22

Pieczone pierogi z łososiem i mascarpone




Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pieczone pierożki z łososiem i mascarpone, które możecie podać w drugi dzień Świąt, jeśli zostanie Wam barszcz z Wigilii. Są przepyszne i oczywiście nie potrzeba żadnej okazji by je przygotować, ale jestem pewna że byłyby też ciekawym i oryginalnym urozmaiceniem świątecznego stołu. 

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, ale nie gorące.    

Składniki na około 25 pierogów

Ciasto:

* 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

* 1 szklanka mąki pszennej

* 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%

* 100 g miękkiego masła

* 1 jajko

* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka cukru

* 1 spora szczypta soli

* (jajko i sezam na wierzch)

Farsz:

* 350 g filetu z łososia

* 250 g mascarpone

* 1 pęczek koperku

* łyżka soku z cytryny

* sól i pieprz do smaku

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w folii przez około 25 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorącą rybę oddzielamy od skóry i rozdrabniamy widelcem.

Łososia łączymy z mascarpone i drobno posiekanym koprem. Doprawiamy do smaku. Farsz wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy elastycznie, niezbyt twarde ciasto, które wałkujemy odrobinę (dosłownie odrobinę) grubiej niż ciasto na klasyczne pierogi. 

Szklanką wycinamy koła z ciasta i lepimy pierogi. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  

Jajko łączymy z łyżką zimnej wody i smarujemy pierogi. Wierzch można posypać sezamem lub makiem, ale nie ma takiej konieczności.

Blachę w pierogami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Smacznego :)

  




Opublikowano: 29 listopada 2013
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Magda
Magda
27.12.2018 09:37 odpowiedz
Nadzienie rewelacyjne, ale ciasto dość suche. Może jakieś inne ciasto pasowałoby do tych pierogów?
Małgosia
Małgosia
28.12.2017 12:11 odpowiedz
Farsz pyszny, zrobiłam go bardziej na ostro, z czosnkiem i pieprzem cytrynowym. Tylko faktycznie, pierożki na drugi dzień niezbyt smaczne Szkoda, bo przy tylu wigilijnych potrawach nie sposób ich zjeść wszystkich. Może jakaś modyfikacja ciasta? Serdecznie dziękuję za wspaniałe przepisy i pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2014 10:37 odpowiedz
Szczerze mówiąc nie polecam. One są najlepsze tego samego dnia.
Magda
Magda
16.12.2014 09:37 odpowiedz
Czy można je zrobić wcześniej i przechować np. 2, 3 dni a potem podgrzać w piekarniku? Czy ciasto wtedy nie namoknie od farszu? Pozdrawiam
gotujee
05.03.2014 10:31 odpowiedz
Chętnie wypróbuje, wyglądają smacznie :)
Gurman
16.01.2014 21:14 odpowiedz
Super pomysł na pierogi, bardzo fajny przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2013 07:29 odpowiedz
Można, ale należy owinąć je szczelnie folią spożywczą. I trzeba się liczyć z tym, że ciasto troszkę zmieni konsystencję.
Jaga
Jaga
15.12.2013 22:28 odpowiedz
A czy mogę to ciasto zrobić wieczorem i włożyć do lodówki, a pierogi skończyć następnego dnia czy trzeba lepić natychmiast po wyrobieniu?

Farsz już zrobiłam ale wydał mi się mdławy - dodałam malutki ząbeczek czosnku, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny i sporo pieprzu.
jolantaszyndlarewicz
04.12.2013 13:36 odpowiedz
To nadzionko musi być pyszne:) .... pieczonych pierogów jeszcze nie robiłam, ale widze, ze warto ... bo wyglądają pysznie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2013 21:35 odpowiedz
Nie mroziłam tego ciasta, ale myślę, że ze względy na śmietanę nie ryzykowałabym.
Gość
Gość
02.12.2013 18:57 odpowiedz
czy można ciasto zrobić wcześniej i zamrozić? np.kilka dni?
zuzanna
zuzanna
02.12.2013 17:08 odpowiedz
zrobiłam, faktycznie dobre, tylko farsz wydał mi trochę za suchy no ale to kwestia gustu. Nastepnym razem zrobię z pieczarkami i żółtym serem.
zuzanna
zuzanna
02.12.2013 13:03 odpowiedz
Czy mąka pełnoziarnista może być taka jak do wypieku chleba?
anahitka9
01.12.2013 21:15 odpowiedz
No i przez Ciebie zrobiłam się głodna!;) Koniecznie zrobię, bo zapowiadają się rewelacyjnie!
olab
olab
01.12.2013 16:05 odpowiedz
Podziwiam
Każdy kolejny przepis to mistrzostwo.
Skąd Pani czerpie inspiracje?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2013 08:53 odpowiedz
Cieszę się, że smakują :)
Pozdrawiam
karolka
karolka
30.11.2013 08:44 odpowiedz
Kasiu! Wczoraj wróciłam do domu i po pracy i zrobiłam pierożki :) Coś wspaniałego! Delikatne, chrupiące.. Mama powiedziała: weź je schowaj bo zjem wszystkie! Na pewno zagoszczą u mnie jeszcze w święta i nie tylko! Dziękuje :)
majanaboxing
29.11.2013 23:03 odpowiedz
Świetne nadzienie. Na pewno pysznie smakują :)
ozzie
29.11.2013 19:18 odpowiedz
łosoś w pierożku...coś pysznego!
matylda
29.11.2013 12:31 odpowiedz
super przepis na urozmaicenie menu świątecznego. :)
Mątewka
29.11.2013 12:24 odpowiedz
Wyglądają tak zachęcająco-chrupiąco:)
AZgotuj
29.11.2013 10:58 odpowiedz
Cudowne. ja nazwę je "Chwytaki". Bo w każdej chwili można chwycić i zjeść coś co jest dobre i zdrowe:)