0

Pieczona owsianka czekoladowa "Czarny Las"

Weekendowe śniadanie



Wiśnie i czekolada. 
Klasyka.
I duet absolutnie idealny. 

Pieczona owsianka to jeden z najprostszych pomysłów na śniadanie. Można powiedzieć, że to ten przepis, który "robi się sam". 

Nic skomplikowanego. Mieszacie, przelewacie do naczynia i wstawiacie do piekarnika, z którego już po chwili wydobywa się obłędny zapach. 
Tym razem, zapach wiśni w towarzystwie gorzkiej czekolady. 

Jeśli macie ochotę możecie przygotować do niej frużelinę (przepis znajdziecie TUTAJ), ale sprawdzi się też dobrej jakości dżem lub konfitura z wiśni. 
Ja dodałam również jogurt grecki, który wcześniej możecie osłodzić cukrem pudrem lub syropem klonowym.
 

Składniki na 2 porcje:
  • 130 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 spore garści mrożonych wiśni
  • kilka kostek drobno posiekanej czekolady

Dodatkowo (opcjonalnie):
  • jogurt grecki
  • frużelina wiśniowa lub dżem

Płatki łączymy z mlekiem, jajkami, kakao i cukrami. Dokładnie mieszamy i kiedy cukier się rozpuści masę przekładamy do 2 małych lub jednego większego naczynia żaroodpornego. 

Wierzch posypujemy wiśniami i czekoladą. 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-23 minuty. 

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie podajemy samodzielnie lub z dodatkami. 

Smacznego! 

Opublikowano: 23 marca 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.