2

Pieczona owsianka czekoladowa "Czarny Las"

Weekendowe śniadanie



Wiśnie i czekolada. 
Klasyka.
I duet absolutnie idealny. 

Pieczona owsianka to jeden z najprostszych pomysłów na śniadanie. Można powiedzieć, że to ten przepis, który "robi się sam". 

Nic skomplikowanego. Mieszacie, przelewacie do naczynia i wstawiacie do piekarnika, z którego już po chwili wydobywa się obłędny zapach. 
Tym razem, zapach wiśni w towarzystwie gorzkiej czekolady. 

Jeśli macie ochotę możecie przygotować do niej frużelinę (przepis znajdziecie TUTAJ), ale sprawdzi się też dobrej jakości dżem lub konfitura z wiśni. 
Ja dodałam również jogurt grecki, który wcześniej możecie osłodzić cukrem pudrem lub syropem klonowym.
 

Składniki na 2 porcje:
  • 130 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 spore garści mrożonych wiśni
  • kilka kostek drobno posiekanej czekolady

Dodatkowo (opcjonalnie):
  • jogurt grecki
  • frużelina wiśniowa lub dżem

Płatki łączymy z mlekiem, jajkami, kakao i cukrami. Dokładnie mieszamy i kiedy cukier się rozpuści masę przekładamy do 2 małych lub jednego większego naczynia żaroodpornego. 

Wierzch posypujemy wiśniami i czekoladą. 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-23 minuty. 

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie podajemy samodzielnie lub z dodatkami. 

Smacznego! 

Opublikowano: 23 marca 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
midsummer
midsummer
30.04.2019 11:37 odpowiedz
Dziś właśnie jedliśmy na śniadanie tę owsiankę, pyszna! Tylko ja robiłam bez cukru bo podawałam ją również dziecku, za to po upieczeniu polałam miodem. Bardzo lubię Pani bloga szczególnie za propozycje śniadaniowe bo na te zazwyczaj brakuje mi pomysłów. Dziękuję! Z Panią zawsze jest pysznie ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.04.2019 12:05 odpowiedz
Cieszę się, że smakowała :)