
Czy można przygotować pyszny piernik w 5 minut?
I w dodatku bez udziału miksera?
No pewnie, że można! :)
Piernik z dodatkiem marchewki i musu z jabłek to wersja często spotykana w Ameryce.
Te dwa dodatki sprawiają też, że piernik jest bardzo wilgotny. A takie lubimy najbardziej, prawda? ;)
Jeśli macie ochotę przełożyć go powidłami i pokryć polewą czekoladową (nadając mu tradycyjny, polski charakter) to oczywiście nie ma problemu. Ja uważam, że sam w sobie jest pyszny i nic więcej mu nie trzeba. Poza tym, wiem jak wielu z Was prosi przed Świętami o takie szybkie, nieskomplikowane przepisy.
Pamiętajcie też, co podkreślam przy każdym przepisie na piernik, abyście używali przyprawy nie zawierającej mąki ani cukru, ponieważ ilość samych przypraw w nich jest naprawdę znikoma.
Przyprawę możecie zrobić samodzielnie (TUTAJ znajdziecie mój przepis) lub kupując gotową przyprawę sprawdzajcie jej skład.
Tyle uwag, pora na piernik :)

Składniki na formę o wymiarach 22x22 cm lub keksówkę o długości 35 cm.
Wszystkie składniki odmierzane były szklanką o pojemności 250 ml.
Suche:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
Mokre:
- 1/2 szklanki musu jabłkowego (zblendowałam starte na tarce i uprażone jabłka)
- 2/3 szklanki oleju
- 3 duże jajka
Dodatkowo:
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
W dużej misce łączymy suche składniki, a następnie dodajemy do nich marchewkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie marchewkowe wiórki były pokryte mąką.
W drugiej misce łączymy mokre składniki i energicznie mieszamy je ze sobą.
Mokre składniki wlewamy do suchych i całość mieszamy łyżką.
Formę (spód oraz boki) wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go olejem. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
* * * * *
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na przepyszną włoską zapiekankę makaronową.
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na przepyszną włoską zapiekankę makaronową.
Opublikowano: 24 listopada 2018
Jak chodzi o jabłka, to lepiej je zblendować na mus.