2

Pieczone pałki z kurczaka



Zdarza sie Wam czasem tak, że kupujecie mięso, a później, gdy przyjdzie czas przygotowania go, zastanawiacie się, co w zasadzie moglibyście z niego zrobić? 
Jeśli tak, to dziś mam dla Was podpowiedź, co w takim przypadku zrobić z pałkami z kurczaka :) 

Długie marynowanie sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne, a dodatek syropu klonowego oraz słodkiego sosu sojowego nadaje mu lekki, słodkawy posmak. 
Do tak przygotowanego mięsa idealnie sprawdzi sie sałatka z owocowym dodatkiem, na przykład rukola z oliwą i brzoskwiniami z puszki. 


Składniki:
  • 1-1,2 kg pałek z kurczaka (u mnie 8 sztuk)

Marynata:
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 pokruszony liść laurowy
  • 1 zmiażdżone ziele angielskie 
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól 

Składniki marynaty łączymy ze sobą.

Mięso układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą. (Idealnie by było, gdyby naczynie nie było zbyt duże, aby marynata nie rozlewała się na boki.)

Mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie należy je kilkukrotnie obrócić, aby przeszło marynatą z każdej strony. 

Zamarynowane mięso wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 80 minut (pierwszą połowę tego czasu pod przykryciem).

Smacznego!

Opublikowano: 18 lutego 2019
Tagi: kurczak
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Justyna
Justyna
01.03.2019 20:33 odpowiedz
Gdzie można kupić słodki sos sojowy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.03.2019 21:56 odpowiedz
Ja kupiłam w Carrefour albo Auchan. 
Na pewno znajduje się obok zwykłego, tylko musi być na nim napisane, że jest słodki :)