5

Pieczony dorsz z sosem koperkowym i pomidorkami koktajlowymi




Czasem człowiek ma ochotę na coś prostego. Wręcz banalnego. Bez udziwnień i wyszukanych połączeń. Obiad, jaki pamięta się z dzieciństwa i jaki można sobie zafundować w pół godziny.

Wiem, że tym wpisem nie odkrywam kulinarnej Ameryki, ale czasem taka prostota i bezpretensjonalność wygrywają z tym co finezyjne.

Ot, swojski obiad. 

Swojskiej, leniwej niedzieli Kochani :)               

Składniki na 4 porcje:

* 8 małych filetów z dorsza

* pół cytryny

* 2 łyżeczki oliwy 

* sól ziołowa

* grubo mielony pieprz

Sos:

* 1 szklanka jogurtu greckiego

* 4 łyżki śmietany

* 2 pęczki posiekanego koperku

* sól i kilka kropel cytryny do smaku

Dodatkowo:

* frytki (najlepiej domowej produkcji)

* 500 g pomidorków koktajlowych

Składniki sosu łączymy w miseczce i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Po 15 minutach wycieramy ją ręcznikiem papierowym, polewamy oliwą, posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym razem z pomidorkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut.

Rybę podajemy z pomidorkami, sosem koperkowym i frytkami.

Jeśli nie używacie gotowych frytek, możecie usmażyć je sami, z kilku ziemniaków. Będzie to bardziej pracochłonne, ale na pewno smaczniejsze i o wiele zdrowsze.

Smacznego :)


Opublikowano: 9 czerwca 2013
Tagi: ryba
Kategoria: Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Gucio
Gucio
29.06.2014 22:25 odpowiedz
Jest to jeden z najwspanialszych przepisów na rybę jaki robię. Przynajmniej raz na 2 tygodnie przygotowuję tak rybę. Ryba z piekarnika jest pyszna (nie czuć w domu oleju jak po tradycyjnym smażeniu) sos koperkowy pychota, z pomidorkami zrobiłam raz i mi nie pasują (rzecz gustu). Ale jedna moja rada...trzymajcie się dokładnie przepisu Kasi, bo jak zaczęłam kombinować to już nie było to, co proponuje właścicielka bloga. Kto raz spróbuje to się zakocha.
Gość
Gość
15.06.2013 22:46 odpowiedz
Dziś zrobiłam, coś wspaniałego. Rybka i sosik niebo w gębie. Pomidorki troszkę nie tak, ale to rzecz gustu. Dziękuje za tak wspaniały przepis.
vegazone
09.06.2013 08:49 odpowiedz
Zawsze będę hołdować takim bezpretensjonalnym daniom :) Najpopularniejsze dania świata są proste i pochodzą od prostych ludzi. Stylizacja jak zwykle klasa! :) Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
jolantaszyndlarewicz
09.06.2013 07:16 odpowiedz
Kasiu u Ciebie nawet "prostota" wygląda zjawiskowo:) pozdrawiam
karmel-itka
09.06.2013 00:34 odpowiedz
wygląda niesamowicie apetycznie!