
Zdarza sie Wam czasem tak, że kupujecie mięso, a później, gdy przyjdzie czas przygotowania go, zastanawiacie się, co w zasadzie moglibyście z niego zrobić?
Jeśli tak, to dziś mam dla Was podpowiedź, co w takim przypadku zrobić z pałkami z kurczaka :)
Długie marynowanie sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne, a dodatek syropu klonowego oraz słodkiego sosu sojowego nadaje mu lekki, słodkawy posmak.
Do tak przygotowanego mięsa idealnie sprawdzi sie sałatka z owocowym dodatkiem, na przykład rukola z oliwą i brzoskwiniami z puszki.
Składniki:
- 1-1,2 kg pałek z kurczaka (u mnie 8 sztuk)
Marynata:
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 pokruszony liść laurowy
- 1 zmiażdżone ziele angielskie
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól
Składniki marynaty łączymy ze sobą.
Mięso układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą. (Idealnie by było, gdyby naczynie nie było zbyt duże, aby marynata nie rozlewała się na boki.)
Mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie należy je kilkukrotnie obrócić, aby przeszło marynatą z każdej strony.
Zamarynowane mięso wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 80 minut (pierwszą połowę tego czasu pod przykryciem).
Smacznego!
Opublikowano: 18 lutego 2019
Tagi:
kurczak
Kategoria:
Mięso
Moim zdaniem jest on tu istotny.
Pozdrawiam :)
Na pewno znajduje się obok zwykłego, tylko musi być na nim napisane, że jest słodki :)