2

Pieczony łosoś z sałatką z kaszy jaglanej




Dziś uzupełnienie wczorajszego wpisu z kremem z dyni, czyli co zaserwowałam swoim gościom jako danie główne.

Lekkie, proste w wykonaniu i aromatyczne danie składające się z pieczonego łososia, sałatki z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią, fetą i pomidorkami koktajlowymi (która już jakiś czas temu pojawiła się na blogu) oraz roszponki idealnie trafiło w gust moich gości. 

Często prosicie mnie o pomysł na danie, które moglibyście podać podczas domowych uroczystości i myślę, że ta propozycja idealnie się sprawdzi.

A jutro, w trzeciej odsłonie, przepis na deser :) 

Składniki na 6 porcji

Pieczony łosoś:

* 6 kawałków łososia (po ok. 250 g każdy) 

* 1 mała cytryna

* 1 pełna łyżeczka soli ziołowej

* 1/2 łyżeczki suszonego koperku

* świeżo mielony pieprz

Sałatka z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią, fetą i pomidorkami koktajlowymi - przepis TUTAJ (przy 6 porcjach składniki podane w przepisie należy podwoić)

Dodatkowo:

* roszponka

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika, oprószamy solą ziołową, koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na około godzinę, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. 

Łososia podajemy z sałatką z kaszy jaglanej i garścią roszponki. 

Smacznego :)


Opublikowano: 25 listopada 2014
Kategoria: Ryba, Kasza
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
ugosia72
ugosia72
15.12.2014 11:46 odpowiedz
Łosoś wspaniały, cudownie wilgotny, przesycony solą ziołową i koperkiem cudnie współgra.Dodałam do niego niedużą ilość masła ,ponieważ lubię połączenie masła i łososia. Sałatka również podbiła moje serce , zwłaszcza ,że zakochałam się w kaszy jaglanej .Jako dodatek zielony podałam sałatę rucolę ,jest bardziej wyrazista.Dziękuję za przepis i gorąco polecam!
ona
ona
27.11.2014 19:12 odpowiedz
tak pięknie nakryty stół i znowu idealne zdjęcia, chyba przestanę Cię lubić :)