6

Piernik jabłkowo marchewkowy



Czy można przygotować pyszny piernik w 5 minut?
I w dodatku bez udziału miksera?
No pewnie, że można! :)

Piernik z dodatkiem marchewki i musu z jabłek to wersja często spotykana w Ameryce. 
Te dwa dodatki sprawiają też, że piernik jest bardzo wilgotny. A takie lubimy najbardziej, prawda? ;)

Jeśli macie ochotę przełożyć go powidłami i pokryć polewą czekoladową (nadając mu tradycyjny, polski charakter) to oczywiście nie ma problemu. Ja uważam, że sam w sobie jest pyszny i nic więcej mu nie  trzeba. Poza tym, wiem jak wielu z Was prosi przed Świętami o takie szybkie, nieskomplikowane przepisy. 

Pamiętajcie też, co podkreślam przy każdym przepisie na piernik, abyście używali przyprawy nie zawierającej mąki ani cukru, ponieważ ilość samych przypraw w nich jest naprawdę znikoma.
Przyprawę możecie zrobić samodzielnie (TUTAJ znajdziecie mój przepis) lub kupując gotową przyprawę sprawdzajcie jej skład. 
Tyle uwag, pora na piernik :)
 

Składniki na formę o wymiarach 22x22 cm lub keksówkę o długości 35 cm.
Wszystkie składniki odmierzane były szklanką o pojemności 250 ml. 

Suche
:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mokre:
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego (zblendowałam starte na tarce i uprażone jabłka)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 duże jajka

Dodatkowo:
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki

W dużej misce łączymy suche składniki, a następnie dodajemy do nich marchewkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie marchewkowe wiórki były pokryte mąką. 

W drugiej misce łączymy mokre składniki i energicznie mieszamy je ze sobą. 

Mokre składniki wlewamy do suchych i całość mieszamy łyżką. 

Formę (spód oraz boki) wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go olejem. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego!
*  *  *  *  * 
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na przepyszną włoską zapiekankę makaronową.

Opublikowano: 24 listopada 2018
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Kasia
Kasia
03.12.2018 14:30 odpowiedz
Cześć, ile jabłek trzeba uprażyć żeby uzyskać pol szklanki? Jabłka mają być uprażone z cukrem czy same?
meggan
meggan
27.11.2018 02:57 odpowiedz
Przyda mi się ten przepis na pewno, akurat potrzebuję czegoś prostego do upieczenia do pracy na święta.
KG
KG
26.11.2018 10:24 odpowiedz
Dziękuję. Zrobię na pewno.
KG
KG
25.11.2018 21:39 odpowiedz
ale super przepis, na pewno wypróbuję. Nie mam keksówki, tylko okrągłą formę 26cm. Myślisz, że z tej ilości składników wyjdzie? I jeszcze jedno pytanie, czy mogę dorzucić jabłek takich ze słoika gotowych na szarlotkę tak, jak są, czy mam je jednak jeszcze blendować?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2018 09:25 odpowiedz
Przy tak dużej tortownicy obawiam się, że trzeba podwoić składniki. 
Jak chodzi o jabłka, to lepiej je zblendować na mus. 
Wypieki Beaty
24.11.2018 14:18 odpowiedz
Jaki cudny piernik :) uwielbiam wszystko co pachnie i smakuje piernikiem, a ten dodatek marchewki i jabłek brzmi wielce ciekawie :) muszę wypróbować :)