielkim ogniu do chwili rozpuszczenia cukru (około 2 minuty). Gorącą kawą zalewamy daktyle i odstawiamy je na około 15 minut.
W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kawę z daktylami i roztrzepane z olejem jajka. Mieszamy energicznie rózgą do chwili uzyskania jednolitego ciasta.
Spód i boki keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Opublikowano: 23 października 2017
Już mam zaklepany na Święta tylko zrobię z podwójnej porcji i mieszanych "suszków". Pewnie będę musiała go schować by wystygł w spokojności i może wówczas zdążę go po pudrować.
Przepis cudo, a efekt jeszcze lepszy.
P.S Dodałam przyprawy do piernika z Twojego przepisu.
Do ciasteczek idzie kawa sypana, nieparzona, a do tego piernika kawa zaparzona, ale bez fusów :)
Jeśli uważa Pani, że będzie za słodkie, proszę zmniejszyć ilość cukru do 2/3 szklanki (250 g to pełna szklanka o pojemności 250 ml).
Jak chodzi o suszone owoce, to myślę, że zarówno śliwki, morele, rodzynki czy żurawina sprawdzą się, ale nie jestem pewna, czy morele tak szybko nasiąkną kawą. A to bardzo istotne w tym cieście.